Το ΠΑΣΟΚ απάντησε αμήχανα και γενικόλογα. Η δευτερολογία του κ. Ανδρουλάκη δεν έφτασε και χρειάστηκε και αναλυτική ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη στην οποία αναφερόταν ότι «η δεξαμενή των 150.000 κοινωνικών κατοικιών θα προκύψει από νεόδμητες κατοικίες που θα κατασκευαστούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτή τη δεξαμενή θα συμπληρώσουν ιδιωτικές κατοικίες, που θα διαθέσουν προς ενοικίαση οι ιδιοκτήτες τους αξιοποιώντας φορολογικά και άλλα κίνητρα».
Είχε, όμως, ήδη ξεκινήσει η κουβέντα για το τι θέλει να κάνει μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση επειδή «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», όπως μετεκλογικά υποσχόταν ο πρόεδρός του, ή «ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ» που θα… θυσιάζει την πολιτική του αξιοπιστία στον βωμό της σκοπιμότητας;
Τρία θέματα
Στις ημέρες που ακολούθησαν προέκυψαν ήδη τρία μεγάλα θέματα.
Το ένα ήταν η ψήφος των αποδήμων, θέμα εύκολο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει την προηγούμενη διάταξη.
Το άλλο, η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, θέμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γ. Παπανδρέου από το 2009 κιόλας είχε προσπαθήσει να ανοίξει τον δρόμο στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, με πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16.
Το τρίτο, η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και κοινή στήριξη κάποιων υποψηφιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες ή αυτόνομη πορεία;
Η αρχική του στάση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον πάει να θυσιάσει τις ευκαιρίες για συναίνεση σε μείζονα ζητήματα, στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας και του διαγκωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση.
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι επί της αρχής θετικό για το νομοσχέδιο που απελευθερώνει από τους περιορισμούς την ψήφο των αποδήμων, αλλά ζητά περισσότερο χρόνο, με την επισήμανση Μάντζου «οι συναινέσεις οικοδομούνται». Στο επιχείρημα ότι η διαβούλευση επί της συγκεκριμένης ρύθμισης που είχε αποσπάσει τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει από το 2019, απάντηση δεν υπάρχει. Στελέχη του κόμματος ψάχνουν να βρουν «γιατί βιάζεται ο Μητσοτάκης» και «τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη βιασύνη». Τα ίδια, βεβαίως, λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ που επαναλαμβάνουν τις γνωστές προφάσεις εν αμαρτίαις περί «επιστολικής ψήφου». Για αυτό και άλλα στελέχη θεωρούν ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ ώστε χωρίς να πηγαίνει κόντρα σε κάτι που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι εκπροσωπεί.
Δημοσκόπηση Pulse: Στις 13 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά
Μία από τα ίδια
Ιδιος παρονομαστής και στο θέμα λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ. «Οπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» είχε πει στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά, προειδοποιώντας: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων». Η φράση αυτή είχε σωστά εκληφθεί ως διάθεση για συμφωνία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Τώρα όμως ακούγεται ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και μένει να αποσαφηνιστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το ζήτημα.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Οχι» σε συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ
Στο ζήτημα της στρατηγικής για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές επίσης φαινόταν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πάρει τις αποφάσεις του για αυτόνομη πορεία, καμία κεντρική συμφωνία για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωση υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που ανέλαβε ρόλο συντονιστή της επιτροπής που θα επιλέξει τους υποψηφίους σε όλη τη χώρα, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι σε επίπεδο περιφερειών το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με αυτόνομες καθόδους υποψηφίων, κλείνοντας οριστικά το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για καθαρά πολιτική αναμέτρηση», είχε πει ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν ότι αντιλαμβάνονται τις εκλογές του Οκτωβρίου στην αυτοδιοίκηση ως «μεσοσταθμό» μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς, κρίσιμο για τον στόχο τους να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι διαφορετική αναμένεται να είναι η προσέγγιση στην επιλογή των υποψήφιων δημάρχων, όπου πλην των μεγάλων δήμων με ειδικό πολιτικό βάρος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς, Ηράκλειο) δεν αναμένεται να δοθούν επίσημα χρίσματα.
Στήριξη
Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, αναμένεται να ανακοινώσει τη στήριξη του Σταύρου Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, στήριξη την οποία ανακοίνωσε ήδη η Ν.Δ. και αυτές οι δύο κινήσεις -συμπεριλαμβανομένης και της προεκλογικής στήριξης Αρναουτάκη στο ΠΑΣΟΚ- οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πλεύση και να μην τον στηρίξει, όπως είχε αποφασιστεί πριν απ’ τις εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης πάντως λέει ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, χωρίς κομματικά χρίσματα και ότι η στήριξη των κομμάτων στο πρόσωπό του είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν αλλοιώνει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, με τον οποίο ήδη έχει διεκδικήσει και έχει κερδίσει την Περιφέρεια Κρήτης στο παρελθόν. Στη Χαριλάου Τρικούπη σκέπτονται αν θα στηρίξουν στην Περιφέρεια Αττικής τον πρώην δήμαρχο Ρέντη κ. Ιωακειμίδη, επειδή θα τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι ψάχνουν υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, όπως ψάχνουν και υποψήφιους δημάρχους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Το «παράθυρο» και ο δρόμος προς τη Χάγη
ΣΥΡΙΖΑ: Το «υπόγειο σχέδιο» του Αλέξη Τσίπρα
ΠΑΣΟΚ: 2+1 «αγκάθια» για τον Ανδρουλάκη