Για αυτό και τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν άλλη βαρύτητα, καθώς, όπως είπε και ο ίδιος, έχουν ως κεντρικό στόχο να μπουν στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, με πρόθεση αυτή να οδηγηθεί στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης. Απαντες οι ασχολούμενοι με το Διεθνές Δίκαιο γνωρίζουν ότι μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο δεν προϋποθέτει εκ των προτέρων την 100% δικαίωση των όσων εσείς ζητάς. Οπως μας πρόσθεσε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη: «Ξέρουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη. Επίσης η λύση πρέπει προφανώς να είναι συμβατή με τα εθνικά μας συμφέροντα. Διαφορετικά δεν έχουμε κανένα λόγο να την επιδιώξουμε. Ξέρουμε επίσης ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το 100% αυτών που επιδιώκουμε. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για μας, αλλά φυσικά και για την άλλη πλευρά που επίσης δεν μπορεί να προσδοκά το 100% αυτών που επιδιώκει. Αλλωστε για να φτάσουν δύο μέρη σε μια αποδεκτή λύση, θα πρέπει να είναι διατεθειμένα για κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις. Φυσικά δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι “κάποιες υποχωρήσεις” από την αρχική επιδίωξή μας, πριν αρχίσει καν η διαδικασία».
«Υποχρέωσή μου»
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι: «Εγώ έχω μία υποχρέωση, όπως το είπα στη Βουλή εξάλλου, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, να διερευνήσω αν υπάρχει ένα “παράθυρο”. Μπορεί να μην υπάρχει και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε -τώρα τουλάχιστον- αυτή τη μεγάλη μας διαφορά. Αλλά και αυτό να συμβεί, έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ -έτσι δεν είναι;- για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών λίγο πιο ψηλά».
Βεβαίως, η διαδικασία είναι ακόμα στην αρχή και, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτή την ώρα τα κομμάτια του παζλ ξεκινούν να μπουν στη θέση τους, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο του διαλόγου. Παράλληλα, θα ανοίγουν όλο και περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας, με τον κ. Μητσοτάκη να προτάσσει την ανάγκη για «σχέσεις εμπιστοσύνης» μεταξύ των συνομιλητών, ώστε να διαμορφωθεί μια ελάχιστη βάση, στην οποία οι δύο χώρες προοδευτικά θα «χτίζουν». Εξάλλου αυτή είναι και η σκοπιμότητα των όσων ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τους κ. Γεραπετρίτη και Δένδια -και το κόκκινο τηλέφωνο με τον Γκιουλέρ-, να συνεχίσουν να «χτίζουν» με τους Τούρκους ομολόγους τους την ατζέντα, ώστε το φθινόπωρο, που αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και βήματα που θα μπορούν να υλοποιηθούν.
«ΤΡΕΧΕΙ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Αύξηση εισοδημάτων, μεταρρυθμίσεις, ΕΚΑΒ και ψήφος αποδήμων
Στο Μαξίμου ήδη κάνουν τον απολογισμό των πρώτων είκοσι ημερών της νέας κυβέρνησης και την υλοποίηση του κεντρικού πολιτικού στόχου, αυτού της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που περιεχόταν στο πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών και στο πλαίσιο του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, έδωσε τον οδικό άξονα των πρώτων κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης, τόσο για κινήσεις στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά την πορεία του κυβερνητικού προγράμματος, σε τέσσερις άξονες:
» Ο πρώτος άξονας αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και να ακολουθήσει η ένταξή του στην Επιτροπή της Βουλής.
Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, πετώντας το… γάντι κυρίως στο ΠΑΣΟΚ: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος γιατί να το κάνει, είναι γιατί θα πει, μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη. «Μα έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή να αλλάξει τη θέση του σε σχέση με αυτό το οποίο είχε πει πριν από ένα χρόνο; Αρα, ο κίνδυνος εδώ είναι να υπάρχει ένας διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα για κάποιες συναινέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Γιατί εδώ για την άρση των περιορισμών χρειαζόμαστε 200 ψήφους».
» Ο δεύτερος άξονας αφορά την οικονομία και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μέσω της Βουλής θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Ηδη δίνεται στη διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί πριν απ’ το κλείσιμο της Βουλής σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τα άμεσα οικονομικά μέτρα:
- Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.
- Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.
- Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
- Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.
- Οσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.
» Τρίτος άξονας η μεταρρύθμιση του κράτους, όπου οι προτεραιότητες είναι:
- Η μεταρρύθμιση του κράτους, ο κεντρικός στόχος της νέας διακυβέρνησης.
- Καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη (από κεντρικό κράτος, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες κ.λπ.), με καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
- Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πρωτίστως για την επιβράβευσή τους.
- Προσλήψεις 10.000 εργαζόμενων στον τομέα της υγείας.
- Ταχύτητα στις προσλήψεις στο κράτος.
- Νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των Περιφερειών και των Δήμων.
- Πριμ παραγωγικότητας και σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την ανταμοιβή του υπαλλήλου ή της ομάδας που πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που ορίζονται από την πολιτική ηγεσία.
- Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.
» Τέταρτος άξονας είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ. Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι άμεσα θα ξεκινήσει και η στήριξη του ΕΚΑΒ τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική, αλλά και με το τρέξιμο προσλήψεων οι οποίες συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα:
- Συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.
- Προσλαμβάνονται 800 διασώστες στο ΕΚΑΒ.
- Διατίθεται εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής για κάλυψη κενών στο προσωπικό σε περισσότερες από 50 περιοχές της Ελλάδας.
- Μισθώνονται εναέρια μέσα και πληρώματα για υπηρεσίες έρευνας, διάσωσης και πρωτογενούς διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές.
Στη διάσκεψη Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί Δευτέρα και Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην τρίτη διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-CELAC που στόχο έχει να φέρει σε επαφή ηγέτες από την Ε.Ε. και την Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC).
Η διάσκεψη κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να ενισχυθεί περαιτέρω η εταιρική σχέση Ε.Ε.-CELAC, να συζητηθεί η συνεργασία για την επίτευξη δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να επιδειχθεί κοινή δέσμευση για την προάσπιση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ε.Ε. και της CELAC θα παραστούν στη διάσκεψη κορυφής (17-18 Ιουλίου) της οποίας θα συμπροεδρεύουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (φωτό) και ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων Ραλφ Γκονσάλβες, υπό την ιδιότητά του ως προσωρινού προέδρου της CELAC. Στη διάσκεψη κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Το «παράθυρο» και ο δρόμος προς τη Χάγη
ΣΥΡΙΖΑ: Το «υπόγειο σχέδιο» του Αλέξη Τσίπρα
ΠΑΣΟΚ: 2+1 «αγκάθια» για τον Ανδρουλάκη