Οι δυόμισι περίπου ώρες που κράτησε το ΚΥΣΕΑ δεν στάθηκαν αρκετές για να γεφυρώσουν το χάσμα που υπήρχε, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως δυο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη αφορά το θέμα των διπλωματικών κινήσεων της χώρας και τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί. Οπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν ενταχθούν στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και στα γεωπολιτικά παίγνια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το δεύτερο κομβικό σημείο αφορά την οικονομία και κυρίως το πώς θα αξιοποιηθούν τα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία ποντάρουν στη ναυπήγηση μέρους των κορβετών, ώστε και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν και οι επενδυτές να μπορέσουν να ικανοποιηθούν, στηρίζοντας την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη μετά τις μεγάλες περιπέτειες που πέρασε τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά της στους ενδιαφερόμενους ότι το βασικό κριτήριο που θα βαρύνει στις τελικές της αποφάσεις είναι, εκτός φυσικά από το κόστος, τα τρία από τα τέσσερα πλοία να «χτιστούν» σε ελληνικά ναυπηγεία.
Εάν δεν αλλάξει κάτι, κομβικό, οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα αφού αλλάξει η ηγεσία τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Στρατού. Ολα δείχνουν είτε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ που θα γίνει τον Ιανουάριο είτε στο τακτικό του Φεβρουαρίου.