«Αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση επισήμανε μεταξή άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη παρότρυνσή του στη Βουλή προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν το φαινόμενο των διαρροών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για τη διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ, διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα», ανέφερε χρακτηριστικά.
Για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης «BMP-1» από ισάριθμα «Marder 1A3» επανέλαβε ότι η συμφωνία κρίνεται επωφελής και συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την άποψη των Επιτελείων. Τα «Marder» είναι πιο σύγχρονα σε σύγκριση με τα «ΒΜΡ-1», με καλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και δυνατότητες στο πεδίο, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της ταυτόχρονης αντικατάστασης των «ΒΜΡ-1» μ’ αυτά, έτσι ώστε να μην υπάρξει το ελάχιστο κενό στην αμυντική μας διάταξη. «Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα αλλά και να διασφαλίσουμε αυτά που ζητάμε», ανέφερε.
Για την περαιτέρω ενίσχυση του Στόλου γνωστοποιησε ότι «αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τις τελικές προτάσεις από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών και για την αναβάθμιση τεσσάρων ΜΕΚΟ ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του καλοκαιριού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα». Παρατήρησε δε ότι «είναι απολύτως κρίσιμο να ολοκληρωθούν οι σχετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ώστε να έρθει ναυπηγικό έργο στην Ελλάδα, σε ναυπηγεία όμως με αναβαθμισμένες δυνατότητες προκειμένου να το εκτελέσουν σωστά και γρήγορα. Εκτιμώ ότι είμαστε κοντά. Ίσως και πολύ κοντά».
Απαντώντας σε ερώτηση «για την αυξανόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί τόσο ανοιχτά και επίσημα την κυριαρχία ελληνικών νησιών», ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι ίσως η τουρκική ηγεσία ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υψώνει γεωπολιτικό ανάστημα, κτίζει συστηματικά στρατηγικές συμμαχίες με δυνατούς διεθνείς παίκτες και ταυτόχρονα αναβαθμίζει ταχύτατα τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσως η όξυνση να οφείλεται εν μέρει και σε προεκλογική τακτική, προκειμένου να συσπειρωθεί το εσωτερικό ακροατήριο γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη που αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ιδίως στο οικονομικό πεδίο.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκαμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε», κατέστησε σαφές.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Απαντώντας σε ερώτηση εάν μπορεί να έχουμε μία επανάληψη του «θερμού» καλοκαιριού του 2020, αφού επανέλαβε ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο, αλλά έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο, επισήμανε:
«Απαιτούνται όλη μας η συγκέντρωση, όλες μας οι δυνάμεις για να είμαστε έτοιμοι, αξιόμαχοι και αποτρεπτικοί. Απαιτείται διαρκής εργασία σε πολλά μέτωπα (συμμαχίες, πολυμερή ή διμερή σχήματα, συνεργασίες, εξοπλιστικά, υποδομές) από πολλούς. Έχω όμως εμπιστοσύνη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ηγεσία μέχρι τη βάση της ιεραρχίας, ότι θα ανταποκριθούν όπως είχαν ανταποκριθεί το καλοκαίρι του 2020 κι όποτε απαιτήθηκε. Εμείς ως πολιτική ηγεσία είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια για να ενισχυθούν συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις «όχι εν μέσω κλίματος ηρεμίας και άνεσης, αλλά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από την ταυτόχρονη σχεδόν διαχείριση πρωτοφανών κρίσεων, ακόμα και πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Υπενθύμισε δε τις συμβάσεις για την προμήθεια των 24 Rafale και τον εν εξελίξει εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper, την επικείμενη παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων Romeo, τη σταδιακή παραλαβή των τεθωρακισμένων Μ1117, την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, την πρόσκτηση σύγχρονων τορπιλών, τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τη στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για τους Ικάρους στην Καλαμάτα, τις συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης για Apache, Μιράζ 2000-5 και μεταγωγικά C-27 «που βελτιώνουν ήδη τις διαθεσιμότητες. Υπήρχε σοβαρό σχέδιο, πετύχαμε απτά αποτελέσματα και συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.