Τότε, η παραλίγο χρεοκοπία και ο μονόδρομος των Μνημονίων, τώρα οι διαδοχικές εισαγόμενες κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε έπεισε αρκετούς πολίτες με το «θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο» και με τη συνεργασία των ΑΝ.ΕΛ. και του Πάνου Καμμένου ανέβηκε στην εξουσία, τώρα δείχνει ότι αδυνατεί να επικοινωνήσει με το μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο να τεθεί επικεφαλής μεγάλου αντικυβερνητικού ρεύματος.
Λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μιλά για «πανδημία Μητσοτάκη» και «ακρίβεια Μητσοτάκη» και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους θανάτους από τον κορονοϊό όταν από κάτω τροφοδοτεί το αντιεμβολιαστικό κλίμα.
Επιθέσεις
Ο κ. Τσίπρας περιγράφει ζόφο, χάος και προβλέπει καταστροφές, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κινητοποιήσει ούτε τους ίδιους τους οπαδούς του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και μετά την περίοδο των νέων εγγραφών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αριθμεί λιγότερα από 60.000 μέλη…
Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», αλλά γνωρίζει ότι υπάρχουν «κλεφτόδεντρα». Χωρίς στοιχεία, κάνει λόγο για αισχροκέρδεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 1,7 δισ. ευρώ και μιλά άλλες φορές, γενικώς και αορίστως, για την ανάγκη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί η «ζοφερή κατάσταση».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό», επιμένοντας ότι «δεν είναι η κρίση του πολέμου αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας». Προφανώς γνωρίζει αλλά δεν θέλει να πει ότι η κρίση της ακρίβειας έρχεται από την πανδημία και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Για τη ΔΕΗ
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια να μετατρέψει τη ΔΕΗ από κερδοφόρα σε ζημιογόνα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η αντίληψή της για τη ΔΕΗ είναι να μην είναι δημόσια», διαφώνησε με την απολιγνιτοποίηση και επιχείρησε να φορτώσει την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαστρεβλώνει ακόμα και αυτό που αποφασίστηκε για Ισπανία και Πορτογαλία, υποστηρίζοντας ότι «κέρδισαν» την εξαίρεσή τους από την κοινοτική πολιτική στην ενέργεια. Ισπανία και Πορτογαλία, όμως, έχουν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60% και πάνω από τις ΑΕΠ, που ο κ. Τσίπρας και οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζουν σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν έχουν την εξάρτηση που έχει η Ελλάδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό, όμως, δεν το είπε διότι του χαλάει το αφελές αφήγημα περί «σοσιαλιστικών κυβερνήσεων που νοιάζονται για τους πολίτες τους, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που δεν νοιάζονται».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η απάντησή του, δε, για τις μειώσεις συντάξεων επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι «υπήρξαν μειώσεις επί κυβερνήσεώς μας, αλλά είχαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια», παράλληλα με το αίτημα «να σταματήσει η αφαίμαξη των συνταξιούχων», δίνει το στίγμα του κ. Τίπρα σήμερα. Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πάλι εκλογές «επειδή η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη», ενώ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να υποστηρίξει ότι το σχέδιό του για συγκρότηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ είναι «ζωντανό», σε αντίθεση με το σενάριο συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιχείρησε να «τραυματίσει βαριά», όχι όμως και να «σκοτώσει».
Περί συνεργασιών
«Οι διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη είναι χαοτικές, είναι ιδεολογικές. Εχουμε πολύ σημαντικές διαφορές, αλλά από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς», απάντησε στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με τη Ν.Δ.
Βασικό του μότο, όμως, είναι η αποφυγή των δεύτερων εκλογών, άρα μην του «πεθάνει» το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. (το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συζήτηση και η δύναμη του ΜέΡΑ, εφόσον μπει στη Βουλή, δεν θα επαρκεί). «Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών με απλή αναλογική που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτό θα έχει βάση αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές», είπε και χθες λοιπόν ο κ. Τσίπρας, βλέποντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν το ξεκόβει, όπως ξέκοψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ.
Αναφερόμενος στο Συνέδριο και τις αντιδράσεις, κ. Τσίπρας είπε «τo Συνέδριο θα δείξει ότι οι τυχόν αντιθέσεις είναι παραγωγικές και προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών».
Συναυλία, πόλεμος
Προκάλεσε ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας ενώ ήταν λαλίστατος για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μίλησε για τη συναυλία που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «για την ειρήνη» και την επικείμενη ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είπε τίποτε ουσιαστικό για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ευρώπη.
«Να είμαστε όλοι εκεί για να σταματήσει η φρικαλεότητα του πολέμου», είπε για τη συναυλία και διευκρίνισε ότι «δεν δίνεται μόνο μια κραυγή αγωνίας για τον πόλεμο, αλλά μαζεύουμε και χρήματα για να δοθούν στους αμάχους και στα νοσοκομεία για την ανθρωπιστική κρίση που ξεδιπλώνεται». «Ελπίζω ο κ. Ζελένσκι, την ερχόμενη Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, να μιλήσει και για την ευρωπαϊκή χώρα που είναι υπό κατοχή για 45 χρόνια και τώρα η Τουρκία εμφανίζεται ως δύναμη ειρηνευτική», είπε για την ομιλία Ζελένσκι.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Στο… κόκκινο η διασπορά της «Όμικρον» – Ανοδική πορεία στα κρούσματα
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Εντόπισαν το «ύποπτο» φάρμακο
Self test στα φαρμακεία: Από σήμερα η διάθεση τους για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς