Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπήρξε ανακοίνωση από το Προεδρείο της Βουλής που χειρίστηκε την όλη υπόθεση και δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο. «Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μία αστοχία, ένα απαράδεκτο λάθος, που προφανώς και δεν έπρεπε να συμβεί. Όμως, αυτό δεν μπορεί σε τίποτα να θολώνει τη μεγάλη εικόνα», συνέχισε επισημαίνοντας ότι «ο κ. Ζελένσκι είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος μιας χώρας που δέχεται τη ρωσική επίθεση».
«Ήταν μια ιστορική στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε, το «Ελευθερία ή Θάνατος» που επανέλαβε στη δική του γλώσσα. Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να μείνουμε. Όπως πρέπει να μείνουμε και σταθεροί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, καταδικάζοντας -χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς επαμφοτερίζουσα στάση, χωρίς μισό βήμα μπροστά και δέκα πίσω, χωρίς αγγαρείες- τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
Δήλωσε επίσης ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί μια ολοκάθαρη παραβίαση όχι μόνο Συνθηκών. «Είναι μία εισβολή σε ανεξάρτητο Κράτος. Είναι μία συνεχιζόμενη κατοχή. Η Ελληνική Πολιτεία από την πρώτη στιγμή δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει το παράνομο της κατοχής αυτής σε όλα τα fora, σε όλες τις σχέσεις μας διμερείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, παντού», τόνισε.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπερασπίζεται το αίτημα, πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, που σημαίνει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και τον τερματισμό της κατοχής.
«Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν ξεχνούμε το τι έχει συμβεί στην Κύπρο. Πάντοτε ο Ελληνισμός -που τόσο πολύ έχει υποφέρει από τον αναθεωρητισμό και από την επεκτατική στρατηγική- θα αναδεικνύει το παράνομο και το εγκληματικό της κατοχής και θα διεκδικεί την επίλυση βάσει του δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου. Ο σκοπός της δικής μας παρουσίας στο πλάι του ουκρανικού λαού είναι να καταδικάσουμε αυτή την εισβολή και να υπενθυμίζουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο ότι υπάρχει και μία κατοχή, απότοκος μιας αντίστοιχης εισβολής που έγινε πριν από 48 χρόνια, στην οποία η Ευρώπη και ο κόσμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια», ανέφερε.
Για την Τουρκία είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών από τις Η.Π.Α. «Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, πρέπει να αλλάξει ο νόμος αυτός, πρέπει να περάσει μέσα από το Κογκρέσο. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δικό της ρόλο. Είναι θετικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να αποδέχεται ότι τέτοιου είδους διακηρύξεις, κινήσεις, απειλές, ρητορική σαν κι αυτή που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, είναι κάτι που δεν βρίσκει το δυτικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες δυνάμεις, πολύ πρόθυμους να την ακούσουν. Και νομίζω ότι η μετατόπισή της προς πιο ρεαλιστική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα για την ενεργειακή κρίση, κάτι που είπε ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καθαρά και στην συνάντησή του χθες με την ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας.
«Κάθε χώρα κάνει αυτό που μπορεί. Η δική μας κάνει πάρα πολλά. Από το Σεπτέμβριο κιόλας, έχουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται και θα είναι σε ισχύ και το επόμενο διάστημα. Όμως εδώ μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση, που υπερβαίνει τις δυνατότητες όλων των κρατών. Θέλω να ελπίζω ότι και το χθεσινό μήνυμα του κ. Ντράγκι είναι προς στην κατεύθυνση η Ευρώπη να ενεργοποιηθεί γρήγορα, άμεσα, και να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση των προτάσεων που και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταθέσει», υπογράμμισε.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει και πως ακόμα κι αν συμβεί αυτό, χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε δείγματα για να αισιοδοξούμε στο κομμάτι της ενέργειας. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσο μας επιτρέπουν οι παράμετροι και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας παίρνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης», δήλωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχετικές ενισχύσεις της κυβέρνησης τον Απρίλιο ενώ «είμαστε κοντά στην ανακοίνωση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».
Για την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων είπε ότι πάντοτε υπάρχουν στο τραπέζι και μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί γιατί πρώτον υπάρχει πολύ βάσιμη υποψία ότι δεν θα μετακυληθεί το όφελος στον καταναλωτή και δεύτερον διότι η χώρα μας είναι πολύ βαθιά εξαρτώμενη από τα έσοδα αυτά.
«Σταθμίζουμε τα γεγονότα, βλέπουμε πού πάει η κατάσταση, βλέπουμε τις αντοχές και τα όρια της οικονομίας και συνεχώς προσθέτουμε και στην οικονομία όρια. Μόνο από την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ. προσθέσαμε άλλα 230 εκατομμύρια που εξοικονομούμε από τους τόκους και θα τα βάλουμε κι αυτά στη μάχη κατά της ακρίβειας για να βοηθήσουμε κοινωνικά στρώματα, ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους και παραγωγικές τάξεις που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ειδικά για τους ευάλωτους, μέσα στον Απρίλιο θα έρθει και μία έξτρα χρηματοδοτική ενίσχυση του ύψους των 200 ευρώ», πρόσθεσε.
Για την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας δήλωσε πως έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.
«Το μόνο σίγουρο για την Ελλάδα είναι ότι, οτιδήποτε και να γίνει, το αέριο ή το υδρογόνο αύριο, που θα μπαίνει στην Ευρώπη θα περνάει από τη χώρα. Αυτό η χώρα μας το έχει κατακτήσει, το έχει κερδίσει. Η χώρα μας δεν είναι παραγωγός, δυστυχώς, φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτήν την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάποιες ειδήσεις, κάποια βήματα, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και Δυτικά της Κρήτης. Η χώρα μας ήταν και θα παραμείνει διαμετακομιστικός κόμβος, όπως και να έχουν τα πράγματα. Αυτό για την Ελλάδα είναι κάτι που το έχει κατακτήσει και που είναι εξαιρετικά πολύτιμο και γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά», υπογράμμισε.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Ανοίγει ο τάφος της Τζωρτζίνας για να πάρουν το τάμπλετ
Γλυκά Νερά: «Δεν υπήρχε προσχεδιασμός» λέει ο δικηγόρος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Ουκρανία: Πάνω από 30 νεκροί και 100 τραυματίες από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό