«Μη με καλείς τόσο από καρδιάς, μπορεί να έρθω ξαφνικά μια νύχτα…», είναι ο στίχος του τραγουδιού με το οποίο ξεκινά μία από τις αναρτήσεις του υπουργείου, που σε πανηγυρικό τόνο επιδεικνύει τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Το βίντεο δείχνει αρμάδα και εναέρια μέσα να κάνουν επιχείρηση προσεγγίζοντας μια ακτή, ενώ στο κλείσιμο έχει μπει πίνακας με τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.
«Στην 50ή επέτειο της επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη” τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο! Αύριο (σ.σ.: σήμερα) περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων», προσθέτει η ανακοίνωση. Λίγο νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε και άλλο βίντεο, που έδειχνε, μεταξύ άλλων, εικόνες από την τουρκική εισβολή το 1974, αλλά και σημερινές εικόνες του στρατού.
«Ευτυχισμένη 50ή επέτειος της επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη”, όπου οι ηρωικές τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις μας έφεραν ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο. Τιμούμε τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό και νιώθουμε πάντα τον πόνο των συμπατριωτών μας που δολοφονήθηκαν άγρια από την ελληνική τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει.
Από μεριά της, η Αθήνα περιμένει να δει πώς θα ολοκληρωθούν το τουρκικό παραλήρημα και η φιέστα που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα, αλλά κυρίως τι θα πει ο Τούρκος πρόεδρος. Εάν, δηλαδή, επιμείνει στο αφήγημά του για δύο ξεχωριστά κράτη ως προϋπόθεση επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό και κατά πόσο αυτά που θα ισχυριστεί θα επηρεάσουν και τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί σήμερα την Κύπρο και θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό, 50 χρόνια μετά, πρέπει να επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τη μεριά του, σε άρθρο του στο «Μανιφέστο», αναφέρει: «Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την παράνομη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, με πρόφαση το τυχοδιωκτικό πραξικόπημα της χούντας εναντίον του νόμιμου Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», προσθέτοντας: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διασύνδεση Κυπριακού με Ελληνοτουρκικά
Από την Κύπρο όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί στο διάλογο και να μην της επιτραπεί να τον αξιοποιήσει ευκαιριακά για να επιστρέψει στην ένταση αφού εξασφαλίσει τα οφέλη που αποζητά.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που βρίσκεται και εκείνος στην Κύπρο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς μας, τους αγνοούμενους, εκείνους που έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Καταφέραμε όλοι μαζί η Κύπρος να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλυτο το Κυπριακό. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου όσον αφορά στη λύση αυτή καθαυτή, αλλά και άλλα θέματα που είναι αδιανόητα για οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη, όπως είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε κράτος-μέλος της Ενωσης».