Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Φθιώτιδας, που συναντήθηκε σήμερα με τον Σωκράτη Φάμελλο, στην Κουμουνδούρου, ανακοίνωσε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του να ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του, αλλά με τα όσα θεωρεί ότι συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο Γιάννης Σαρακιώτης δεν ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του, ενώ φωτογραφήθηκε δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη στις επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Κατά πληροφορίες όμως, ο κ. Σαρακιώτης δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση να προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πέντε βουλευτές που έχουν δηλώσει την πίστη τους στο νέο εγχείρημα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ(Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου) και ένας(Πέτρος Παππάς), ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στο στρατόπεδο Κασσελάκη.
Σωκράτης Φάμελλος: Τα επτά αγκάθια για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο γύρο, αν και τελικά δεν έλαβε το 50% συν μία ψήφο, αλλά 49,36%. Και έγινε πρόεδρος από τον πρώτο γύρο επειδή ο Παύλος Πολάκης που συγκέντρωσε το 43,57% – και όχι κάποιο ασήμαντο ποσοστό- είπε να μη γίνει δεύτερος γύρος, «για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό είναι το δεύτερο στόρι που προσπαθεί να «πουλήσει» η Κουμουνδούρου από τις εσωκομματικές εκλογές. Το πρώτο ήταν τα ποσοστά χωρίς δεκαδικά ψηφία που αντιστοιχούσαν στο 20%, που έδωσε νωρίς το βράδυ της Κυριακής.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ο Ανδρέας Δρυμιώτης το σημείωσε και οι απαντήσεις ήταν δύο. Η επίσημη που έλεγε ότι η εταιρία που ανέλαβε τη διαδικασία «είναι εταιρία 40 χρόνια, είναι γνωστή κ.λπ.» και η ανεπίσημη που έδιναν τα στελέχη της Κουμουνδούρου: «Εντάξει, ρε παιδιά, τα δώσαμε στρογγυλοποιημένα, επειδή ήταν οι τάσεις…».
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η επίσημη απάντηση δόθηκε: «Για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ». Η ανεπίσημη; Λέγεται ότι ακόμα και αν δεν αποκαλυφθεί άμεσα, σύντομα θα φανεί ποια είναι τα ανταλλάγματα με τα οποία ο Πολάκης έκανε πίσω και συμφώνησε στο να μη γίνει δεύτερος γύρος.
Ηδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι για τον Πολάκη είναι καλύτερα με τον «μισό ΣΥΡΙΖΑ» μαζί του, όπως είπε – όχι τυχαία, προφανώς- και στις πρώτες του δηλώσεις, από το μικρότερο ποσοστό που όλοι εκτιμούν ότι θα έπαιρνε αν γινόταν ο δεύτερος γύρος.
Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέψεις σε ΕΚΑΒ, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και Θριάσειο
1 ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΠΟΛΑΚΗ
Η συνύπαρξη με τον Παύλο Πολάκη είναι η πρώτη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος λέγεται ότι όταν τον ρωτούσαν προεκλογικά για το πώς θα τα πάει με τον Πολάκη αν βγει πρόεδρος, απαντούσε «καλά θα τα πάμε με τον Παύλο».
Ο Πολάκης ήδη είπε ότι θα λειτουργήσει στη βάση της πρότασης των έξι σημείων που έχει κάνει. Ανάμεσά της, η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ. και της Εθνικής Τράπεζας και η κατάργηση όλων των νόμων της περιόδου των τριών Ννημονίων αλλά και όλων των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα συμφωνήσει με αυτά ο Σωκράτης Φάμελλος; Και αν δεν συμφωνήσει, πώς θα αντιδράσει ο Πολάκης, που θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του; Ολοι συμφωνούν ότι είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες συζητήσεις και τέτοιες εκτιμήσεις. Αλλά ο Πολάκης που δημιουργούσε προβλήματα επί Τσίπρα θα συνεχίσει συντεταγμένα με την επίσημη γραμμή επί Φάμελλου; Αυτό είναι ένα ερώτημα και συνάμα βασική πρόκληση για τον νέο πρόεδρο.2
2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μπορεί ο Φάμελλος να μπέρδεψε κάποιους όταν είπε ότι «ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαντικές ευθύνες έχουμε απέναντι στο κόμμα μας, στις αξίες του, στην ιστορία του, στις παρακαταθήκες της κυβέρνησης της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και απέναντι στην κοινωνία», αλλά η δεύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Πριν ακόμα τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η κυρίαρχη αίσθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε εμπόδιο στα σχέδιά του ούτε τον πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο ούτε πρόεδρο τον Παύλο Πολάκη. Τον δεύτερο δεν τον θεωρούσε εμπόδιο διότι θεωρούσε ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν άμεσα και ξεκάθαρα ένα μικρό, λούμπεν κόμμα και αυτό θα διευκόλυνε τα σχέδιά του, αφού θα απελευθέρωνε πολλά στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για να τον ακολουθήσουν. Τον πρώτο δεν τον θεωρεί εμπόδιο, έτσι συζητιόταν πριν την Κυριακή, επειδή δεν τον θεωρεί τέτοιο μέγεθος που θα του δημιουργούσε πρόβλημα στην προσπάθειά του να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδιά του.
Θα δικαιώσει ο Σωκράτης Φάμελλος τον Αλέξη Τσίπρα και τις εκτιμήσεις του; Είναι επίσης ένα βασικό ερώτημα και μία ακόμα πρόκληση για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
3 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τέταρτο «αγκάθι» για τον Σωκράτη Φάμελλο είναι να ανακόψει την «αιμορραγία» του κόμματος σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων και παράλληλα να προωθήσει τις τομές στην κομματική λειτουργία και με καταστατικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικά.
Τι θα κάνει ο Γ. Σαρακιώτης που δεν πήγε καν να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή; Θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι; Τι θα κάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης; Η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε χθες ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Αθηνά Λινού -η οποία βρίσκεται σε ανοικτή δικαστική διαμάχη με τον Παύλο Πολάκη του 43%- είπε ότι με την εκλογή Φάμελλου θα σκεφτεί ξανά το πολιτικό της μέλλον. Θα προσπαθήσει ο Σωκράτης Φάμελλος να πείσει βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν και δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στον Στέφανο Κασσελάκη να γυρίσουν πίσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Θα επιχειρήσει να μιλήσει προσωπικά μαζί τους, σε έναν προς έναν, όπως έλεγαν χθες κάποιες πληροφορίες; Θα πάρει τηλέφωνο και τον Πέτρο Παππά που φαίνεται να αμφιταλαντεύεται για το τι τελικά θα πράξει;
4 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…
Το γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου είναι από χθες στον 7ο όροφο των γραφείων της Κουμουνδούρου, που μένουν κλειστά από τις 8 Σεπτεμβρίου. Αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι είναι «μεταβατικός», την ώρα που εκείνος δηλώνει στις κάμερες μπροστά ότι «θα κτίσουμε ξανά το σπίτι μας από την αρχή». Αυτή είναι η δεύτερη πρόκληση για τον Σωκράτη Φάμελλο. Να πείσει ότι δεν είναι «μεταβατικός», να πείσει ότι δεν εξελέγη μόνο και μόνο για να προετοιμάσει το έδαφος της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, όπως οι περισσότεροι υποστηρίζουν.
5 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ
Πέμπτο «αγκάθι» για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι σχέσεις με τη Νέα Αριστερά και γενικότερα η πολιτική συνεργασιών. Θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη Νέα Αριστερά ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει στη Βουλή αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε κάποιοι; Θα επιχειρήσει να μιλήσει με τον Αλέξη Χαρίτση, που, με αφορμή την εκλογή Φάμελλου, δήλωσε προχθές «δεν είμαστε πρόβατα για να γυρίσουμε στο μαντρί»; Οι πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» επιμένουν ότι σε πρώτη φάση ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιχειρήσει σύμπραξη εντός της Βουλής και με τη Νέα Αριστερά και με το ΠΑΣΟΚ. Και αναλόγως θα κινηθεί. Υπάρχει μπροστά και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας που δεν είναι πρόκληση μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
6 ΤΑ ΜΜΕ
Εκτο «αγκάθι» για τον Σωκράτη Φάμελλο είναι τα δυσοίωνα οικονομικά του κόμματος. Τι θα κάνει με τα κομματικά ΜΜΕ; Οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» έχουν να πληρωθούν μήνες και εκδίδουν απεργιακά φύλλα. Τι θα κάνει γι’ αυτά ο νέος πρόεδρος;
7 ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΣΟΣΤΩΝ
Το έβδομο όμως και μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον Σωκράτη Φάμελλο είναι η πρόκληση της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε κόμμα εξουσίας. Ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά η υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Η κοινή γνώμη έχει βγάλει εδώ και μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο των κομμάτων εξουσίας και τον θεωρεί ένα μικρό κόμμα που επέστρεψε στα αρχικά του ποσοστά. Σε λίγες ημέρες ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τα κόμματα που θέλουν να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις προτάσεις τους. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αντεπεξέλθει σε μία τόσο δύσκολη αποστολή, πολλώ δε μάλλον όταν το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή;
Τέλος, μία υποσημείωση: Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ξαναζήσει τη μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή, πέρυσι. Τότε ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης…