Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι μετά τις εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα, υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. «Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν, αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης, π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει», και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;».
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε: «Αποφύγαμε τον πειρασμό να κόψουμε ορίζοντια τον ΦΠΑ, αλλά παίρνουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων, παίρνουμε 650 εκατ. ευρώ και τα κάνουμε πηγή για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με τις αγορές στο σούπερ μάρκετ». Σχολίασε μάλιστα και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και, με το βλέμμα στην κάλπη, σημείωσε πως «η διάκριση είναι ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στον πραγματισμό και στη δημοκρατία και σε αυτούς που υπόσχονται το φεγγάρι με τ’ άστρα, και παράλληλα υποβαθμίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Στις εκλογές, οι Ελληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης. Αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μία εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή μεταξύ λαϊκιστών και πραγματιστών, προοδευτικών δημοκρατών», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε τονίζοντας: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Παράδειγμα ο κορονοϊός, αλλά, όταν κοιτάς πίσω και απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Νταβός-Μητσοτάκης: Συναντήσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson (φωτό), με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που θα προσφέρουν στο κοντινό μέλλον οι νέες τεχνολογίες και για την πολιτική δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί πλέον η Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τους διευθύνοντες συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte, και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην ψηφιοποίηση για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων για τη δημόσια πολιτική, όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και χιόνια από σήμερα – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: «Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τα F-16