Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές καταδίκασαν την τρομοκρατία (σε όλες τις περιπτώσεις), αναφορικά με την μεθοριακή ζώνη Τουρκίας-Συρίας δεν υπήρξε πρόοδος, αφού η Αγκυρα θεωρεί τους SDF Κούρδους τρομοκράτες και οι Αμερικανοί διατηρούν στενές σχέσεις μαζί τους στον αγώνα κατά των υπολειμμάτων του ISIS, διατηρώντας 1.120 στρατιωτικούς σε 4-5 βάσεις στη Βόρεια Συρία.
Αν και το κοινό ανακοινωθέν αφήνει «παράθυρα» για ενεργό συνεργασία, εντούτοις, σε πρακτική βάση, δύσκολα θα ληφθεί απόφαση για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου στη γειτονική μας χώρα, ενώ παρά την αναφορά ότι και τα δύο κράτη υποστηρίζουν την «πολιτική ανοικτών θυρών» για όποια κράτη επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (άρθρο 10 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού του 1949), εντούτοις δεν υπήρξε ορατή πρόοδος στο πότε ο Ερντογάν θα καταθέσει στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση προς επικύρωση τα δύο πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (όπου ήδη συμμετέχουν σε πλείστες δραστηριότητες της Ατλαντικής Συμμαχίας).
Αν και ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να συνδέονται τα θέματα των αεροπορικών εξοπλισμών της Αγκυρας με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Σκανδιναβική, είναι γνωστό ότι η Τουρκία τα συνδέει στα γνωστά και… χιλιοπεπραγμένα ανατολίτικα «παζαρέματα» (πάντως, μιλώντας προχθές στο Νταβός, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σίγουρος ότι η επικύρωση θα λάβει χώρα μέσα στο 2023). Και στα δύο θέματα -με βάση τις ανοικτές πηγές πληροφοριών-υπάρχουν δυσκολίες.
Και οι δύο υπογράμμισαν την κατηγορηματική υποστήριξή τους στην εδαφική κυριαρχία και στην ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν την Τουρκία για το ρόλο της στη διαμεσολάβηση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (επισιτιστική ασφάλεια), με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν την ανάγκη λειτουργίας αυτού του μηχανισμού σωτηρίας με το ρυθμό που απαιτείται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης σε σιτηρά. Επίσης, αποφάσισαν να αυξήσουν το συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο (μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν). Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ εν όψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη Λιβύη. Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα δίπλα με την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές σχεδίαζαν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του ISIS/DAESH και του PKK.
Ελληνοτουρκικά: Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου
Αν και ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν σχετικά εκνευρισμένος, είπε ότι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι σε κάποιον ή κάποιους (προφανώς εννοώντας τον γερουσιαστή Μενέντεζ) και στην αρνητική θέση που επί μήνες εκφράζουν για τα F-16 στην Τουρκία. Επίσης, άφησε «αιχμές» για τους Αμερικανούς ότι δεν κινούνται στην επί χρόνια ισχύουσα ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες «τάσεις» και ενέργειες να ευνοούν την Αθήνα (εξοπλισμοί, βάσεις, Αλεξανδρούπολη, άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κ.ά.). Πάντως, λόγω της προβληματικής κατάστασης (σχετικά με τα εξοπλιστικά), δεν ήταν τυχαία η πολύ πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο Λονδίνο και οι επαφές του με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (αφού πάντοτε είναι στο παρασκήνιο ανοικτή η περίπτωση στροφής προς τη βρετανική αγορά οπλικών συστημάτων μέχρι να είναι έτοιμο το τουρκικό αεροσκάφος TF-X).
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και χιόνια από σήμερα – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού