Σχετικά με το αν είναι εφικτή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στη Μολδαβία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός. «Ναι, πιστεύω ότι είναι εφικτό. Όπως ξέρετε έχουμε μια αυστηρή διαδικασία όσον αφορά στην διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της ΕΕ. Η διαδικασία ορίζεται βάση αξιολόγησης η οποία καθορίζεται ενώ αναμένουμε την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση τον Δεκέμβριο και φυσικά την ώρα που συζητάμε για την διεύρυνση, που τώρα γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε σε τάξη “τα του οίκου μας”, δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια ΕΕ έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη που θα εξορθολογίζουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και που θα διασφαλίζουν ότι διατηρούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίζει όλες τις χώρες – μέλη».
«Φυσικά έχει να κάνει με την χρηματοδότηση αλλά και λήψη αποφάσεων, αν και θα έλεγα ότι ο εξορθολογισμός του μηχανισμού λήψης αποφάσεων συζητείται ήδη πριν καν ανοίξουμε τις πόρτες μας για να υποδεχθούμε τα νέα μέλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. «Ήδη προχωράμε σε περίπλοκες συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουμε ήδη δύσκολες συζητήσεις όσον αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο καθορισμού των προϋπολογισμών μας και τις δημοσιονομικές μας υποθέσεις».
«Αυτές είναι οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αλλά όσο προχωράμε στον καθορισμό και την συμφωνία για τη νέα στρατηγική μας ατζέντα για τα επόμενα 5 χρόνια – αυτό θα συμβεί του χρόνου – θα εμπλουτίσουμε και άλλο τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο CNBC.
«Αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης προς τις Ευρωεκλογές γιατί στο τέλος της ημέρας, η νομιμότητα και η δημόσια υποστήριξη αυτών των αλλαγών θα είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στον επόμενο κύκλο. Πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τσους νέους κανόνες κυβερνησιμότητας. Και αυτά πρέπει να συμφωνηθούν πριν τις ευρωεκλογές» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis expressed concern over the U.S. situation for aid to Ukraine pic.twitter.com/rkD6uaoXQG
— CNBC International (@CNBCi) October 5, 2023
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Μητσοτάκης από τη Γρανάδα: Η Ελλάδα θα εισηγηθεί αύξηση των πόρων από το ταμείο αλληλεγγύης κατά 2,5 δισ.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνομιλούν και να συζητούν φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα.
Πρόσθεσε ότι « αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο Έκτακτο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέλλον, στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
»Όμως, θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
»Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Χαλκίδα: Πατέρας προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο του
Στη θάλασσα η νέα φρεγάτα Belharra – «Ασπίδα» για το πολεμικό ναυτικό