Αφορά στην ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες και εάν ακόμη ισχύει η 9η Απριλίου ως πιθανότερη ημερομηνία. Το θέμα πάλι τέθηκε στην πρωινή «επιχειρησιακή σύσκεψη». Το κλίμα ήταν βαρύ και αρκετοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν σκεπτικοί, βλέποντας το σκηνικό που διαμορφώνεται. Για άλλη μία φορά τέθηκε στον κ. Μητσοτάκη το θέμα των εκλογών και της μετάθεσης ημερομηνίας για πιο πίσω από την 9η Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός έκοψε αμέσως την κουβέντα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα.Δεν ήθελε να δώσει συνέχεια σε ένα ερώτημα που απασχολεί υποψηφίους και βουλευτές. Μάλιστα, η απάντηση ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια για συνέχεια της κουβέντας. Από ό,τι μας είπαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, η προτεραιότητά μας είναι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνιούν για τους δικούς τους. Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε περιθώριο για τίποτε άλλο. Οπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αυτή την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε εθνικό πένθος και δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτε άλλο.
Ωστόσο, στο τραπέζι πάλι έπεσε η ημερομηνία της 23ης Απριλίου, κάτι βέβαια που δεν «κλείδωσε» μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να περιμένει τις μετρήσεις των επόμενων ημερών, για να έχει το «αποτύπωμα» της εκλογικής βάσης. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική κοινωνία, αλλά έτσι κι αλλιώς κανείς δεν πιστεύει ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι απεριόριστος. Οι αποφάσεις τόσο για το χρόνο των εκλογών όσο κυρίως για το θέμα της λήψης μέτρων στήριξης των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, αλλά και όσων βίωσαν αυτή την τραγωδία πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς του, ιδιαίτερα με όσους εμπλέκονται στην τραγωδία, ώστε να έχει πλήρη εικόνα των εξελίξεων, ενώ στο Μαξίμου οι συσκέψεις έχουν γίνει πολυπληθέστερες. Πάντως, σταθερή απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μην «κρυφτεί» σε αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, όσο κι εάν είναι δύσκολο το πολιτικό περιβάλλον. Παράλληλα, η τοποθέτηση του στενού του συνεργάτη, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη θέση του Κώστα Καραμανλή δείχνει την απόφαση που έχει λάβει να πέσει φως στην υπόθεση, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν τα έργα και το τρένο να είναι ασφαλές μέσο μετακίνησης των πολιτών.
Στο υπουργείο παραμένουν οι υφυπουργοί, Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Ξιφαράς. Με συνοπτικές διαδικασίες, πάντως, «καρατομήθηκαν» οι διοικητές του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, και της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, που προκάλεσαν αντιδράσεις με τη σιγή και τους χειρισμούς τους. Η επιλογή Γεραπετρίτη ως υπουργού «ειδικού σκοπού» επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάλπες τον Απρίλιο και μάλιστα στις 9 του μήνα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών και στενών του συνεργατών. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η αλλαγή σχεδίων μπορεί να ερμηνευθεί ως «φοβική» και θα δώσει το χρόνο στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που θα δημιουργηθούν. Οι εκλογές σε περίπτωση που πάμε στις 9 Απριλίου μπορεί να προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή σε μια κανονικότητα με τη λειτουργία της Βουλής και την κατάθεση του νομοσχεδίου-«σκούπα», αλλά και με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ξεκινά την έρευνα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Κώστας Καραμανλής, που ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του, παραδίδοντας την ηγεσία στον νέο υπουργό δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Αυτό εγώ θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, τέτοια ημέρα πένθους».
Την ανάληψη ειδικής εντολής από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον νέο ρόλο του ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε ο νέος υπουργός Μεταφορών και μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής χθες στου Παπάγου. Οπως τόνισε, αυτή η εντολή έχει ως σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα: «το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών.
Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Αυτές είναι οι σαφείς εντολές του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αιτία που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν, και όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας. Δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουν τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε σχέση με την ταχύτητα έργων τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί και, τέλος, θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση της ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ακόμα ότι οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου θα συνεχίσουν να ασκούν το καθημερινό τους έργο και διαβεβαίωσε ότι η δουλειά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.