Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφήνεια επανέλαβε χθες ότι το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης θα επιστρέφει στους πολίτες, καθώς δεν αρκεί να ευημερούν μόνο οι αριθμοί, γεγονός που «μεταφράζεται» σε καλύτερους μισθούς και συντάξεις αλλά και περαιτέρω μείωση των φόρων.
Στη συζήτηση με τον διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ρόμπερτ Κάπλαν, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα, η οποία -όπως είπε- αποτελεί ζητούμενο για τη χώρα μας, ειδικά τώρα που υπάρχουν νέες κρίσεις, λέγοντας: «Ο κόσμος κατανοεί ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε κατάσταση παράλυσης».
Η διάδραση με Τραμπ
Ασκώντας ενεργή εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός θέτει ψηλά τον πήχη για τη χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι, με τον ίδιο να παίρνει θέση εν μέσω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι προχώρησε σε αναστολή 90 ημερών των δασμών για την Ε.Ε. Και στο εσωτερικό πεδίο εξήγησε ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος οδηγεί σε πιο ακριβά προϊόντα αλλά και λιγότερη ανάπτυξη. Επέμεινε, ωστόσο, στο ότι από την αμερικανική διοίκηση δίνεται ο χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ακόμα και μηδενικών δασμών, ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ και αντίστροφα.
Από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας: «Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ, θα προσπαθήσω να χτίσω πάνω σε μία σχέση που έχει στρατηγικό βάθος». Υπενθύμισε ότι είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεργάστηκαν μαζί του κατά την πρώτη θητεία του και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά.
«Η Ελλάδα βγήκε μπροστά την κατάλληλη στιγμή», τόνιζε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επιλογή του πρωθυπουργού να παραχωρήσει συνέντευξη στο Breitbart, τον αμερικανικό ιστότοπο που εκφράζει τη σημερινή διοίκηση των ΗΠΑ. Ετσι, προκάλεσε τη διάδραση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος με τον σχολιασμό των όσων είπε ο πρωθυπουργός έδειξε να θεωρεί θετική τη στάση και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό τον εμπορικό πόλεμο.
Εκλογές το 2027
Με τον ορίζοντα των επόμενων δύο ετών ξεκάθαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι υπέρμαχος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Δεν το έκανε σε περιόδους που η παντοδυναμία της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρα αδιαμφισβήτητη», θυμίζει συνεργάτης του στον «Ε.Τ.». Ετσι έκλεισε από τη Λιβαδειά κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα, είμαστε εδώ για να ακούμε, είμαστε εδώ για να σκύβουμε στα μικρά ζητήματα, διότι αυτό το οποίο για εμάς μπορεί να φαίνεται μικρό, για εσάς μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό, και τελικά για αυτή μας την αποτελεσματικότητα θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Κρατήστε το “τέλος της τετραετίας”, διότι κάποιοι θα πούνε τώρα: “Κοιτάξτε να δείτε, ο Κυριάκος ξεκίνησε πάλι να πηγαίνει να κάνει ομιλίες, να κάνει περιοδείες”. Θα τους θυμίσω ότι αυτό έκανα και κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας και θυμάστε ποιο ήταν το αποτέλεσμα: μας εμπιστεύτηκε τελικά και πάλι ο ελληνικός λαός, δύο φορές».
« Ο κίνδυνος του λαϊκισμού ελλοχεύει»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον λαϊκισμό ενθυμούμενος το παρελθόν και το γεγονός ότι η χώρα πριν από δέκα χρόνια οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή, έκλεισαν οι τράπεζες και φθάσαμε -όπως τόνισε- κοντά στον όλεθρο. Εστίασε στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και έτσι μπορούν να παρεισφρήσουν ευκολότερα λαϊκιστικές φωνές, κατανοώντας ότι τα προβλήματα θρέφουν τον λαϊκισμό, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Αντέταξε τις ρεαλιστικές πολιτικές που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου στην πράξη ο μέσος Ελληνας πολίτης να νιώσει θετικά, εκτιμώντας ότι όταν οι ψηφοφόροι δουν έργο, τόσο στην τσέπη όσο και στην καθημερινότητά τους, τότε σκέφτονται διπλά και τριπλά την ψήφο τους. «Οσο πηγαίνουν όλα καλά, νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», εκτίμησε.