Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είχε εξαγγείλει προσωπικά, γίνεται πράξη. Σημείωσε, δε, ότι η δαπάνη της νέας αγοράς για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια.
Δείτε την ανάρτηση Μητσοτάκη
«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει.
Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη, αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή».
Belharra: Τέταρτη φρεγάτα ανακοίνωσε ο Δένδιας – Θα εξοπλιστούν με πυραύλους «Scalp Naval» – Δείτε βίντεο
Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra, καθώς και ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σειράς πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού εξήγγειλε από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας αυτού του τύπου, της ΝΕΑΡΧΟΣ. Ήδη έχει καθελκυστεί η ΚΙΜΩΝ και ακολουθεί η ΦΟΡΜΙΩΝ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA, με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας, όπως και με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, δημιουργείται ένα πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι τα ναυπηγεία Λοριάν της NAVAL GROUP είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε χαρακτηρίσει τις Belharra ως τη σημαντικότερη αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες.
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
«Ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ειδικότερα, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό σταθμό για το Πολεμικό Ναυτικό μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της Ατζέντας «2030». Επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση και προσήλωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Υπηρετεί το στόχο και τη σταθερή δέσμευση του συνόλου του πολιτικού συστήματος: Τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και τις συνθήκες προόδου και ευημερίας της Χώρας και του ελληνικού λαού.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής. Πάντοτε τηρώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όσων προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη βάση της προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών. Για την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Αξίες, την προάσπιση των οποίων ελπίζουμε να υιοθετήσουν όλες οι χώρες της περιοχής”.
Και πρόσθεσε: Η σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα είναι μακρά και στενή. Βασίζεται σε κοινές αξίες και στόχους, ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Η Συμφωνία για την Εγκαθίδρυση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στενής συνεργασίας των χωρών μας, η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» είναι η δεύτερη νεότευκτη ναυτική πλατφόρμα ενός πολυσχιδούς εξοπλιστικού προγράμματος. Το οποίο θεμελιώθηκε επί Υπουργίας του αγαπητού μου φίλου Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το Πρόγραμμα πλέον περνάει στην επόμενη φάση. Τροποποιημένο έχει αποτελέσει τμήμα της Ατζέντας «2030».
Στο σημείο αυτό, ο κ.Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό, όπως είπε.
Παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως η «ΦΟΡΜΙΩΝ» και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η ΒτΕ και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.
Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA. Με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας τόνισε εκ νέου ότι στόχος της Ελλάδος πλέον είναι να μην αγοράζει απλά όπλα από το ράφι, αλλά να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στην συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται. Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής.
Η συνεργασία με γαλλικές εταιρείες και ιδιαίτερα τη NAVAL GROUP δεν είναι ευκαιριακή. Πρόθεση μας είναι να μετεξελιχθεί σε μια μακροχρόνια κι αμοιβαία επωφελή σχέση, με όχημα το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας που πρόσφατα ιδρύσαμε, με σκοπό να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη βιομηχανική μας ανάπτυξη και τη συμμετοχή μας σε παγκόσμιες αμυντικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται η διοργάνωση του πρώτου Συμποσίου Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Η σημερινή καθέλκυση δεν είναι μια τυπική τελετή. Επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας, ως χώρα με μακρά ναυτική παράδοση, στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας. Η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» ενισχύει την εθνική μας αποτρεπτική ισχύ. Επιβεβαιώνει τη θέση μας ως αξιόπιστου συμμάχου και ισχυρού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνεργατών μας από τη Γαλλία για το έργο σας, την προσήλωσή σας και τον επαγγελματισμό σας. Είναι η δική σας συνεισφορά που κάνει αυτήν την ημέρα πραγματικότητα.
Τα χαρακτηριστικά των Belharra
Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Κάθε Belharra είναι εξοπλισμένη με ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών. Επίσης, θα φέρει έως 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας Aster-30 Block 1, το σταθερών διατάξεων AESA ραντάρ Sea Fire και το πυραυλικό σύστημα άμυνας σημείου RAM.
Παράλληλα, θα είναι άρτια εξοπλισμένες για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις έχοντας ένα από τα ικανότερα σόναρ μεταβλητού βάθους, το Captas-4C, ενώ στην τρόπιδα του πλοίου θα εγκατασταθεί το Kingklip Mk2. Επιπλέον, η δυνητική χρήση ελικοπτέρων MH-60R από αυτές, μαζί με τις τορπίλες MU-90 και τα αντίμετρα τορπιλών, ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό για ανθυποβρυχιακές αποστολές παρά την απουσία ηλεκτρικής πρόωσης. Οι Belharra θα διαθέτουν πυροβόλο 76 χιλιοστών OTO Melara Multi-Feed και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal 20 χιλιοστών.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα: 120 άτομα
Εκτόπισμα: 4.400 τόνοι
Διαστάσεις: 121×18 μέτρα
Ταχύτητα: >27 κόμβοι
Αυτονομία: 45 ημέρες
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες εν πλω το χρόνο
Υπόστεγο ελικόπτερο: 10 τόνων + 1 UAV
Πρόωση: CODAD (Combined Diesel And Diesel)
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός: Σύστημα διαχείρισης μάχης τύπου Setis (Link-11/-16/-22), ραντάρ SEAFIRE 500 με εμβέλεια 500 χλμ. για αεροσκάφη/80+ χλμ. για πλοία, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2
Οπλισμός: 32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, πυροβόλο OTO Melara 76 χιλ. STRALES, 8 x Exocet MM40 Block3c, 2 x τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20 χιλ., τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, MH-60R Romeo ως οργανικό ελικόπτερο
Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ
Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire. Η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ» καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ακολούθησε η «ΝΕΑΡΧΟΣ» και σειρά παίρνει η «ΦΟΡΜΙΩΝ». Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.
Εκτός από το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA, είναι σε εξέλιξη ή επίκεινται:
Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ
Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ
Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του ΠΝ, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα,
Η απόκτηση τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας.
Η μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION.
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας.
Η δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο (κατά τα πρότυπα του Ισραηλινού Iron Dome.
Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων.
Με τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας
Ειδήσεις σήμερα
Ζάκυνθος: Τραγωδία με 46χρονο – Έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του και σκοτώθηκε
Χανιά: Εντοπίστηκε σκάφος με 22 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου – Είναι καλά στην υγεία τους