Δεδομένο 1: Προβληματισμός και ανάλυση για την απομάκρυνση 1 εκ. ψηφοφόρων: Το ότι η νέα Δημοκρατία έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους δεν αμφισβητείται. Οι περισσότεροι επέλεξαν την αποχή και οι λιγότεροι να στραφούν προς τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος και κάποιοι προς το ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες αναλύσεις που έχουν γίνει, τα συμπεράσματα για την απομάκρυνση εντοπίζονται σε τρία:
- Οι Ευρωεκλογές ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαμαρτυρία για τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτό φαίνονταν ως το μεγαλύτερο αγκάθι και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη.
- Υπήρξε αποτυχία στο να περάσει το σωστό μήνυμα για τις ευρωεκλογές και για το πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να ψηφίσουν. Από τη στιγμή που δίλημμα για το ποιος είναι ικανός να κυβερνήσει δεν υπάρχει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο έπρεπε να επικοινωνηθεί πολύ πιο άμεσα το τι ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη και το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η στήριξη της κυβέρνησης για να το πετύχει.
- Στην Ελλάδα απουσιάζει εδώ και καιρό η κουλτούρα της συμμετοχής στις εκλογές και από τη στιγμή που δεν κρίνονταν ποιος θα κυβερνήσει η αδιαφορία ήταν μεγαλύτερη και η βουτιά στη θάλασσα υπερίσχυσε της κάλπης.
Δεδομένο 2: Μητσοτάκης και ανασχηματισμός δεν ταιριάζουν: Ο Κυριάκος Μητσoτάκης έχει αποδείξει τόσο χρόνια που είναι Πρωθυπουργός ότι δεν του αρέσει να κάνει ανασχηματισμούς. Δεν είναι φανατικός των συχνών ανασχηματισμών και παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις στους τομείς που εντοπίζει προβλήματα ή καθυστερήσεις. Στον σημερινό πρωινό καφέ δεν είπε τίποτα στους συνεργάτες του για τις σκέψεις του καθώς και ο ίδιος φαίνεται ότι προτιμά να γίνει η πρώτη ανάλυση και στη συνέχεια να πάρει τις όποιες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη θα δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.
Δεδομένο 3: Τετάρτη και Πέμπτη είναι οι πιθανές ημέρες ανακοίνωσης ανασχηματισμού: Από τη στιγμή που θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να πάει σε ανασχηματισμό η Τετάρτη ή η Πέμπτη είναι οι πιθανές ημέρες των ανακοινώσεων. Και αυτό γιατί θα έχει προηγηθεί η συνέντευξή του στον ALPHA ενώ την Παρασκευή ακολουθεί υπουργικό συμβούλιο. Επίσης το ότι ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιορδανία δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα δείγμα ότι σκέφτεται έντονα την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Δεδομένο 4: Οι δύο σωστές αλλά διαφορετικές εισηγήσεις για τον ανασχηματισμό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του δύο σωστές αλλά πολύ διαφορετικές εισηγήσεις για τον χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να γίνει τώρα γιατί κινδυνεύει να καεί και να προηγηθεί λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η άλλη εισήγηση είναι να γίνουν τώρα όλες οι κινήσεις προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει άμεσα αντανακλαστικά και ότι πήρε άμεσα το μήνυμα που έστειλε η κάλπη. Σημειώνεται ότι και πριν από τις ευρωεκλογές υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα γίνονταν διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση καθώς είχαν διαπιστωθεί αρρυθμίες σε κάποια υπουργεία.
Το μήνυμα που είχε στείλει ο Μητσοτάκης
Οπως και αν έχει σύντομα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του αλλά θα πρέπει να μείνουμε σε όσα είπε αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει πολύ μεγάλη σημασία: «Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει.
Ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα, όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα, είναι μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023, ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη.
Προεκλογικά επίσης – και παρά τις δικές μου προσπάθειες – έλλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της πατριδας μας σε αυτή. Όπως υπήρξαν ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους και τα προβλήματα, με πρώτο την ακρίβεια…
Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Από αύριο, στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Με περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, με μεγαλύτερη προσπάθεια. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι πιστεύω καλύτερη από την Ελλάδα του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2024. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε».