Αναλυτικά, η ανάρτησή του αναφέρει:
«Διαβάζω διάφορες κριτικές της χθεσινής μου ομιλίας σε ιστοσελίδες της αριστεράς, όμως όλες “ξεχνούν’ το πιο σημαντικό: Τέσσερα παιδιά δήλωσε η οικογένεια από τον Εβρο στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Η υπόθεση στην δικαιοσύνη».
Διαβάζω διάφορες κριτικές της χθεσινής μου ομιλίας σε ιστοσελίδες της αριστεράς, όμως όλες “ξεχνούν’ το πιο σημαντικό: 4 παιδιά δήλωσε η οικογένεια #Εβρο στο ΕΔΔΑ, 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Η υπόθεση στην δικαιοσύνη.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 31, 2022
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις και στοιχεία με «σημαντικές ανακολουθίες στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο» κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίας Τάξης της Βουλής και προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Διεμήνυσε πως η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδος έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κυκλώματα λαθροδιακινητών, καθώς η Τουρκία δεν ελέγχει, από επιλογή προφανώς, τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Περιέγραψε το σχέδιο που εκτυλίσσεται, λέγοντας πως οι λαθροδιακινητές ή ακόμα και οι τουρκικές αρχές μεταφέρουν μετανάστες στην τουρκική όχθη και τους προωθούν μέσα στο ποτάμι, πριν τον φράκτη που προστατεύει τα ελληνικά σύνορα. Οι συνεργαζόμενες ΜΚΟ έχουν ήδη αναλυτικά τα στοιχεία τους και άλλο υποστηρικτικό υλικό: «Για να πετύχουν μια θετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η “ιστορία” πρέπει να περιλαμβάνει δύο χαρακτηριστικά: τον κίνδυνο λόγω εγκλωβισμού και κάποιο ή κάποια σημαντικά προβλήματα υγείας.
Οι ΜΚΟ λοιπόν προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και μετά διεθνή ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται και δημοσιογράφοι που έχουν, κατά δήλωσή τους, σχέση με τις ΜΚΟ που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα, δημοσιοποιούν το ζήτημα για να πάνε οι Αρχές, πέρα από τον φράκτη, να τους βρούμε και να τους μεταφέρουμε σε κέντρο καταγραφής».
Νησίδα Εβρου
Στη συγκεκριμένη υπόθεση με τους 38 αιτούντες άσυλο από τη Συρία και την Παλαιστίνη στη νησίδα του Εβρου, ανέφερε ο υπουργός, το αίτημα το υπέβαλαν δύο ελληνικές ΜΚΟ, εκ των οποίων η μία έχει ως πρόεδρο πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης επί ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε πως έχει όλα τα στοιχεία και θα τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε -είπε ο κ. Μηταράκης-, πως υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα, χωρίς κανένα σημάδι και σε άγνωστη τοποθεσία που δεν γνωρίζουν οι γονείς. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου της ταφής κ.λπ., παρόλο που, όπως σημείωσε ο υπουργός, κατά τα άλλα τα 38 άτομα ήξεραν να στέλνουν ακριβές στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Επεσήμανε πως οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα και παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι. Οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Ομως όπως κατέθεσαν πάλι οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Αρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Υποστήριξαν πως έφυγαν με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε στις 13/8 αλλά «φοβήθηκαν να περάσουν», ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Χαρακτηριστικά για την 9χρονη AIWA 9 ετών λένε στο βίντεο ότι ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες, γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε, αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη.
Τέλος, για το νεκρό παιδί, θαμμένο στη νησίδα πάλι μέσα από πληροφορίες ξένων ΜΜΕ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι γνωρίζουμε πως αυτό είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Επεσήμανε πως μέσα και από τη λίστα του ΕΔΑΔ που έχει δημοσιοποιήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στο Twitter αναφέρεται ως εγκλωβισμένη μια οικογένεια με 4 παιδιά. Δύο παιδιά από πρώτο γάμο και δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα από τον νυν γάμο του ζευγαριού. Τα δύο μικρά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητας Συρίας και έτη γεννήσεως 2017 και 2018 αντίστοιχα. Δύο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Με δύο διαφορές. Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Maya αντί Μαρία. Ο υπουργός σημείωσε πως το Maya χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία, ενώ Μαρία επίσης εμφανίζεται να λέγεται και η μητέρα του παιδιού, κάτι που σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας δεν έχει υπάρξει σε άλλη οικογένεια μητέρα και παιδί να έχουν το ίδιο όνομα. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αρχικά με την άφιξή του στην Ελλάδα κατατέθηκε ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά άλλο 5ο παιδί δεν υπήρχε στη λίστα του δικαστηρίου.
Καταλήγοντας, είπε ο κ. Μηταράκης πως «πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν ελάχιστες αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Γι’ αυτό και τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της Δικαιοσύνης που θα ερευνήσει τι πραγματικά έγινε.
Ειδήσεις σήμερα
Νέος ισχυρός σεισμός στη Σάμο – 5,2 ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί
Ακραία πρόκληση από το ΝΑΤΟ: Συγχαίρει την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας το 1922
Ενεργειακή κρίση: Πέφτει μαύρο σε Ακρόπολη, μνημεία και δρόμους – Τι απαντά ο Κώστας Σκρέκας
Αναδρομικά συντάξεων έως 15.300 ευρώ, μπόνους για ένστολους μετά την 45ετία [πίνακες]