Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μηταράκης, υπό τη σκιά του διπλωματικού επεισοδίου που πρωταγωνίστησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας και η Λιβύη, επικρότησε τους χειρισμούς Δένδια ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται από την επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει και ένα όριο στο πόσο θα ανεχόμαστε από την Τουρκία».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός υβριδικού πολέμου από την Άγκυρα, με το μεταναστευτικό ως κύριο «όπλο», ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας πως «ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας».
Για το διπλωματικό επεισόδιο Δένδια: « Η Ελλάδα διατηρεί σχέση με την ορθά αναγνωρισμένη αρχή της χώρας και πολύ σωστά, ο κ. Δένδιας όταν είδε ότι αυτή η επίσκεψη δεν θα γινόταν όπως αρχικά είχε προγραμματίσει, καλώς την ακύρωσε. Σας θυμίζω, το Τουρκολυβικό μνημόνιο έχει υπογραφεί από μία κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καν την εξουσιοδότηση να υπογράψει κάτι τέτοιο, όπως έχουν τονίσει και το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά οι Διεθνείς Οργανισμοί».
Για τις προκλήσεις Ερντογάν: «Κοιτάξτε, είναι αυτονόητο ότι δεν θα έρθουν μία μέρα ξαφνικά και αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Σε ετοιμότητα είμαστε πάντα και κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού αποδείξαμε ότι από το Μάρτιο του 2020 από τις πολύ χαμηλές ροές της τελευταίας τριετίας ότι ως χώρα ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια προεκλογική περίοδο με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό ειδικά τον υπερπληθωρισμό που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ζητήματα. Υπάρχει και ένα όριο στο πόσο μπορούμε να ανεχόμαστε αυτή τη ρητορική και επειδή αναφερθήκατε στους G20 στην Ινδονησία, τα μηνύματα προς τον κύριο Ερντογάν και από τον Πρόεδρο Biden και από τον Πρόεδρο Macron, αλλά και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αυτή τη ρητορική της Τουρκίας είναι σαφέστατα. Και είδατε και τις δηλώσεις εχθές του κύριου Menendez ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (και γενικά η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται αυτόν τον αναθεωρητισμό που προσπαθεί να πει η Τουρκία, με τον αναθεωρητισμό που ακούσαμε και από τη Ρωσία με αυτά τα αποτελέσματα)».
Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και το ενδεχόμενο υβριδικού πολέμου: « ε περίπτωση που υπάρξει τέτοια απειλή εμείς ξέρουμε να την αντιμετωπίσουμε. Οι ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και το 2020 και το 2021 και το 2022, αυξημένες κάπως φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, ενώ η Ευρώπη βλέπει μία έκρηξη αφίξεων το 2022, αυτή η έκρηξη δεν αφορά πλέον την Ελλάδα. Η Ελλάδα και φυλάει τα σύνορά της, αλλά και κυρίως έχει μια συνολικά πολιτική δίκαιης αλλά αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτρέποντας και ξεχωρίζοντας αυτούς που δικαιούνται πραγματικά διεθνούς προστασίας από χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να έρθουν παράνομα να έρθουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Για τους παράνομους διακινητές: « Η λαθροδιακίνηση ως μορφή εγκληματικότητας, ουδέποτε θα είναι μηδέν. Το θέμα είναι πλέον ότι δεν έχουμε όπως το 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, που ερχόντουσαν δεκάδες χιλιάδες το μήνα. Πλέον μιλάμε για πολύ μικρότερες ροές και με μια Ελληνική Αστυνομία και ένα Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία καθημερινά διαβάζουμε τους λίγους που προσπαθούν να κάνουν παράνομη διακίνηση, τους συλλαμβάνει, και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στα σύνορα».
Για τις υποκλοπές: « Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποδείξεις, σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη, κατηγορεί την κυβέρνηση για κάτι που στον ποινικό κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί ασήμαντο πλημμέλημα. Σας θυμίζω, ότι η υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι απλό πλημμέλημα. Το κάνει κεντρικό θέμα χωρίς αποδείξεις, μας θυμίζει 100% την ιστορία με τη NOVARTIS. Και θέλω να σας θυμίσω τότε με τη NOVARTIS, και αξίζει κάποιος να βρει τα παλιά δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν ότι είναι έτοιμα τα βίντεο, υπάρχουν πληροφορίες για τα πάντα, είναι κλειδωμένη υπόθεση, όλα είναι έτοιμα να βγούνε, και όταν έγινε η ανάκριση επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που εμπλέκει την Κυβέρνηση της χώρας. Τώρα από εκεί και πέρα, επειδή αυτά τα συστήματα είναι στην αγορά και μπορεί να αγοράζονται από διαφορετικούς ανθρώπους και δυστυχώς το πρόβλημα που υπάρχει και με αυτά τα συστήματα είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι καν στο εσωτερικό. Η εθνική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν βέβαια εκμεταλλεύεται κάποιος τις παρακολουθήσεις πέραν των υπηρεσιών για πολιτικούς λόγους αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο».