Ο πρωθυπουργός πάντως σημείωσε: «Να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση, επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».
Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική, που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ- την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο».
«Αλλά να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο κι αν είναι το αίτημά του», κατέληξε για τους αγρότες ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση αγροτών της Φθιώτιδας με κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νέο Μοναστήρι, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης στην οποία βρίσκεται ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος τις τελευταίες ημέρες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στο χώρο της οποίας έφτασε και ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος, άκουσαν τους εκπροσώπους των αγροτών να τους λένε πως το μοναδικό πράγμα για το οποίο μπορούν να συζητήσουν είναι τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης από τη θεομηνία «Daniel». Κατά τα λοιπά, όπως είπαν, είναι πλήρως συντεταγμένοι με όσα αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.
Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε στους αγρότες ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται με εντάσεις, λύνονται με συνεννόηση». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός και διαθέσιμος, ενώ σημείωσε ότι η Ν.Δ. βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών: «Θα υπάρχουν και λάθη, αλλά δεν κρυβόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Σκέφτονται μπλόκο και στα τελωνεία οι αγρότες
Τον αποκλεισμό των συνοριακών περασμάτων με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία θα εξετάσουν μεθαύριο οι αγρότες της Μακεδονίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη. «Ολα είναι ανοιχτά και εφόσον ο πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», υπογράμμισε ο αγρότης από την Παιονία του Κιλκίς Θωμάς Καρυπίδης.
Στο μεταξύ, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας προχώρησαν χθες σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας (13:00-13:30) σε διάφορα κομβικά σημεία. Δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις, καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.
Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό 30 λεπτών της ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα σε Δερβένι Θεσσαλονίκης (επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας), Στρυμονικό Σερρών (επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών), Μάλγαρα (επί της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης), Χαλκηδόνα (επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας), Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ. Οι παραπάνω αγρότες αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα τους αποκλεισμούς. Στον κόμβο των Μουδανιών Χαλκιδικής, οι αγρότες θα προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό (18:00-20:00).
Στη Λάρισα επικράτησαν ένταση και εξαντλητικές… διαπραγματεύσεις μεταξύ Αστυνομίας και αγροτών στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, οι οποίοι επιχείρησαν να καταλάβουν με τα τρακτέρ τους το οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Χαρακόπουλος δεν επέτρεπε στους αγρότες να ανεβάσουν τρακτέρ, ούτε μπάλες με άχυρα που ήθελαν να κάψουν στην εθνική οδό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το συζητάμε καν». Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Κουκούτσης τόνισε ότι μπορεί να ανέβουν από αλλά σημείο που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο… Πάντως οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα και λάστιχα μπροστά από όχημα της Αστυνομίας, κάτω από την εθνική οδό… Στη συνέχεια, περπάτησαν μέχρι την ΠΑΘΕ, την οποία απέκλεισαν συμβολικά για περίπου 30 λεπτά της ώρας.
Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε επίπεδο αγροτικών κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε στη Νίκαια της Λάρισας. Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ. Βέβαια, έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και σήμερα ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα παύσουν και τις κινητοποιήσεις τους.
Αγρότες: Αυτή είναι η επιστολή των αγροτών στον Μητσοτάκη – Οι δύο όροι του Μαξίμου για τον διάλογο
Υπόμνημα προς το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέστειλαν οι αγρότες. Στην επιστολή τους που περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα τους όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας αναφέρουν:
Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Μαξίμου: Οι δύο απαράβατοι όροι για συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες – Τα μηνύματα, τα αιτήματα και οι απαντήσεις
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη διαμηνύσει στους αγρότες ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο με δύο συγκεκριμένους όρους: πρώτον οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και δεύτερον στη συνάντηση που θα προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπροσωπούνται οι αγρότες από ένα ενιαίο συντονιστικό ώστε οι όποιες αποφάσεις που θα παρθούν να είναι δεσμευτικές για όλους τους αγρότες στην Ελλάδα.Από τη δική τους πλευρά οι αγρότες δίνουν διορία μέχρι την Παρασκευή ώστε να γίνει η κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη καθώς προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε τα μπλόκα δεν θα είναι συμβολικά αλλά μόνιμα.
Ειδήσεις σήμερα
Απεργία 8/2: Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα – Ποιοι απεργούν
Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών συκοφαντεί την Ελλάδα στο ΕΚ
Ολομέλεια δικηγόρων: Παράταση αποχής έως 26/2 από ποινικές δίκες και άλλες διαδικασίες
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό
Αυτά είναι τα 13 μέτρα για τη βία στα γήπεδα: Τι αλλάζει σε εισιτήρια, κάμερες και Λέσχες Φιλάθλων