Το 2023 το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκλεισε 40 χρόνια ζωής. Αποτέλεσε και αποτελεί τον βασικό μηχανισμό διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, της μείωσης των ανισοτήτων και της άμεσης προσβασιμότητας των πολιτών σε Δομές Υγείας.
Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Γιατί το ΕΣΥ στις δυσκολίες και τις κρίσεις, που εκεί είναι όπου «μετριέται το μπόι του καθενός», όχι μόνο άντεξε, αλλά και πρωτοστάτησε την ώρα που αντίστοιχα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέρρευσαν. Ομως, το τέλος της πανδημίας δεν σηματοδοτεί και το τέλος των προκλήσεων. Ηρθε η ώρα να ανασχεδιάσουμε τον Χάρτη Υγείας της πατρίδας μας, με γνώμονα τις ανάγκες φροντίδας του πληθυσμού. Υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές οι παρεμβάσεις ήδη υλοποιούνται. Μέριμνά μας να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αυτών των αναγκών και της παροχής των υπηρεσιών Υγείας, μέσα από 5 πυλώνες. Γι’ αυτό ακριβώς, το 2024 αποτελεί ένα έτος-ορόσημο για το ΕΣΥ.
- Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και κάνουμε παρεμβάσεις σε περισσότερα από 96 νοσοκομεία, κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 400 εκατ. για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
- Στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την πρόσληψη μέσα στο 2024 6.500 γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, από τους 10.000 συνολικά που έχουμε δεσμευτεί. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε νέα μέτρα με οικονομικά και διοικητικής φύσεως κίνητρα, που θα αυξήσουν την «ελκυστικότητα» συγκεκριμένων θέσεων και ειδικοτήτων στις περιοχές όπου υπάρχουν ελλείψεις, έτσι ώστε οι προκηρύξεις να μην καταλήγουν άγονες.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός. Η ολοκλήρωση και η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας -προϋπολογισμού 45 εκατ.-, η ενοποίηση και η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας -προϋπολογισμού 140 εκατ.-, η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών -προϋπολογισμού 30 εκατ.-, η ενοποίηση των υπαρχόντων Μητρώων Υγείας -προϋπολογισμού 12 εκατ.- και η επέκταση της τηλεϊατρικής -προϋπολογισμού 23,5 εκατ.- θα οδηγήσουν το ΕΣΥ στη νέα ψηφιακή εποχή.
- Σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης. Δημιουργούμε μηχανισμούς συστηματικής και διαρκούς παρακολούθησης οικονομικών και λειτουργικών δεικτών αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, δημιουργία δεικτών ποιότητας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας του ΕΣΥ. Ενα νέο μοντέλο διοίκησης που διέπεται από 5 αρχές: ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα.
- Ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία και την ευημερία των ατόμων, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία και να βελτιώσει τη σύνδεση με το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Προσαρμοζόμαστε για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις προκλήσεις των καιρών και να διασφαλίσουμε την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις Δομές Υγείας.
Εως τον Φεβρουάριο του 2020, η ανθρωπότητα δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικές Υγείας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ασφάλειας και την απόλυτη προϋπόθεση κάθε πολιτικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Εμείς ως χώρα, τότε, με το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας Υγείας, πήραμε μια απόφαση. Να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι απλώς να τον μετράμε. Αυτό κάνουμε και τώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Χάρης Θεοχάρης στον «Ε.Τ.»: Πρωτοφανής προσαρμογή και επιτυχία
Πάνος Τσακλόγλου στον «Ε.Τ.»: Οι στόχοι στην κοινωνική ασφάλιση
Ολγα Κεφαλογιάννη στον «Ε.Τ.»: Στόχοι, ευκαιρίες και προοπτικές του ελληνικού τουρισμού