Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας και για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή στην ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο όλων των βουλευτών και συνέχισε λέγοντας:
«Τέτοια εποχή το 2019 από το βήμα της Βουλής παρουσίασα τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ, για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Τις προτεραιότητες μιας καινούριας τετραετίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με αυξημένη δύναμη.
Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Την τετραετία 2019-2023 κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν έχω το δικαίωμα, να διαψεύσω τις προσδοκίες μας. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι η Ελλάδα του 2010, του 2015 και του 2019. Είναι μια κοινωνία πιο ενωμένη, αισιόδοξη και με οικονομία σε στέρεους ρυθμούς».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας με το αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας, υπογραμμίζοντας πως οι διαρκείς προκλήσεις απαιτούν συνεχή εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα.
«Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, αναφέρονται στο πρόγραμμά μας. Θα τις παρουσιάσουν ανά τομέα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Θα έρθουν και τα πρώτα νομοσχέδια», είπε για τις προγραμματικές δηλώσεις.
«Θα μιλήσω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είμαστε το σύνορο ενός νέου κόσμου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, προηγήθηκαν τρεις σταθμοί που σφράγισαν τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Τέλος, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός, που «σφράγισε» την ελληνική Δημοκρατία από τον ιδρυτή της παράταξής μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται το κακόγουστο ριάλιτι
«Η γενιά μας καλείται να πετύχει τον δικό της εθνικό στόχο. Θα πρέπει να κινούμαστε με την ταχύτητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι μια προσπάθεια που είναι και κοινωνική. Αφορά όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, με επίκεντρο τον πολίτη. Να προστατεύουμε πρώτα και πάνω από όλα τους αδύναμους», πρόσθεσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα θετικά μέτρα που έρχονται
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τα θετικά μέτρα για την ελληνική κοινωνία που έρχονται:
«Οι στόχοι είναι σαφείς και μετρήσιμοι. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, στο πλαίσιο του νέου συμφώνου σταθερότητας και ανάκαμψης.
Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% την επόμενη τετραετία. Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες για έκτακτες δυσκολίες.
Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Ιουλίου. Θα απαντήσει έτσι και σε αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί από την αντιπολίτευση.
Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, συνεχίζεται το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Καθιερώνουμε όπως είχαμε δεσμευτεί ως μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο.
Σε μόνιμη βάση, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση σε αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις. Στην ελληνική δημόσια διοίκηση η ψαλίδα είναι μικρότερη. Αυξάνεται από 20- 50 ευρώ το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο.
Η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων στο εξής θα ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα. Να μην ξαναμιλήσουμε χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα προγράμματα.
Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, προς όσους πλήττονται από την προσωπική διαφορά. Μία σημαντική πρωτοβουλία, με τη δυνατότητα που δίνουμε στους συνταξιούχους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Η σύνταξή τους θα μειώνεται μόνο κατά 30%. Θα βλέπουν μόνο μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα εισοδήματά τους από τη δεύτερη, δηλωμένη αμοιβή τους.
Στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και αυτό με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 που θα ξεπερνά το 3%. Στις ελαφρύνσεις θα πρέπει να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
Σταδιακά, θα έρθει η κατάργηση του τελευταίου μνημονιακού φόρου. Αναφέρομαι στο τέλος επιτηδεύματος.
Απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Μητσοτάκης για τα μεγάλα έργα, για υγεία και παιδεία
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Επιγραμματικά ανέφερε το μετρό της Θεσσαλονίκης, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και αρκετά ακόμα έργα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 10.000 προσλήψεις για την Υγεία αλλά και για την επίλυση των ζητημάτων του ΕΚΑΒ. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να ανταποκρίνονται στα ασθενοφόρα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως θα υπάρξουν προσλήψεις διασωστών, αλλά και μισθώσεις μέσων από το εξωτερικό για να αντιμετωπίζουν περιστατικά σε δύσβατες περιοχές ιδίως στην περιφέρεια.
«Δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας να μπορεί μια γυναίκα να κάνει δωρεάν μαστογραφία σε ιδιωτική δομή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης μίλησε για ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ειδικά για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 υποψηφίων στους κλάδους της τεχνολογίας. «Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο. Παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε τη συζήτηση, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου. Εύχομαι κ. Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος. Να βρούμε τους 180 βουλευτές, να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο στεγαστικό πρόγραμμα, πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας που θα στεγάσει 8.500 φοιτητές και φυσικά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που έχει εξασφαλίσει στέγη σε 5.000 νέους. Δέσμευσή μου είναι να διπλασιάσουμε τους πόρους, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους να αποκτήσουν ένα σπίτι. Με αυτό το πρόγραμμα η δόση του δανείου είναι μικρότερη από ένα ενοίκιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Θα τρέξει η κοινωνική κατοικία, όπως είπε, ενώ προγραμματίζεται να χτιστούν 2.500 διαμερίσματα σε ακίνητα και γήπεδα του δημοσίου, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα το 2030 θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
«Είναι αναγκαία η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το 80% της συνολικής ενέργειας το αργότερο έως το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Επτά δισεκατομμύρια ευρώ κόστισαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, η «Πράσινη» Πολιτική, είναι κοινωνική πολιτική καθώς προσφέρει πιο φθηνή και πιο φιλική ενέργεια. Προανήγγειλε, μάλιστα, αύξηση υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, αλλαγές στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα «πράσινα ταξί».
«Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Είναι μια από τις αθόρυβες μεταρρυθμίσεις. Η σωστή οργάνωση χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αλλά και προστασία του φυσικού πλούτου. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στον βωμό της άναρχης ανάπτυξης. Αποδείξαμε στη Μύκονο ότι ο νόμος ισχύει για όλους, και ιδίως για όσους πίστευαν ότι ήταν υπεράνω αυτού», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «επανάσταση» του Gov.gr λέγοντας πως το 90% των 4.500 διαδικασιών του δημοσίου θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. «Το κτηματολόγιο, το γεφύρι της Άρτας, ολοκληρώνεται το 2025. Μέχρι τότε όλα τα δεδομένα του δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του δημοσίου, τονίζοντας πως σύντομα αυτή θα πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον πολίτη. Επιπλέον, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
Μητσοτάκης για εξοπλιστικά προγράμματα και μεταναστευτική πολιτική
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες να ακούγεται παντού η φωνή της Ελλάδας. Συνεχίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί, μιλώντας για τα 24 Rafale, τα 84 αναβαθμισμένα F-16 Viper, τις φρεγάτες Belh@rra και την προμήθεια των F-35. Όπως είπε, τα τελευταία, θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028. «Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε θετικές ειδήσεις για τη θωράκιση της χώρας, στα πλαίσια των διακρατικών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει», εξήγησε.
«Ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική. Το Λιμενικό θα ενισχύεται με μέσα και ανθρώπινους πόρους, όπως είπε, για να προστατεύει τα σύνορα σώζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές. «Ελπίζω και εύχομαι στο ζήτημα αυτό να είμαστε ομονοούντες και να μην υιοθετούμε προπαγάνδα σε βάρος των ανδρών και των γυναικών του λιμενικού», είπε χαρακτηριστικά.
«Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, πριν αυτή έρθει ερήμην ημών. Εγείρει πολλά ερωτήματα. Αλλάζει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Μπορεί να γράψει ένας αλγόριθμος μια έκθεση για έναν μαθητή, κι ο δάσκαλος δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει αν το έκανε ο μαθητής. Είναι τεράστιες οι προκλήσεις και όχι μόνο για την πατρίδα μας. Θα συσταθεί μια επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχουμε λαμπρά μυαλά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να συμπορευτούμε με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, που τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας μάλιστα τον κ. Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ αν τα λέει… σωστά. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη διαχείρισης των πόρων του νερού που είναι κατακερματισμένη. Όπως είπε, σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θέλει, και θα έχει, στο πλευρό της τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά και Γλυπτά Παρθενώνα
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, από την ένταση, προτιμά τις καλές σχέσεις με την Τουρκία έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν η διαφορά αυτή μπορεί να γίνει μια ειρηνική λύση. Πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, όπως επιβάλει ο πατριωτισμός της ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά. «Αναφέρομαι στην ανάγκη να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τα αδέρφια τους στην πατρίδα», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον ανέφερε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που δεν θα αφορούν μόνο την ανάδειξη μνημείων, αλλά να αναπτυχθεί η δική μας οπτικοακουστική βιομηχανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, χωρίς να έχουν ανάγκη την παρέμβαση εξωτερικού παράγοντα.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Να γίνουμε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας και να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την Ελλάδα του 2030. Μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες μας μέσω από τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Η ακρότητα και η χυδαιότητα ανήκουν στο χθες. Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και στη Βουλή. Κλείνουμε παλιούς λογαριασμούς με το παρελθόν και ανοίγουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Στην αρχή της νέας αυτής θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο υπομονή και σκληρή δουλειά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους».
Eιδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δεσμεύσεις και τα μέτρα που θα ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Εμφυλιακό μπάχαλο – Κανείς δεν τολμά να βάλει υποψηφιότητα