Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει τέσσερις άξονες: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα». Παράλληλα αναζητείται η «έκπληξη» που θα αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθώς ο πληθωρισμός στα ράφια φαίνεται ότι αντέχει πολύ περισσότερο από ό,τι πίστευαν οι οικονομολόγοι στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.
Πάντως, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, δεν υπάρχει λόγος ο κ. Μητσοτάκης να «κάψει» τις κινήσεις του όλες με τη μία, καθώς έχει μπροστά του τον Σεπτέμβριο, την πρώτη ΔΕΘ της νέας τετραετίας, που μπορεί να ανακοινώσει νέο πακέτο θετικών μέτρων, καθώς θα έχει γίνει και ο πρώτος απολογισμός των εσόδων από τον τουρισμό.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, να αποπληρώσει άμεσα, εντός του έτους, μνημονιακά δάνεια από την πρώτη δανειακή σύμβαση, ύψους άνω των 5 δισ., είναι ένα ξεκάθαρο σήμα και προς τις αγορές, αλλά και προς τους πολίτες, ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το πέρασμα στην επόμενη, μεταμνημονιακή μέρα που δεν έχει καμία σχέση με περικοπές και αυξήσεις φόρων, αλλά, αντίθετα, με αυξήσεις μισθών, μείωση φορολογικών βαρών και ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, με την ομιλία του, αναμένεται να δώσει ένα συνολικό στίγμα για την πολιτική του με ορίζοντα 4+4 χρόνια περιγράφοντας τις προτεραιότητές του.
Ηδη, η κυβέρνηση έδωσε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου, στο «Καλάθι του νοικοκυριού» και του μέτρου για μέγιστο περιθώριο κέρδους στις επιχειρήσεις εμπορίας βασικών καταναλωτικών προϊόντων και καυσίμων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού κόστους, φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου για παράταση και του Market Pass, που η τελευταία του φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Το ερώτημα είναι εάν υπάρξει κάτι παραπάνω σε αυτά, που ήδη έχουν προεξοφληθεί ή αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να φέρει κάποια από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει πιο μπροστά, όπως είχε κάνει και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Στον τομέα της Υγείας αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την πρόσφατη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναφερθεί τόσο στις επίσπευση των προσλήψεων σε ΕΚΑΒ (800 εργαζόμενοι μόνιμοι) και ΕΣΥ, αλλά και σε συνολικό σχεδιασμό προσλήψεων με βάση τη δεξαμενή εργαζομένων που δημιουργήθηκε από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει βάρος στην τοποθέτησή του και στη φορολογία με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, αλλά και σε θέματα που αφορούν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την είδηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου, στη συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε πως «θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».
«Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που απλά δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Οπως γνωρίζετε, οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να είμαστε χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη “σφραγίδα” από τους οίκους αξιολόγησης. Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.