Σε ένα κανονικό κόμμα, την επόμενη ώρα της παραίτησης Τσίπρα, θα γνωρίζαμε τουλάχιστον έναν ή δύο σίγουρους υποψήφιους αρχηγούς που θα έσπευδαν να βγουν μπροστά αφενός για να προλάβουν τους αντιπάλους τους, αφετέρου για να δείξουν ότι μετέχουν και θέλουν να ηγηθούν ενός ζωντανού κομματικού οργανισμού.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, έντεκα ημέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα, δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να έχει καταθέσει δημοσίως την πρόθεσή του να αναλάβει τα ηνία του κόμματος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποσύρθηκε πριν καν προχωρήσει η συζήτηση γύρω από το όνομά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας αυτό-αποσύρθηκε και θέτει τους όρους του για να είναι υποψήφιος, η Εφη Αχτσιόγλου κα ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο τριών εκλογικών ηττών (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, επόμενες εθνικές εκλογές), ο Παύλος Πολάκης, ο Χρίστος Σπίρτζης και ο Νίκος Παππάς το σκέπτονται, όπως το σκέπτεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας προαναγγέλλει διάσπαση.
Το αποτέλεσμα είναι η εικόνα που δίνουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αφενός στην κομματική βάση και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στην κοινή γνώμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα που ουδείς θέλει να αναλάβει και πως ο καθένας προσωπικά βάζει πάνω από το κόμμα του, την προσωπική του ατζέντα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το κλίμα που επικρατεί και όσα έχουν γίνει από την ημέρα της παραίτησης Τσίπρα και μετά, καθιστούν μη στερεή την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες ως την εκλογή νέου προέδρου. Στελέχη που γνωρίζουν το παρασκήνιο, επιμένουν ότι είναι πιθανό τη Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει ή στην Κεντρική Επιτροπή στις 15 και 16 Ιουλίου να τεθούν διαφορετικές προτάσεις προς ψήφιση.
ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργία με… προσωπικό ασφαλείας
Οι «προεδρικοί» οι οποίοι στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία απέτυχαν να επιβάλουν να γίνει η εκλογή νέου προέδρου τον Νοέμβριο μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, βλέποντας ότι είναι διασπασμένοι και έτσι δεν μπορούν να δώσουν τη μάχη των συσχετισμών, θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα ή το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή να επαναφέρουν την πρότασή τους.
Στο ερώτημα τι θα γίνει ως τον Νοέμβριο, η απάντηση είναι «ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει με προσωρινό επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο». Το ότι θα το επιδιώξουν αυτό οι «προεδρικοί» πάντως, δεν σημαίνει ότι θα περάσει κιόλας από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς ναι μεν οι «προεδρικοί» έχουν ισχυρή πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς Τσίπρα όμως είναι διασπασμένοι.
Η «Ομπρέλα» είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει και θα προσπαθήσει να επιβάλει την υπερψήφιση της σημερινής απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς αλλαγές, δηλαδή να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέλει εκλογή νέου αρχηγού 3 και 10 Σεπτέμβρη από τα μέλη του κόμματος. Οφείλει όμως να φέρει με το μέρος της και κάποιους από τους «προεδρικούς» για να τα καταφέρει.