«Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το σχέδιο για τη Θεσσαλία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στη σημερινή (11/03) συνάντηση με τους Θεσσαλούς θεσμικούς φορείς που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες ανέφερε ότι το master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος υδάτινων πόρων Θεσσαλίας ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής επιπτώσεις για πρωτογενή τομέα.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «πρέπει να λάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, καθώς η ζημιά μετά από χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμη».
«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να έχουμε μια δραστική επέμβαση στη Θεσσαλία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έπρεπε να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων τη Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή».
«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι περιλαμβάνει το master plan για τη Θεσσαλία
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από δεκαπέντε μέλη από όλη τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, θα είναι οι Αλειφτήρας Σωκράτης, Αντωνίου Σωτήρης, Γαλάνης Δημήτρης, Γιαννάκος Σωτήρης, Καλογιαντσίδης Γιάννης, Κουκούτσης Γιάννης, Κωστόπουλος Δημήτρης, Μαρούδας Ρίζος, Πάντζιος Χρήστος, Πρασσάς Θανάσης, Σβερονόπουλος Γαρύφαλλος, Σαραλής Παναγιώτης, Σπυρόπουλος Παύλος, Τσικριτσής Στέλιος, Τσιούτρας Γιάννης.
Πρόκειται για μία συνάντηση που είχε προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των μπλόκων. Θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, καθώς και το θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χθες στην ανάρτησή του, θα παρουσιάσει το «master plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που εκπόνησε και μας παρουσίασε η ολλανδική εταιρία HVA, με τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία 100 ετών από παρεμβάσεις σε μεγάλης έκτασης καταστροφές».
Το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής-, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.
Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί.
Ειδήσεις σήμερα
Νίκος Δένδιας: Στην φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ο ΥΕΘΑ – Βρίσκεται εν πλω στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»
Πιερρακάκης: Γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού συζητούν την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα
Αναδρομικά από 4.594 ως 16.913 ευρώ για επανυπολογισμούς σε επικουρικές συντάξεις
Υπουργείο Μεταφορών: Έκτακτη σύσκεψη μετά την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη στον Προαστιακό