Ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψαν άγνωστα παρασκήνια, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να ξεπλύνει τις ευθύνες του καταστροφικού παρελθόντος και να επιστρέψει με το περιβόητο rembranding του στο πολιτικό σκηνικό ως αρχηγός νέου κόμματος, σαν να μη συνέβη ποτέ και τίποτα από όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του γνώριζαν πολύ πριν ανέλθουν στην εξουσία ότι δεν μπορούσαν να σκίσουν τα Μνημόνια, πως δεν μπορούσαν να διαγράψουν το χρέος, πως η χώρα κινδύνευε με Grexit. Ας δούμε τι ισχυρίζονταν και πώς παραμύθιαζαν τον λαό.
Ιστορικό…
Ηταν στα τέλη του 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έριχνε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 2015, θα στήνονταν οι πρώρες κάλπες. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπόφευκτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε καθημερινά πως μόλις γινόταν πρωθυπουργός θα έσκιζε τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο, πως θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, πως θα αύξανε μισθούς και συντάξεις, πως θα διέγραφε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πως θα βάραγε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές, πως δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο να μη δεχθεί η Μέρκελ το σχέδιό του.
Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36%. Ο Αλέξης Τσίπρας σε πανηγυρική συγκέντρωση στα Προπύλαια κραύγασε πως «το Μνημόνιο είναι νεκρό». Το επόμενο πρωί σχημάτισε συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου και τοποθέτησε υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Τα νταούλια της Ευρώπης άρχισαν να ηχούν. Η Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη. Η «περήφανη διαπραγμάτευση» μόλις είχε ξεκινήσει. Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η τότε επικεφαλής του Eurogroup προς τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ξεκάθαρη «μόλις σκότωσες την τρόικα». Στην πραγματικότητα, όμως, το πιστόλι είχε μπει στον κρόταφο της Ελλάδας.
Σόου
Ακολούθησαν κωμικοτραγικά περιστατικά. Οι τσακωμοί και οι μαγνητοφωνήσεις Βαρουφάκη στα Eurogroup. Απίστευτα εθνολαϊκιστικά τσιτάτα από κυβερνητικά στελέχη. Πρωτοφανείς δηλώσεις, πως «το χρέος είναι αέρας και δεν θα το πληρώσουμε». Μετά από κάθε αποτυχημένη διαπραγμάτευση ακολουθούσε μια ακόμα μεγαλύτερη αποτυχία, που απομάκρυνε διαρκώς την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Στη συνέχεια ήρθαν σοκαριστικές αποκαλύψεις. Πως η Ελλάδα ζητάει δάνεια από τη Ρωσία, την Κίνα, τους BRICS. Πως η Μόσχα θα μας έδινε 5 δισ. ευρώ μπροστάντζα για έναν αγωγό φυσικού αερίου, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «αναζητούμε ένα απάνεμο λιμάνι» στο πλάι του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Και, βέβαια, το plan B για τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος με IOU’s πριν από την τελική επιστροφή στη δραχμή.
Δημοψήφισμα
Τα σύννεφα κάλυψαν τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα. Οι τράπεζες έκλεισαν. Το «όχι» πήρε 62% και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη κωλοτούμπα που οδήγησε στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύει τα αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική εκπομπή, τα οποία αποδεικνύουν πως στήθηκε η μεγαλύτερη πολιτική αυτ-απάτη στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε τη χώρα στα ζάρια ποντάροντας σε κάτι που ήξερε από την αρχή πως δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία υιοθέτησε το σχέδιο Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που αν συνέβαινε θα οδηγούσε τη χώρα σε απόλυτη καταστροφή, θα βύθιζε τους πολίτες σε απόλυτη φτώχεια για δεκαετίες και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μέχρι και εμφύλιο.
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Το υπ. Εσωτερικών προετοιμαζόταν για δημοψήφισμα το Πάσχα του 2015
«Γινόταν κάθε προσπάθεια, για να υπάρξει μια ενίσχυση της χώρας για ένα μεταβατικό διάστημα έξω, σε άλλες πηγές, δηλαδή στην πρωτογενή αγορά ομολόγων από την Κίνα -τότε διαμορφωνόταν η τράπεζα των BRICS και αν δεχόταν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή γινόντουσαν συζητήσεις οι οποίες θα έδιναν μια ανάσα ελευθερίας μέσα από απολύτως νόμιμες διεθνείς οικονομικές πράξεις στην προσπάθεια η οποία εξελισσόταν. Αυτό το γνώριζα, είναι προφανές ότι δεν απέδωσε καρπούς σε καμία περίπτωση από όλες τις διερευνήσεις που γίνανε. Το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμαζόταν για δημοψήφισμα το Πάσχα του 2015. Τα είχαν όλα έτοιμα, εκτός από φακέλους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυταπάτη η κατάργηση του Μνημονίου
«Τον Δεκέμβριο του 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, είχα την ευκαιρία σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα να του εκφράσω τη διαφωνία μου με τη σκέψη του να κάνει, την οποία μου εκμυστηρεύτηκε, να κάνει τον Γιάννη Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών. Η δική μου πρόταση βέβαια όπως είχε την ευθύνη και σωστά της επιλογής των υπουργών του ήταν να γινόταν υπουργός Οικονομικών ένας άνθρωπος, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης, από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με καλή γνώση των πραγμάτων, με εμπειρία. Η εικόνα που είχα για τον Γιάννη Βαρουφάκη, με βάση όσα ήξερα για αυτόν, ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει τις ανάγκες αυτού του ρόλου, έχοντας μια καλή σχέση εμπιστοσύνης με τον πρωθυπουργό της χώρας… Η γνώμη μου είναι ότι έχοντας απουσία εναλλακτικής για τη δανειοδότηση της χώρας από άλλες πηγές, πέραν των Ευρωπαίων δανειστών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός έπρεπε να επιδιώξουμε μια όσο το δυνατό καλύτερη βελτίωση αυτής της συμφωνίας χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν και οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη χώρα. Είχε μεταφερθεί με σαφήνεια στον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2015 το μήνυμα από Ρωσία, Κίνα και χώρες του αραβικού κόσμου ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Υπήρχε πλήρης απομόνωση της Ελλάδας στα Eurogroup, Ο Βαρουφάκης επιδείνωνε την κατάσταση. Το πυρηνικό όπλο της ελληνικής πλευράς, η άτακτη χρεοκοπία, στην πραγματικότητα ήταν το σχέδιο και η επιθυμία Σόιμπλε. Η έξοδος από το ευρώ που σχεδίαζε ο Σόιμπλε θα πήγαινε τη χώρα 50 χρόνια πίσω και θα έστελνε τον Τσίπρα στο ειδικό δικαστήριο. Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είναι στην προμετωπίδα της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και όχι η αυταπάτη ότι μπορούμε να καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: Αστοχη η απειλή άτακτης χρεοκοπίας
«Αστοχη η απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, αφού η Ευρώπη είχε πλήρως θωρακιστεί από το 2012. Δεν υπήρχε μια ενιαία στρατηγική. Εχουμε ουσιαστικά δύο στρατηγικές. Η μια στρατηγική είναι η στρατηγική που εκφράζει κατ’ εξοχήν ο υπουργός Οικονομικών, αλλά όχι μόνο ο ίδιος. Προφανώς υπάρχουν αρκετά στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου που τη συμμερίζονται. Στόχος της οποίας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και μέσο για να το πετύχει είναι η απειλή της χρεοκοπίας της χώρας. Μετά το δημοψήφισμα και τη στροφή Τσίπρα, ο Σόιμπλε προσπάθησε να μπλοκάρει τη συμφωνία και να ενεργοποιηθεί το δικό του σχέδιο για time-out – Grexit. Εστειλε σχετικό non paper σε όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς να το κοινοποιήσει και στην Ελλάδα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Τους είχα ενημερώσει για τα capital controls
«Βεβαίως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα capital controls. Δεν ήταν το βασικό μας σενάριο. Το είχαμε βέβαια, αλλά δεν ήταν όμως και το βασικό σενάριο. Ελπίζαμε όταν συναντηθήκαμε με τον κύριο Δραγασάκη -είχε έρθει στο γραφείο μου ο κύριος Χουλιαράκης τότε μαζί με μία άλλη κυρία σύμβουλο του κυρίου Τσίπρα- τους είχα εξηγήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup θα μπουν capital controls και μάλιστα τους έδωσα και ένα σχετικό manual. Το είχαμε ετοιμάσει… Δώσαμε το manual και τους λέμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup θα πρέπει, επειδή προβλέπουμε σοβαρές εκροές κεφαλαίων, να μπουν capital controls και θα γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και θα έχουν αυτές τις συνέπειες. Το πήρε ο κ. Δραγασάκης δεν μου είπε κάτι, μάλιστα κάτω κάναμε δηλώσεις μαζί αισιόδοξες για την ελληνική οικονομία, γιατί πίστευα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη και μετά την ενημέρωση που είχα κάνει ότι θα το αποφεύγαμε τελικά ότι θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup. Δεν υπήρξε όμως. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επέβαλε capital controls. Σε αυτή την περίπτωση είχε σχεδιαστεί να αφαιρεθούν οι άδειες των τραπεζών για να μην ανοίξουν, καθώς υπήρχαν φόβοι για αιματοχυσία».
Ειδήσεις σήμερα
Νέα μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν εργαζόμενοι, απασχολούμενοι συνταξιούχοι και εργοδότες
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ κοντά στα Νέα Μουδανιά – Κουνήθηκε και η Θεσσαλονίκη
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Τρίτη 12 Νοεμβρίου