Η φράση αυτή ανήκει σε γνωστό ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτές τις ημέρες έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, δίνοντας και αυτός τη μάχη για τον Αλέξη Τσίπρα. Ηταν επικεφαλής ομάδας στελεχών που επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες μεγάλη κατασκευαστική εταιρία και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της. Οταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας ρώτησε τι λένε εκείνοι για τις εκλογές και τι θα γίνει τελικά, του είπαν αυτό. Οτι ο Α. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τελικά κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές, αλλά δεν πιστεύουν ότι η επόμενη κυβέρνηση, αν και μονοκομματική, θα είναι συμπαγής. Και ότι στις δύο σημαντικές αναμετρήσεις μπροστά της, τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024, η Ν.Δ. δεν θα πάει καλά και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.
Δεν μάθαμε την αντίδραση του μεγαλοεπιχειρηματία, αλλά και μόνο το περιεχόμενο των όσων άκουσε από τον ευρωβουλευτή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν ήταν αποκαλυπτικό αλλά και ενδεικτικό για το ποιο είναι το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέχεια
Το ρεπορτάζ όμως συνεχίστηκε. Μεταφέραμε αυτές τις πληροφορίες σε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι αυτό που λέμε του κλίματος Τσίπρα, δηλαδή δεν ανήκει στους «προεδρικούς». Για να μας τις διαψεύσει ή να τις επιβεβαιώσει.
«Δεν έχω εικόνα των μετρήσεων που καθημερινά πλέον φτάνουν στο γραφείο του Τσίπρα» μας είπε. «Αλλά αυτά που μου λες ότι είπαν στον μεγαλοκατασκευαστή, τα λένε και υποψήφιοι βουλευτές στις μαζώξεις που κάνουν σε σπίτια και καφετέριες στις περιφέρειές τους. Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτος. Παλεύουμε για να μη γράψει η Ν.Δ. 34%-35% και εμείς κάτω από 30%» συνέχισε και υποστήριξε ότι όλος αυτός ο χειρισμός γίνεται για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον έλεγχο της κατάστασης από τον Τσίπρα.
Με απλά λόγια, ο συνομιλητής μας δεν συμφωνεί με το σενάριο που «πουλάνε» οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα στους συνομιλητές τους. Οτι, δηλαδή, θα κερδίσει η Ν.Δ., αλλά όπως και το 2007 συνέβη με τη νίκη του Κώστα Καραμανλή, η πορεία της κυβέρνησης θα είναι προβληματική και μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. «Καταρχάς μετά τις εκλογές ξεκινά μία νέα περίοδος και κάθε νέα κυβέρνηση έχει και νέα δυναμική. Ο Μητσοτάκης θα κάνει restart. Εμείς τι θα κάνουμε;» επιμένει ο συνομιλητής μας.
Θεωρεί μάλιστα ότι η Κουμουνδούρου σπρώχνει το σενάριο αυτό, επειδή από τώρα εργάζεται ώστε να μη δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα εφόσον χάσει για δεύτερη φορά εκλογές, ιδίως αν δεν καταφέρει να πιάσει το 30%. Το οποίο είναι για όλους στον ΣΥΡΙΖΑ το ψυχολογικό αλλά και πραγματικό όριο (σ.σ. 31,5% είχε συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα του 2019), κάτω από το οποίο ο κ. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του.
Ολα για την καρέκλα
Σύμφωνα, δηλαδή, με τον έμπειρο συνομιλητή μας, οι άνθρωποι του κ. Τσίπρα συναντώνται με ανθρώπους της αγοράς, της επιχειρηματικότητας κ.λπ. για να τους πουν ότι ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας χάσει, θα παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταφέρει να ρίξει τον Μητσοτάκη σε έναν χρόνο. Και περνούν το μήνυμα στα στελέχη και στους ψηφοφόρους τους, ότι ακόμα και όταν έρθει η ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της 2ας Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, διότι σε μία χρονιά εξελίξεων, όπως θα είναι αυτή που έρχεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε εσωστρέφεια και διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, τόσο κυνικά.
Λένε ακόμα οι «προεδρικοί» ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στέλεχος να καταφέρει να κερδίσει τον Τσίπρα σε επίπεδο κομματικής βάσης, καθώς σε αυτό το επίπεδο, πλέον, θα γίνει η αναμέτρηση. Αλλά λένε και κάτι άλλο. Οτι δεν είναι απίθανο, αν ο Αλέξης Τσίπρας δει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, τότε να σηκωθεί να φύγει και να φτιάξει ένα νέο κόμμα, θεωρώντας πως η αιτία για την οποία δεν μπορεί να επικρατήσει του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκλογές δεν είναι ο ίδιος, αλλά το κόμμα του. Εξ ου και η αινιγματική φράση του για τη «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» που σε ελεύθερη αλλά σωστή μετάφραση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.
Σιγή ιχθύος
Υπάρχουν όμως και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα. Οι οποίοι μένουν «σιωπηροί» και δεν αναδεικνύουν γκάφες και λάθη της προεκλογικής περιόδου, αλλά είναι επικεντρωμένοι στην επανεκλογή τους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες… τρικλοποδιές της Κουμουνδούρου που δεν τους θέλει στα πόδια της την επομένη των εκλογών. Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν ο κ. Τσίπρας ξαναχάσει -και πολύ περισσότερο αν ξαναχάσει και δεν πιάσει ούτε το 30%-, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει.
ΑΠΟΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Χάνει προς τα αριστερά, ενώ οι αναποφάσιστοι πάνε στη Ν.Δ.
Τα στοιχεία των μετρήσεων που έρχονται το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου, δεν απέχουν από αυτά των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται και δείχνουν ήττα του Α. Τσίπρα. Ο λόγος δεν είναι μόνο η επιστροφή των αναποφάσιστων στη Ν.Δ. και η αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος που συνεχίζεται. Είναι και η τάση αποσυσπείρωσης που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κρισιμότερο σημείο της προεκλογικής αναμέτρησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το ποσοστό του αγκομαχώντας, επειδή οι εισροές του είναι ίσες ή μικρότερες από τις διαρροές του προς το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και τη Ν.Δ., ακόμα και προς το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες.
Αν δεν ανατραπεί η τάση αυτή, σύμφωνα με τα όσα λένε οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μεταφέρει στην ηγεσία του κόμματος, τότε ενδέχεται η διαφορά να είναι μεγάλη και η Ν.Δ. να βρεθεί πολύ κοντά σε ποσοστό που η επιλογή της να πάει σε δεύτερες εκλογές δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά. Αυτή είναι η εικόνα που έχει οδηγήσει τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται πλέον προσωπικά και άναρχα κατά του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα, την ίδια ώρα που αποφεύγει πεισματικά να απορρίψει το ΜέΡΑ25 από κυβερνητικό εταίρο. Οσο για τη φράση «είμαι βέβαιος πως το πρώτο κόμμα μαζί με το τρίτο κόμμα θα έχουν την πλειοψηφία για να φτιάξουν κυβέρνηση μετά την Κυριακή των εκλογών», την οποία αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα, η εξήγηση που δίνεται είναι μία.
Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πρώτο και τρίτο κόμμα που κάνουν κυβέρνηση, εννοεί τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και το αναδεικνύει για δύο λόγους.
Ελπίζουν ακόμα στο απίθανο σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων
Για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί πλέον να βγάλει από το κάδρο της προεκλογικής αναμέτρησης το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων», που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι όρος που ο ίδιος έβαλε στην πολιτική ζωή της χώρας, στην περασμένη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Τώρα λέει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν μπορεί να μην είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και… τσακώνεται με τον Νίκο Ανδρουλάκη για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι συνεργάτες του έλεγαν και κάτι άλλο. Οτι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάμβανε ένα ποσοστό κοντά στο 30% την πρώτη Κυριακή, τότε θα είχε δικαίωμα να κάνει όλες τις κινήσεις που χρειάζονται για να συγκροτήσει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, δηλαδή κυβέρνηση «ηττημένων».
Τώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πολύ μακριά από το 30% και πολύ κοντά στο 35%-36% μετατρέπει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» σε «Μητσοτάκης ή αλλαγή» και δεν βάζει πλέον όρια για την κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος ακόμα και να δεχθεί να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι πρώτοι με μεγάλη διαφορά. Φτάνει να βγαίνουν τα κουκιά, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 να πιάσουν το 46%.