Την ίδια ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν τα σενάρια συμπόρευσης και μελλοντικής συνεργασίας, συνεχίζουν στο δρόμο της συνεννόησης και του συντονισμού και μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Εργαλειοποιούν» και επενδύουν πολιτικά στην τραγωδία των Τεμπών, ελπίζοντας ότι αυτή η τακτική θα πλήξει την κυβέρνηση και θα τους δώσει κάποιες ψήφους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται θεσμικά και πως μετά την πρόταση δυσπιστίας έγινε χθες το βήμα της επίσκεψής του και κατάθεσης αναφοράς στον Αρειο Πάγο. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού.
Υπάρχει συντονισμός κινήσεων και μοίρασμα ρόλων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση, με αφορμή μία υπόθεση που έχει συνταράξει όλη την κοινωνία και για την οποία η έρευνα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.
Το ΠΑΣΟΚ «ντύνει» το κοινό σχέδιο με θεσμικό ρόλο, ώστε να συνομιλήσει με τους πιο ήπιους ψηφοφόρους του Κέντρου που δεν τους αρέσουν οι ακρότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στο κοινό σχέδιο τον απαιτούμενο λαϊκισμό και τις υπερβολές, για να ξαναπιάσει το νήμα του 2015 με το λούμπεν στοιχείο. Κοινό σχέδιο, με κοινό στόχο την κυβέρνηση και την πολιτική αποσταθεροποίηση και χρονοδιάγραμμα ως τις ευρωεκλογές. Μετά βλέπουμε…
Κλίμα αποσταθεροποίησης
Βέμπερ σε Ράμα: Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε την επίθεση κατά του Μπελέρη
Στο κλίμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και θα ζητά συνεχώς διπλές εκλογές τον Ιούνιο, προσπαθώντας να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης, να δημιουργήσει δηλαδή την αίσθηση ότι η κυβέρνηση που εκλέχθηκε πριν περίπου δέκα μήνες με 41% δυσκολεύεται να συνεχίσει και να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
«Καταθέτουμε αύριο κατηγορητήριο με ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή» σημείωσε χθες με μήνυμά του στα social media ο κ. Κασσελάκης, αναφέροντας αναλυτικά:
«Απλές πολιτικές εξισώσεις: Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής. Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης. Διαβάζω αυτό που αναρωτήθηκε προσχηματικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή: “Πού ακούστηκε αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να στηρίξουμε προανακριτική έτσι, γενικά, χωρίς κατηγορητήριο;”. Να λοιπόν το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένο και πανίσχυρο. Με ξεκάθαρους λόγους, για τους οποίους πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή. Το καταθέτουμε αύριο. Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται ότι θα υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κώστας Καραμανλής να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης; Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; Την απάντηση την ξέρετε και την ξέρω. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ του στερεί ακόμη και την τελευταία δικαιολογία»». Ακολούθησε η κ. Τζάκρη, η οποία επισκέφθηκε τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη, παραδίδοντάς του το κατηγορητήριο, το οποίο δεν προσθέτει κάτι το καινούργιο και ζητώντας να ψηφίσει η Ν.Δ. την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ζητούμε λοιπόν από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τζάκρη.
Στην ίδια συχνότητα με τον κ. Κασσελάκη, την κ. Τζάκρη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συσκέφθηκαν χθες το πρωί για να αποφασίσουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο, όπως είχε κάνει κάποτε ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Τζανακόπουλος, με αφορμή την υπόθεση της Novartis.
Απάντηση
Σε απάντηση της επικοινωνιακής τακτικής που συνεχίζεται με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν θεσμικά τονίζοντας πως «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.
Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, ενώ στην αναφορά που κατέθεσε κάνει λόγο για χάλκευση και διαρροή των ηχητικών αρχείων με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο ίδιος, εξερχόμενος του κτιρίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, στις κάμερες:
«Το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς και αγνοούμενους, την ώρα που όλη η κοινωνία θρηνούσε, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να πάρουν τις συνομιλίες, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά Μέσα, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».