Η δικαστική περιπέτεια με την οποία φαίνεται πως θα έρθει αντιμέτωπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απόρροια των καταγγελιών στη δίκη του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, αφού ο επιχειρηματίας, κάποτε φίλος του κόμματος και συνομιλητής του πρώην υπουργού Επικρατείας, με όπλο την έμπιστη γραμματέα του έβαλε «φωτιά» στην πολιτική ζωή του τόπου.
Η ακροαματική διαδικασία που κινήθηκε αρχικά σε ήπιους τόνους «δυναμιτίστηκε» από την κατάθεση της εξ απορρήτων του επιχειρηματία Θάλειας Διαμαντή, που με την αναφορά της σε «τσάντες και φακέλους με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», ξύπνησε σε κάποιους μνήμες από το Ειδικό Δικαστήριο του σκανδάλου Κοσκωτά, όταν καταγγέλθηκε πως έφευγαν χρήματα σε κούτες από pampers.
Αυτός ο ισχυρισμός της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, που βρέθηκε απέναντι σε 13 δικαστές, χτύπησε «καμπανάκι» στην εισαγγελέα της έδρας Ολγα Σμυρλή, που άνοιξε τον δρόμο για την ποινική διερεύνηση των όσων κατατέθηκαν ενόρκως στο Ειδικό Δικαστήριο, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση.
Αν η πρότασή της υιοθετηθεί από το δικαστήριο, η εισαγγελική έρευνα που θα ανοίξει, θα ελέγξει αρχικά τη βασιμότητα των ισχυρισμών της κ. Διαμαντή και εάν προκύψουν ενδείξεις ότι πράγματι όσα υποστήριξε έχουν βάση αλήθειας, η έρευνα θα προχωρήσει στη διερεύνηση διάπραξης άλλων αδικημάτων, όπως η παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η φοροδιαφυγή και δωροδοκία αλλά και σε έλεγχο προέλευσης των χρημάτων αυτών.
Βουλή: Αναστολή κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες - Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε
Η διαδικασία
Το πρώτο βήμα του εισαγγελέα θα αφορά στη διερεύνηση της πράξης. Ετσι είναι βέβαιο πως θα κληθούν τόσο η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα όσο και ο ίδιος ο επιχειρηματίας για να καταθέσουν για το θέμα, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να κληθούν πρόσωπα με βάση το οργανόγραμμα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στον «Ε.Τ.», ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρο 39, αναφέρεται στην υποχρέωση του δικαστή να συντάσσει έκθεση και να διαβιβάζει στον εισαγγελέα, όταν κατά τη διάρκεια ποινικής δίκης ανακύπτει γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα.
Πάντως, η κ. Ολγα Σμυρλή ζήτησε σε υψηλούς τόνους τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο κατά την άποψή της οφείλει να ζητήσει τον έλεγχο όσων ειπώθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. «Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων… για να μην πω αρένα. Οτιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες και χρήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην Εισαγγελία να ελεγχθούν» ανέφερε η εισαγγελέας, που λίγο αργότερα διευκρίνισε: «Αυτό που ζήτησα είναι να πάνε αρμοδίως και υπευθύνως να τα καταθέσουν. Ποιος ο λόγος που επελέγη το Ειδικό Δικαστήριο να ειπωθούν αυτά τα πράγματα;».
Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν πάντως, ήδη από την πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης στα μέσα ενημέρωσης της κατάθεσης της κ. Διαμαντή, πως θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας ζητώντας να ανοίξει προκαταρκτική εξέταση με βάση τα δημοσιεύματα στα οποία περιγράφεται η κατάθεσή της, που έγινε σε δημόσια συνεδρίαση. Βέβαια, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίοι μετά την έκδοση της απόφασής τους για την υπόθεση θα ανακοινώσουν και το εάν τελικά θα ανοίξει προκαταρκτική έρευνα.
Ειδήσεις σήμερα