Ο Ελεύθερος Τύπος ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με τον κύριο Γρηγόρη Χατζηγρηγοριάδη για τα τεκταινόμενα της Ένωσης στο Λονδίνο.
Παρακαλώ πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας στην Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου (Greeks in the City Association), και τη δράση της οργάνωσης τον τελευταίο χρόνο.
Η Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Τα μέλη μας είναι κυρίως τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, επενδυτές και σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Είναι τιμή μου ότι τα μέλη της Ένωσης με εξέλεξαν Πρόεδρο και ότι έχω δίπλα μου μια δυνατή ομάδα που αποτελείται από νέα αλλά και πιο έμπειρα άτομα τα οποία προσφέρουν θα έλεγα τα μέγιστα στην Ένωσή μας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχουμε μεγαλώσει αρκετά γρήγορα και είμαστε πλέον η πιο δραστήρια Ελληνική οργάνωση επαγγελματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι φυσικά αποτέλεσμα της δουλειάς που καταβάλει όλη η ομάδα βοηθώντας, προτείνοντας και υλοποιώντας το όραμα και το σχεδιασμό που συμφωνήσαμε όλοι μαζί.
Προτεραιότητα μου είναι να προάγω τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο. Είμαστε ανοιχτοί σε ολοκληρωμένες προτάσεις από όλα μας τα μέλη και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όσες περισσότερες ιδέες και πρωτοβουλίες γίνεται.
Τον τελευταίο χρόνο, οργανώνουμε περίπου μία επίσημη εκδήλωση το μήνα. Ο κύριος σκοπός ήταν και είναι το networking μεταξύ επαγγελματιών. Για παράδειγμα, έχουμε οργανώσει διάφορα panel discussions με κάποιους από τους πιο καταξιωμένους δικηγόρους, τραπεζίτες και συμβούλους επιχειρήσεων. Επίσης, οργανώσαμε εκδηλώσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους οργανισμούς και την Εκκλησία. Οι δράσεις μας είναι πολλές και έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Έτσι ακριβώς προχωράμε.
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την Ένωση, για εσάς και τον Απόδημο Ελληνισμό.
Κοιτάξτε να δείτε, προσωπικά μπορώ να σας πω ότι μου λείπει πολύ η πατρίδα μας. Δουλεύω 8 χρόνια στο εξωτερικό αλλά πάντα βρίσκω χρόνο να επιστρέφω στη χωρά μας. Γενικά είμαι της άποψης ότι σαν την Ελλάδα, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τόσο όμορφη χώρα και ελπίζω κάποια μέρα στο άμεσο μέλλον να επιστρέψω μόνιμα.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου, μπορώ να πω ότι έχουμε συνδέσει Έλληνες φοιτητές με εταιρείες στους κλάδους που εξειδικεύονται. Μια εξίσου σημαντική δράση μας είναι η άτυπη συνεργασία που διατηρούμε με μερικές Ελληνικές εταιρείες που επικοινώνησαν μαζί μας θέλοντας να προσελκύσουν ταλαντούχους ανθρώπους με εμπειρία από ξένες αγορές, συμβάλλοντας θα έλεγα έτσι στο φαινόμενο του brain gain.
Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο μερικούς Έλληνες επαγγελματίες να επιστρέψουν στην Ελλάδα σε καλές θέσεις εργασίας με βάση την εμπειρία τους. Άρα πέρα από την δικτύωση μεταξύ μας εδώ, υπάρχει και αυτή η δράση, στο βαθμό εννοείται που μπορούμε, όταν μας δίνεται η ευκαιρία και χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος. Μας αρέσει γενικότερα να βοηθάμε. Αυτό θα έλεγα είναι και το όμορφο αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης.
Οικονομία και επενδύσεις. Τι βλέπετε ως κύρια ζητήματα για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον;
Συνοπτικά, τα κύρια σημεία στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ είναι τα εξής: Στην Ελλάδα, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μια σταθερή οικονομία, ευημερία και ανάπτυξη. Αποφεύγοντας πολιτικές αναλύσεις και με προϋπόθεση ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, πιστεύω καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό θα φέρει άμεσα μεγαλύτερη ρευστότητα σε μετοχές και ομόλογα.
Η πραγματικότητα είναι αυτή τη στιγμή κυρίως λόγο μιας δημοσιονομικής σταθερότητας, οι αγορές τιμολογούν ήδη τα ελληνικά ομόλογα με παρόμοιες αποδόσεις χωρών μέσα στην Ευρώπη που κατέχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα, οπότε το κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος δεν περιμένω να αλλάξει πολύ.
Παρόλα αυτά, θα έχει θετικό αντίκτυπο κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες που με τη σειρά τους θα μειώσουν λίγο το κόστος δανεισμού στους μικρομεσαίους και ίσως γίνει πιο εύκολη η ρευστότητα στην αγορά για να δανειστούν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Επίσης, σίγουρα θα βοηθήσει το «επενδυτικό» κλίμα. Για παράδειγμα, θα καταστήσει πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο Αθηνών και για νέες εισαγωγές είτε του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μιας μικρότερης τράπεζας ή άλλων επιχειρήσεων.
Θα έλεγα είναι επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και του επιτελείου της ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μια ανθεκτικότητα συνεχίζοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρόλο τους συνεχόμενους εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες.
Τώρα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι και θα είναι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Ας ελπίσουμε ότι μια πολιτική αστάθεια δεν θα εντείνει το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού και ότι δημόσια και ιδιωτικά έργα, η καταναλωτική δραστηριότητα και ο τουρισμός θα ωθήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη για να αποφύγουμε την ύφεση. Στα θετικά είναι σίγουρα η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών πολλών ελληνικών εταιρειών αλλά και μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια για εξαγωγές.
Κάτι τελευταίο επειδή η ελληνική αγορά πάντα έχει ευκαιρίες. Έχει ενδιαφέρον να αναφερθώ στο γεγονός ότι ανοίγουν γραφεία και θυγατρικές πολλές ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κάτι που συνέβη πιο πριν με γρήγορο ρυθμό τη δεκαετία του 1990. Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας θα μείνει ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις όχι μόνο στο σήμερα αλλά και διαχρονικά.
Επίκαιρη ερώτηση τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές. Σας ενδιαφέρει η πολιτική, θα είστε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές; Τι θα θέλατε, τι ονειρεύεσαι για τη νέα γενιά;
Ξέρετε αυτή την ερώτηση μου την κάνουν πολλοί όταν γυρνάω στην Αθήνα. Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2023. Αλλά να εξηγήσω το γιατί και να μοιραστώ τις σκέψεις μου λίγο πιο δημόσια.
Καταρχάς ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Διαβάζω νομοσχέδια και ενημερώνομαι για τις απόψεις πολιτικών προσώπων για το τι έχει ειπωθεί γενικότερα στο δημόσιο διάλογο από διάφορα κόμματα.
Μια μικρή ανασκόπηση: Σήμερα είμαι 30 ετών, μεγάλωσα στην Αττική στα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Δημιούργησα δύο μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το πάλεψα δηλαδή, ξεκινώντας στην ηλικία των 18 ετών και βγάζοντας τα χρήματα για να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πήρα 3 πτυχία και τα τελευταία περίπου 8 χρόνια δραστηριοποιούμαι στο τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο. Ξεκίνησα από το μηδέν, απέκτησα εργασιακή εμπειρία και πλέον έχω φτάσει να έχω μια υψηλή θέση σε μια Ευρωπαϊκή τράπεζα στο Λονδίνο και έχοντας δουλέψει σε 3 χώρες.
Προσωπικά δε νοιώθω έτοιμος σήμερα για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα. Η γνώμη μου είναι ότι στην κεντρική πολιτική μπαίνεις για να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, όχι για να πάρεις, αλλά για να δώσεις πίσω στην κοινωνία και πρέπει να μπεις επιτυχημένος, γεμάτος εμπειρίες και με τεράστια διάθεση να βοηθήσεις τους συμπολίτες σου από μια πολιτική θέση.
Τώρα, ως Έλληνας πολίτης, θα ήθελα η πολιτεία και το κράτος να απλοποιήσουν διαδικασίες και να καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλές.
Ελπίζω όποιοι εκλεγούν να βάλουν τις βάσεις για να μην είναι τόσο δύσκολο να πετύχεις όνειρα και φιλοδοξίες μέσα στην Ελλάδα και το λέω όχι μόνο για τα επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικά ζητήματα όπως να μπορείς να μεγαλώσεις μια οικογένεια. Χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν, αλλά συνοπτικά χρειάζεται ένα σωστό πλαίσιο για όλα αυτά.
Ως Γρηγόρης Χατζηγρηγοριάδης, ονειρεύομαι μια δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη όπου Ελληνίδες και Έλληνες όποια κι αν είναι η αφετηρία τους να μη χρειάζονται κάποιο μέσω ή γνωστό αλλά η δικιά τους προσπάθεια να καθορίζει την υλοποίησή των ονείρων τους χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς και στερήσεις. Αυτό εγώ προσωπικά θα ήθελα για την νέα γενιά.