Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται. Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου». Όπως είπε, πολλοί Σύροι φοβούνται ότι θα απελαθούν.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στην Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένοιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας».
Μαρινάκης για τράπεζες: Οι λύσεις τις οποίες φέρνει η κυβέρνηση, είναι λύσεις αποτελεσματικές
«Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Αναστολή διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους και στην Αυστρία
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία. «Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.
Μαρινάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για πιθανή επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους στη Συρία
Σχετικά με το μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο επιστροφής Σύρων στην πατρίδα τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε: «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να προσδοκούμε εν πάση περιπτώσει, πιθανή επιστροφή πολλών προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στη Συρία, να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στις εστίες τους. Είχαμε και σχετική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του Πατριάρχη Αντιόχειας».
«Πέραν της προσδοκίας για ασφαλή επιστροφή προσφύγων στη Συρία είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποδοχής με πολύ λιγότερες δομές αλλά πολύ ασφαλέστερες και εντελώς άλλες συνθήκες. Συνεχίζει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, ίσα ίσα η προσδοκία μας είναι να συμβεί το αντίθετο. Είναι σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες μας, υποδοχής, ταυτοποίησης, εξέτασης αιτημάτων ασύλου και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια μεταναστευτική πολιτική η οποία εν συγκρίσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Συρία: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα καταστρέψει τα βαρέα, στρατηγικά όπλα της
Συρία: Η στιγμή που απελευθερώνονται χιλιάδες Σύριοι από τη διαβόητη υπόγεια φυλακή (βίντεο)
Συρία: Νέα εποχή για τους Σύριους – Αβέβαιο το μέλλον – Τι επιδιώκει η διεθνής κοινότητα