Οπως λέει, το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της χώρας φιλοδοξεί να αποτελέσει «πρότυπο», με την εισαγωγή δεικτών ποιότητας (KPIs) για την απόδοση των Προσωπικών Γιατρών, την ένταξη των Προσωπικών Παιδιάτρων, αλλά και τα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Θεσπίζεται, επίσης, μπόνους έως και 30.000 ευρώ σε νέους γιατρούς, ενώ σημαντική είναι η καινοτομία της Τηλεσυμβουλευτικής, ένα σύστημα που θα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές με μια απλή βιντεοκλήση από το κινητό τους.
Τέλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως το νέο σύστημα δεν θα αποκλείει τον πολίτη από την ελεύθερη πρόσβασή του στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, στα πρότυπα του βρετανικού συστήματος Gate Keeping.
-Κύριε υπουργέ, έχουν υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες πολλές ανακοινώσεις για το σχεδιασμό ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα πετύχετε;
Είναι αρκετά σύνθετο το θέμα. Τώρα είμαστε σε δημόσια διαβούλευση και όχι στις ανακοινώσεις σε συνεντεύξεις Τύπου. Κάτι που σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε τροχιά υλοποίησης όλων όσα είχαμε σχεδιάσει το προηγούμενο διάστημα. Ο Προσωπικός Γιατρός στην προηγούμενη φάση του πρόσφερε πολλά και κάλυψε περίπου τον μισό ελληνικό πληθυσμό. Ομως εξήντλησε τη δυναμική του. Δεν ήταν τόσο ώριμο στην αρχή το νομοσχέδιο. Ολο το καλοκαίρι, όμως, το δουλέψαμε επισταμένως.
Θέλω να συγχαρώ την κυρία Αγαπηδάκη και την ομάδα της γιατί είναι το πιο σύγχρονο νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο. Εχει πολλές προκλήσεις και πιστεύω ότι θα φτάσουμε τον Μάρτιο του 2025 το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, να πετύχουμε την κάλυψη του πληθυσμού και τους στόχους που έχουμε υποσχεθεί.
-Ποια είναι η καινοτομία που εισάγει η νέα ΠΦΥ; Οι δείκτες ποιότητας πώς θα λειτουργήσουν;
Εμείς θέλαμε με την κυρία Αγαπηδάκη να κάνουμε αυτή τη φορά μια πραγματική μεταρρύθμιση. Βάλαμε δείκτες ποιότητας KPI’S (σ.σ.: Key Performance Inicators) ώστε να παρακολουθούμε τι κάνουν οι γιατροί αυτοί.
Μέσω όλων των ψηφιακών συστημάτων που έχουμε δημιουργήσει, θα παρακολουθούμε ακριβώς τι κάνει ο κάθε Προσωπικός Φιατρός με τους 2.000 ασθενείς που έχει αναλάβει. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης, για παράδειγμα, θα είναι εάν αυτός ο γιατρός εγγράφει πολίτες στα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Θα αξιοποιούμε τα στοιχεία για το χάρτη Υγείας και γενικά για την υγειονομική εικόνα της χώρας.
-Στην προηγούμενη φάση του ο Προσωπικός Γιατρός «σκάλωσε» στην έλλειψη προθυμίας των ιδιωτών να ενταχθούν στο θεσμό. Πώς θα προσελκύσετε νέους γιατρούς στο σύστημα και πόσους παιδιάτρους χρειάζεστε;
Για τους παιδιατρικούς ασθενείς έχουμε υπολογίσει ότι θέλουμε να καλύψουμε 530.000. Κάντε τη διαίρεση με τους 2.000 ασθενείς που θα έχει ο κάθε γιατρός. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τους βρούμε. Θα θεσπίσουμε τώρα κίνητρα για την ειδικότητα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο έλλειμμα παθολόγων και γενικών γιατρών και για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα θα κινητροδοτήσουμε την επιλογή ειδικότητας ενός νέου γιατρού με μπόνους 30.000 ευρώ. Δηλαδή, θα πάρει τις πρώτες 20.000 όταν θα γράφεται σε μία από αυτές τις ειδικότητες κι όταν την ολοκληρώνει θα παίρνει ακόμη 10.000.
Κοιτάξτε, δεν έχουμε άπειρα χρήματα. Ελπίζουμε να προσεγγίσουμε αυτές τις 3.000 γιατρούς που χρειαζόμαστε, πλέον από τους ήδη υπάρχοντες.
-Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις για τους γιατρούς υπαίθρου (αγροτικοί); Λένε πως δεν μπορούν να εκτελούν χρέη εξειδικευμένου…
Θα περάσουν από εκπαίδευση κι αυτοί, όπως και οι ειδικευμένοι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο ρόλο αυτό.
– Η Τηλεϊατρική πόσο ρόλο θα έχει στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα;
Πολύ μεγάλο ρόλο. Ετοιμάζουμε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο Τηλεσυμβουλευτικής, έτσι θα λέγεται, μέσω της ΗΔΙΚΑ. Θα είναι έτοιμη σε ένα τρίμηνο – τετράμηνο.
Πάνω στη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ θα συνδέσουμε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και κάθε ασθενής θα μπορεί να μπαίνει με τους κωδικούς TAXIS και να κλείνει ραντεβού. Θα μπορεί να κάνει Τηλεσυμβουλευτική με οποιονδήποτε γιατρό ειδικότητας του ΕΟΠΥΥ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος, ακόμη και από το κινητό του. Οι γιατροί θα πληρώνονται εξτρά γι’ αυτήν την υπηρεσία και θα εργάζονται εκτός του ωραρίου τους.
Η υπηρεσία θα αλλάξει τελείως τον υγειονομικό χάρτη. Αυτό είναι πέραν της Τηλεϊατρικής, που φτιάχνουμε ούτως ή άλλως στα Κέντρα Υγείας.
Του χρόνου το καλοκαίρι, στα νησιά όλα της Ελλάδος οι πολίτες θα έχουν την επιλογή, όπου και να βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στην Τηλεσυμβουλευτική από το κινητό τους. Επιτόπου και μέσω τη άυλης συνταγογράφησης ο γιατρός θα μπορεί ακόμη και να συνταγογραφήσει φάρμακα ή εξετάσεις, σαν να κάνει κανείς επίσκεψη στο ιατρείο του.
-Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ. Πότε και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της υπερφόρτωσης των εφημεριών των νοσοκομείων;
Αυτή είναι η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου. Οποιος μπορέσει να την απαντήσει θα γίνει πλούσιος (γέλια). Σας το λέω ειλικρινά. Εχουμε επιλέξει ο Προσωπικός Γιατρός να μην είναι Gate Keeper, όπως είναι στο βρετανικό σύστημα, που για να πάει ο ασθενής σε ειδικευμένο γιατρό ή σε νοσοκομείο, πρέπει να έχει υποχρεωτικά παραπεμπτικό του Προσωπικού Γιατρού. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όποιος θέλει να πάει στο νοσοκομείο θα πάει.
Η ελευθερία κινήσεων στο δικό μας σύστημα θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οπότε πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, με την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και τον Προσωπικό Γιατρό που ενισχύουμε, σε έναν βαθμό οι εφημερίες των νοσοκομείων μπορεί να επηρεαστούν θετικά.
Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι οι Ελληνες από τη μία μέρα στην άλλη, όταν τους συμβεί κάτι, θα πειστούν να μην πάνε στο νοσοκομείο.
Το ξεκαθαρίζω, όμως. Δεν θα είναι Gate Keeper o Προσωπικός Γιατρός στην Ελλάδα. Στο μοντέλο που σχεδιάζουμε θα μπορεί ο Ελληνας να επιλέξει να πάει στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο νοσοκομείο εάν αυτό επιθυμεί.
-Πώς θα λειτουργήσουν τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και τι στόχο έχουν;
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι συνδεδεμένα με μία κοντινή Ιατρική Σχολή κι οι καθηγητές Ιατρικής θα πηγαίνουν εκεί με τους φοιτητές τους να τους κάνουν μάθημα. Θα λειτουργούν δηλαδή περίπου όπως οι πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας. Αυτό θα αναβαθμίσει πάρα πολύ αυτά τα 7 Κέντρα Υγείας και κυρίως θα τα αναβαθμίσει σε κύρος στα μάτια του κόσμου, ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν και στα Κέντρα Υγείας να κάνουν τη δουλειά τους.
-Η κυρία Αγαπηδάκη είχε δηλώσει ότι δρομολογούνται 1.375 προσλήψεις στην ΠΦΥ, 360 γιατρών και 600 νοσηλευτών. Ισχύουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Βεβαίως ισχύουν. Οι προσκλήσεις θα βγουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι μεν προσλήψεις των γιατρών θα είναι γρήγορες, σε τρεις μήνες, ενώ για το υπόλοιπο προσωπικό είναι μέσω ΑΣΕΠ.
-Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σας στο υπουργείο Υγείας;
Δεν βάζω «βαθμό» στον εαυτό μου, δεν είναι δική μου δουλειά αυτό. Με βαθμολογούν ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύουμε πάρα πολύ. Από κει και πέρα, το αποτέλεσμα θα κριθεί και ο κόσμος θα αποφασίσει.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα διαγράψουν τον Κασσελάκη, βρίσκοντας έναν τυπικό λόγο για να μην κατέβει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κατέβει στις εκλογές, θα είναι το φαβορί. Επειδή δεν θα μπορούν να τον εμποδίσουν στην κάλπη, θα προσπαθήσουν να του εμποδίσουν την κάθοδο. Μετά ο Κασσελάκης θα κάνει δικό του κόμμα, με το “φωτοστέφανο” του αδικημένου και του παρανόμως εκδιωχθέντος».
Ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτει ότι αναμένεται μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Παύλου Πολάκη: «Η μεγαλύτερή μου προσφορά στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση που θα διεξαχθεί 30 Οκτωβρίου μετά από μήνυση των παιδιών που απέλυσε παρανόμως, όπως απεδείχθη, ο κ. Πολάκης από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Λέει μέχρι τώρα ότι δεν αποδέχεται τη δικαστική απόφαση και ότι δεν θεωρεί ότι τα παιδιά αυτά είναι αθώα. Θα πρέπει τώρα να αποδείξει τη θέση του. Αλλιώς θα καταδικαστεί. Επειδή η δίκη αυτή είναι μία μέρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους προσφέρουμε κι αυτήν την υπηρεσία: τον Πολάκη είτε καταδικασμένο είτε εξευτελισμένο».