Η ψηφοφορία ήταν ηλεκτρονική και οι βουλευτές ψήφισαν επί της αρχής ως εξής:
- Ναι: 176
- Όχι: 76
- Παρών: 2
- Ψήφισαν: 254 βουλευτές
Σημειώνεται ότι υπήρξαν 46 αποχές.
Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, εν αντιθέσει με την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες. Ετσι η Ελλάδα γίνεται σήμερα η 16η χώρα της ΕΕ και η 37η στον κόσμο που αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Είναι επίσης η πρώτη ορθόδοξη που αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.
Βέβαια από τα κόμματα που υπερψήφισαν υπήρχαν και απώλειες οι οποίες για τη Νέα Δημοκρατία τελικά ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που αρχικά υπολογίζονταν. Υπήρξαν 107 ΝΑΙ από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας., 20 είπαν «όχι» ενώ υπήρξαν και 31 αποχές. Σε σχέση με τους υπουργούς απείχε ο Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Κελέτσης, Μπούγας και Κεφάλα.
Ο πρωθυπουργός περιχαρής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω». Σε ερώτηση για την ομιλία Σαμαρά, απάντησε: «Αφού είπαμε, ότι ο καθένας έχει την άποψή του.
«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 15, 2024
O Παύλος Πολάκης ήταν απών στη σημερινή ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο. Παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος έσπασε την κομματική γραμμή και δεν έδωσε το παρών στην ολομέλεια της Βουλής. Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του προέδρου του κόμματος ο οποίος είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του ότι δεν θα δεχθεί ανταρτικό. Επίσης απών ήταν και ο Οθωνας Ηλιόπουλος. Η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και υπερψήφισε κάποια άρθρα.
Από το ΠΑΣΟΚ απείχαν οι Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλάς, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν, Πανάς, Νικολαΐδης. Δεν καταψήφισε κανείς.
Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη και Αχμέτ Ιλχάν και Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη.
Από την Πλεύση Ελευθερίας δεν υπήρχε καμία απώλεια καθώς όλοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
«Όχι» είπε η ανεξάρτητη Αρετή Παπαΐωάνου που είναι μητέρα του κ. Χουρδάκη, επίσης ανεξάρτητου ο οποίος ψήφισε «παρών».
Αναφορικά με ποσοστά από τη ΝΔ ψήφισαν το 68% ενώ από το ΠΑΣΟΚ το 66% και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ».
Δείτε αναλυτικά τι ψήφισαν όλοι οι βουλευτές ΕΔΩ
Όσο διεξάγονταν η συζήτηση, στα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Φώτης Σεργουλόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Αλλά και εκτός Βουλής ήταν παρατεταγμένοι υπέρμαχοι αλλά και επικριτές του, εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και θρησκευόμενοι που κρατούσαν σταυρούς και εικόνες.