Το «αντίπαλός μας είναι η Ν.Δ. και όχι το ΚΙΝΑΛ» του Αλέξη Τσίπρα και το «δεν πρόκειται να γίνω δεκανίκι της Ν.Δ.» του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελούν ήδη παρελθόν.
Στη νέα περίοδο που θα διαρκέσει έως τις εκλογές την άνοιξη του 2023, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα ακολουθήσουν διμέτωπη γραμμή, ενώ θα προχωρήσουν με διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να επιλέξει σήμερα ή τουλάχιστον πριν απ’ τις εκλογές με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές. Γνωρίζει ότι δεν θα τα καταφέρει, αλλά έχει σκοπό να «εκθέσει» τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στους ψηφοφόρους του αλλά και στους αναποφάσιστους της κοινής δεξαμενής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν επιθυμούν καμία συζήτηση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, όχι τόσο για να συμφωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Εφτασε, προκειμένου να προσεγγίσει την πτέρυγα του Γιώργου Παπανδρέου και τους υποστηρικτές του, να πει από την Κρήτη ότι παρέλαβε χάος από την κυβέρνηση Καραμανλή, όταν ως πρωθυπουργός «σφαζόταν» με το ΚΙΝΑΛ επειδή δεν έβαλε την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή στην εξεταστική για την οικονομία.
Το επόμενο βήμα πίεσης, αναφέρουν οι πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, θα είναι να πει δημοσίως πως είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε τρίτο πρόσωπο για υποψήφιο πρωθυπουργό, προκειμένου να συμπράξει με το ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως του τι θα τηρήσει ή όχι την κρίσιμη στιγμή.
Δημοσκοπήσεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βέβαιο πως όσο κινείται ψηλά στις δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα να επιλέξει μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο και να εγκαταλείψει τη γραμμή της αυτονομίας. Τουλάχιστον όχι όσο συνεχίζονται οι εισροές προς το κόμμα του τόσο από τη Ν.Δ. (ελαφρώς λιγότερες) όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πίεση όμως τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. δεν τον αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα του. Δύο ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δε, που είτε υποτιμούν είτε κάνουν πως δεν βλέπουν στην Κουμουνδούρου, είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι ψηφοφόροι αλλά και οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ κινούνται σε έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ενώ δεν είναι αδιάφοροι έναντι της προοπτικής της εξουσίας.
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Από την Κρήτη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε μόνο την αιχμή που πήρε δημοσιότητα, δηλαδή «όποιος δεν ζητά εκλογές, δεν θέλει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Λίγες ώρες αργότερα στη συνέντευξη που έδωσε στο φιλόξενο ΚΡΗΤΗ TV είπε ακόμη: «Ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό ότι θα συνεργαστούν με τη Δεξιά. Με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών -δηλαδή να μείνει ο κ. Μητσοτάκης άλλον ένα χρόνο- και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ σας ξεκαθάρισα δεν υπάρχει κανέναν ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. Οσοι λοιπόν δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους νομίζω πως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ΄ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν να συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση; Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;».
Η απάντηση που ακολούθησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ήταν καλεσμένος στον ΣΚΑΪ, δεν εγκαινιάζει μόνο την περίοδο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα. «Μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι» είπε, ενώ για το θέμα του χρόνου των εκλογών εξήγησε ότι το να ζητάς κάθε μέρα εκλογές, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, ή η κυβέρνηση να δίνει 10 και εσύ να ζητάς 15 και όταν δίνει 15 εσύ να ζητάς 20, «είναι ρητορικές εξάρσεις και τερτίπια παλαιοκομματικού τύπου». Θύμισε δε ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «αρχαιότερος των πολιτικών αρχηγών».
Απώλειες και στα δύο στρατόπεδα
Επί της ουσίας, τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο μεν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και τον διάλογο με το ΚΙΝΑΛ δεν τη θέλει τουλάχιστον το 50% του κόμματός του, αλλά προσπαθεί να την επιβάλει επειδή θεωρεί ότι ως αριστερό κόμμα και μάλιστα του αριστερού λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μένει στο περιθώριο και στα άκρα του πολιτικού συστήματος.
Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαφόρους, όπως π.χ. ο Χάρης Καστανίδης, να του υπενθυμίζουν δημοσίως ότι πρέπει να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γνωρίζει πως η λεγόμενη «εκσυγχρονιστική πτέρυγα» του ΚΙΝΑΛ θα αντιδρούσε έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί με νικητές, ηττημένους και απώλειες και στα δύο στρατόπεδα…
Ειδήσεις σήμερα