Μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως η κυβέρνηση «θα συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ευάλωτους και δεν θα δημιουργήσει δύσκολα αναστρέψιμες δημοσιονομικές ανισορροπίες», ενώ αναφέρεται στην εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή προστίμων άνω του 1,5 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και διαμηνύει ότι «κανείς δεν πρέπει να λειτουργήσει, ούτε να το διανοηθεί, εις βάρος των συμπολιτών μας». Τονίζει, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών προς το ΔΝΤ «αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας».
Κύριε Κοντογεώργη, τα 4 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποδεικνύεται ότι μόνο μερικώς έχουν ανακουφίσει την ελληνική κοινωνία. Τι περαιτέρω δυνατότητες έχει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αργούν;
Οι οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού, συγκεκριμένης στόχευσης και δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Δεν αποκρύπτουμε την πραγματικότητα από τους πολίτες, αφού, άλλωστε, όλοι τη βιώνουμε. Πράγματι, η στήριξη που έχει δοθεί είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλο το εύρος των ανατιμήσεων. Πρέπει, όμως, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνους που δεν έχουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης έναντι των αυξήσεων, παρόλο που είναι εξωγενείς.
Προχωρούμε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ, τόσο για την υλοποίηση νέου διευρυμένου πακέτου μέτρων όσο και για την ταυτόχρονη στήριξη μελλοντικών νέων πολιτικών στήριξης. Κανείς σήμερα, πανευρωπαϊκά, δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την έκταση των επιπτώσεων της κρίσης, καθώς και τη διάρκειά της. Λόγω του επικίνδυνου και αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, θα πρέπει να πηγαίνουμε με προσεκτικά βήματα και με μέτρα ενίσχυσης που μπορούμε να διατηρήσουμε και στη συνέχεια, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να πιέζουν για την ταχύτερη ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτικών και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν σε εθνικό επίπεδο την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.
Γιατί η κυβέρνηση έχει εμφανιστεί διστακτική σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα; Οι έλεγχοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια μείωση θα φθάσει στον καταναλωτή;
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ευάλωτους και δεν θα δημιουργήσει δύσκολα αναστρέψιμες δημοσιονομικές ανισορροπίες. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για να έχει αντίκρισμα, θα πρέπει να μην καταλήξει στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων ή να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οσον αφορά στα φαινόμενα επιχειρήσεων που αισχροκερδούν, αυτά αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή προστίμων, ήδη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν πρέπει να λειτουργήσει, ούτε να το διανοηθεί, εις βάρος των συμπολιτών μας. Απαιτείται συλλογική κοινωνική υπευθυνότητα.
Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, παρατηρούμε κινητικότητα στη χώρα μας για τους υδρογονάνθρακες, ενώ είναι σαφής η έμφαση στις ΑΠΕ και η προσδοκία να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Πώς βλέπετε, τελικά, το ενεργειακό μέλλον της χώρας;
Εν μέσω μιας σφοδρής γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός, να θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αφετέρου, να μην αποκλίνει από τον κεντρικό προσανατολισμό της κλιματικής ουδετερότητας. Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος οδήγησε τις τιμές στο φυσικό αέριο σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναγκαίες προσαρμογές στον σχεδιασμό. Οπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη, στον χώρο του μεγαλύτερου στη ΝΑ Ευρώπη φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση ενισχύει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το ειδικό χωροταξικό, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Β. Αφρική, αυξάνουμε τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών μας υποδομών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η χώρα μας είναι πολύ πιο μπροστά από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στην εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας και η επέκταση της ευρωπαϊκής διασυνδεσιμότητας θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τον ελληνικό ρόλο.
Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα των εκλογών του 2023 και ποια είναι η βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να αναζητηθούν συνεργασίες, κυρίως με το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που η λαϊκή ψήφος δεν δώσει αυτοδυναμία;
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα σε όσα επιτάσσει το Σύνταγμα, επιβάλλει ο σεβασμός στη Δημοκρατία μας και υπαγορεύει η πολιτική λογική. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Τότε, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον απολογισμό της, καθώς και τη συνολική της πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντος. Τι είπαμε, τι κάναμε και πώς προχωράμε όλοι μαζί. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν την επόμενη κυβέρνηση και τις συνθήκες σταθερότητας στη χώρα. Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη εποχή που η κοινωνία μας συνεχίζει να βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και μια σειρά σύνθετων -ιστορικών θα έλεγα- προκλήσεων, η χώρα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, πείρα και αξιοπιστία και όχι από πολιτικά παίγνια, ατέρμονες συζητήσεις και επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές.
Η κοινωνική συμμαχία που εμπιστεύθηκε και ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό παραμένει ισχυρή.
Η πρόσφατη αποπληρωμή του ΔΝΤ σηματοδότησε το τέλος μιας οδυνηρής περιόδου. Ποια είναι τα διδάγματα που αντλεί η κυβέρνηση από αυτήν την περιπέτεια και πόσο θωρακισμένη είναι σήμερα η οικονομία;
Βαδίζουμε με προσεκτικά βήματα, ώστε να χτίσουμε αξιοπιστία στις αγορές και στους διεθνείς οργανισμούς. Η εμπιστοσύνη στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε από τις πρόσφατες αποστολές των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στο πλαίσιο εξέτασης της προόδου της χώρας μας στα σχετικά προγράμματα, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υλοποιούμε αυτά τα δυόμισι χρόνια ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παρά τις συνεχείς κρίσεις, έχουμε κάνει πολλά από αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά.
Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών προς το ΔΝΤ αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και λειτουργεί υπεύθυνα για να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε όρους κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και μείωση του δημόσιου χρέους παραμένουν. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.