Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος που καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδο του στην αίθουσα της Γερουσίας όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Όπως τόνισε η συνεδρίαση της Κ.Ο θα πρέπει να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της αναδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί ξανά μια δύναμη ελπίδας και προόδου. Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος ο ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνοντας από τα λάθη του πρέπει να επιστρέψει στην πραγματική πολιτική , αφήνοντας σαφή αιχμή για την περίοδο Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει πολλά λάθη και ήρθε η ώρα να τα διορθώσουμε.Όχι κοιτώντας προς τα πίσω αλλά προς την κοινωνία γιατί της το οφείλουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ προσέθεσε ακόμη πως «οφείλουμε να τους δώσουμε στους ενεργούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά,
Να τους εμπλέξουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια για την παραγωγή πολιτικών που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στα προβλήματά τους». Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει απο κόμμα του εγώ σε κόμμα του εμείς, με αναδιοργάνωση από τα κάτω με πιο ενεργή συμμετοχή των μελών και των οργανώσεων της βάσης.
Κριτική στην κυβέρνηση
Η μάχη των πολιτικών χαρακωμάτων ξεκινάει για τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο όπου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2025 αλλά τα κρίσιμα νομοσχέδια για τα εργασιακά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
Διαφορετική προσέγγιση με ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης των τραπεζών
Σχετικά με τη νέα πρόταση φορολόγησηςτων τραπεζικών κερδών ο Σωκράτης Φάμελλος καλωσόρισε τη νέα πρόταση από το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε σχετική πρόταση για την φορολόγηση των τραπεζών. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι μία ακόμα παραδοχή ότι είχαμε δίκιο που ανοίξαμε το θέμα, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη αναρωτήθηκε εάν θα έπρεπε παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ να σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διαμήνυσε η προσέγγιση των δύο κομμάτων δεν είναι η ίδια επί της πρότασης και αυτό είναι ξεκάθαρο.
Η διαφορά των προτάσεων έχει ξεκάθαρα να κάνει με το αποτύπωμα και τον υπολογισμό όπως είπε. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως έχει πολλαπλάσιο αποτύπωμα οικονομικό. Δεν είναι το ίδιο να μιλάς για 150 ή 200 εκατομμύρια και άλλο 1,5 δισεκατομμύριο όπως κατέληξε χαρακτηριστικά.
Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Γεωργιάδης για HMPV: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον μεταπνευμονοϊό
Όπως τόνισε η κυβέρνηση οι επιλογές της κυβέρνησης μας οδηγούν στην αύξηση των θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας, και επισφαλών και άτυπων μορφών εργασίας με μειωμένες αποδοχές,ενώ ακόμη τόνισε πως μανς οδηγεί ακόμη στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, στον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων φτωχών και σε κατώτατο μισθό που δεν εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση.
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Υπερασπίστηκε την πολιτική παρακαταθήκη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , ενώ παράλληλα έκανε κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών , υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η ελληνική διπλωματία να υπηρετεί το δόγμα του δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ και να επιστρέψει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ακόμη ζήτησε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με βάση την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015. Τέλος αποκάλυψε πως το προσεχές διάστημα θα επισκεφτεί την Κύπρο , ενώ ακόμη πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να ενημερωθεί για την πορεία ελληνοτουρκικού διαλόγου και επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Ουκρανία
Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και για την στάση του στο Ευρωκοινοβούλιο
Αναφερόμενος στη πρόσφατη ψηφοφορία για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, όπου η Left μαζί με ένα σημαντικό μέρος των ευρωπαίων σοσιαλιστών καταψήφισε τη συμπερίληψη μέλους της Ακροδεξιάς στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν με Πρόεδρο την κ.Φον ντερ Λάιεν. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος «δυστυχώς σε αυτές τις δυνάμεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών δεν συγκαταλέχθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς οι ευρωβουλευτές του υπερψήφισαν τη νέα κομισιόν, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν μία άλλη συνομιλία και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» , αφήνοντας έτσι μια σοβαρή μομφή εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Τάχθηκε κατά μιας στενά μονοκομματική επιλογής. Υποστήριξε πώς η επιλογή επιτάσσει ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις, ενώ ζήτησε από τη ΝΔ να μην χρησιμοποιήσει το 151 της νέας συνταγματικής πρόβλεψης, υπαινισσόμενος πως εκεί θα την οδηγήσουν τα εσωκομματικά προβλήματα που έχουν ανοίξει στη ΝΔ με αφορμή την επικείμενη προεδρική εκλογή . Ενώ τέλος επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα λάβει τις αποφάσεις του για το θέμα θεσμικά και συλλογικά.
Την ίδια ώρα Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Σωκράτη Φάμνελλου για τις αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις και αποχωρήσεις βουλευτών.
Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος διαμορφώνεται ως εξής:
Διονύσης Καλαματιανός – Γραμματέας ΚΟ.
Γιώργος Μπάκης – Διευθυντής ΚΟ.
Νίκος Παππάς, Χρήστος Γιαννούλης – Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Μίλτος Ζαμπάρας, Κώστας Μπάρκας – Αναπληρωτές Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Όλγα Γεροβασίλη – Στο προεδρείο της ΚΟ ως αντιπρόεδρος της Βουλής.