Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα αρκετά διαφοροποιημένο πολιτικό τοπίο, το οποίο φέρει το έντονο στίγμα της νέας σοβαρής αναταραχής που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά από τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την απέχθειά τους στη φρασεολογία, αλλά και τα πολιτικά σημαινόμενά της, υπό την μπαγκέτα του Αρη Σπηλιωτόπουλου.
Τα νέα δεδομένα επιτρέπουν στον Κυρ. Μητσοτάκη να φύγει εντελώς από το πεδίο της τοξικότητας και των λαϊκών δικαστηρίων και να «παίξει μπάλα» στο πεδίο στο οποίο δεν έχει αντίπαλο: Στο τερέν της πραγματικής πολιτικής, της θετικής ατζέντας, της λύσης προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, των μεταρρυθμίσεων και της ανασυγκρότησης βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη). Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη αλλάξει γήπεδο παρουσιάζοντας κάθε εβδομάδα νέα έργα και μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας το «κόμμα Κασσελάκη» να φλερτάρει ανοιχτά με το λούμπεν στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο μπορεί να είναι θορυβώδες, αλλά είναι καταφανώς μειοψηφικό και περιθωριακό.
Ευρήματα
Τα νέα δεδομένα -που έχουν και ως highlight και τη λυσσώδη σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τον καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα για τα εμβόλια- αποτυπώνονται και στις μετρήσεις:
1 Η Ν.Δ. φαίνεται πως έχει ξεφύγει εντελώς από τον κίνδυνο ενός ποσοστού κάτω από το 30% και φλερτάρει με το 32%-35%. Ενα αποτέλεσμα το οποίο, εφόσον καταγραφεί στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, σταθεροποιεί το πολιτικό σκηνικό και επιτρέπει στον πρωθυπουργό να κάνει με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που κρίνει ως αναγκαίες. Ο ανασχηματισμός π.χ. θεωρείται δεδομένος, όπως και η ανασυγκρότηση του Μεγάρου Μαξίμου.
2 Ο ΣΥΡΙΖΑ, που φάνηκε να μπαίνει σε μια ανοδική τροχιά, αρχίζει να δείχνει σημάδια κάμψης. Η πολιτική Κασσελάκη απομακρύνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς και δεν προσελκύει κεντρώους ψηφοφόρους. Αντιθέτως, εμφανίζεται μια δευτερεύουσα μάχη με τους ψηφοφόρους του Κυριάκου Βελόπουλου, όπου φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
3 Η μελέτη των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων δείχνει πως ίσως δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά η δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ακόμα ότι αυτή η μάχη δεν έχει κριθεί οριστικά.
4 Ενισχυμένα μέσα στο νέο τοπίο εμφανίζονται η Πλεύση Ελευθερίας και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Το νέο κόμμα, που κινείται αυστηρά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως εισπράττει και από τις δύο δεξαμενές, όπως και από τους αναποφάσιστους, με αποτέλεσμα να αισιοδοξεί πως θα υπερβεί το 3%.
5 Αξιοσημείωτη είναι η φθορά της Ελληνικής Λύσης, η οποία, ειδικά μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Εκκλησίας και της κυβέρνησης, έχει αρχίσει να φυλλορροεί.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στόχος να βρεθεί και στις 13 περιφέρειες
Στις 4 εβδομάδες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ηγούμενος της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ., θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί και στις 13 περιφέρειες, αλλά και σε πολλές γειτονιές. Η ατζέντα του αναμένεται να είναι αυτή που είχε προχθές στη Χίο: Θετικές προτάσεις, σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, έργα και ευήκοον ους στις ενστάσεις του δεξιότερου τμήματος της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Οι συναντήσεις με μητροπολίτες, η έμφαση στην αμυντική θωράκιση της χώρας και η ενίσχυση της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να είναι όλο και συχνότερα στον προεκλογικό ρόλο του. Στο μεταξύ, έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν άμεσα δράση οι 12 υπουργοί, οι οποίοι έχουν χρεωθεί τις 12 περιφέρειες.