Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη μιλούν για «υποεκτίμηση» των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπικές εταιρίες και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα κατακτηθεί ο στόχος της δεύτερης θέσης, που έχει θέσει δημοσίως και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Κομμάτι της στρατηγικής είναι το «φορτσάρισμα» σε Αττική και Κρήτη, αλλά υπάρχουν πλέον θολά σημεία στη στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον τελευταίο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπεται σήμα ότι «με εκπροσώπους του τραμπισμού στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε», αλλά στελέχη όπως ο Παύλος Χρηστίδης λένε δημοσίως ότι μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα συνομιλήσει με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θετικές στον διάλογο.
Προφανώς ο κ. Χρηστίδης δεν εννοούσε τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά η ανάδειξη ενός πολιτικού θέματος στη Θράκη δείχνει ότι υπάρχει ήδη υπόγεια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε κάποια θέματα.
Μουσουλμάνοι
Οπως ανέδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες να μη συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους για τις ευρωεκλογές μουσουλμάνο υποψήφιο, πριμοδοτώντας ουσιαστικά το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ.
Από το ρεπορτάζ για το αν αυτή η κοινή απόφαση των δύο κομμάτων είναι προϊόν άγνοιας ή σχεδίου με απώτερο σκοπό η μειονοτική ψήφος να πριμοδοτήσει τα δύο κόμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές, ως συμπέρασμα προκύπτει το δεύτερο.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την απουσία μειονοτικού υποψηφίου στα ψηφοδέλτιά τους, ενισχύουν το μειονοτικό ΚΙΕΦ, το οποίο πριμοδοτεί και η Αγκυρα. Μόνο να δει κανείς τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τις τελευταίες εβδομάδες για το ΚΙΕΦ, καταλαβαίνει…
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα άλλα κόμματα συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους από τη μειονότητα και προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμπεριλάβουν μειονοτικό υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιό τους. Πολλώ δε μάλλον όταν παραδοσιακά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν στις μειονοτικές περιφέρειες πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τον εθνικό μέσο όρο τους…
Περισσότερο ενδεικτική όμως για το τι πραγματικά έχει συμβεί είναι η αμήχανη σιωπή της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα. Και αυτό καθώς και το θέμα πια έχει δημοσιοποιηθεί και «βομβαρδίζονται» από ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις οποίες δεν απαντούν.