Η συζήτηση για την αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να δώσει σαφές στίγμα προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κόμματος στην ελληνική κοινή γνώμη ώστε να τραβήξει πάνω του το ενδιαφέρον των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πλέον ψίθυροι στους διαδρόμους.
Το είπαν καθαρά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχε στόχο την ενιαία στάση και κατέληξε στην απόφαση για επιβολή κομματικής πειθαρχίας: «Κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέμε και τι κάνουμε».
Ανησυχία
Και δεν είναι μόνο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Μαζί και κάποιοι άλλοι βουλευτές, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πάρει πόντους, στη χειρότερη φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι και δεκάδες στελέχη και χιλιάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την υστέρηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κοινωνική του απήχηση. Η εικόνα είναι γνωστή, εύγλωττη και αποτυπώνεται σε όλους τους δημοσκοπικούς πίνακες.
Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει ούτε να προκαλέσει και κατά συνέπεια ούτε να εισπράξει κυβερνητική φθορά, ενώ στις τελευταίες μετρήσεις δείχνει ότι δεν καταφέρνει ούτε να απορροφήσει δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταθεροποιείται.
Με αποτέλεσμα ακόμα και αυτός ο σίγουρος στόχος της δεύτερης θέσης των εκλογών να μην είναι πλέον τόσο βέβαιος.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Στέλεχος που μιλάει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μεταφέρει ότι η -για πολλούς- ακατανόητη στάση του να αποφασίσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων και να χαρίσει έτσι στη Ν.Δ. ένα ταυτοτικό για το ΠΑΣΟΚ ζήτημα, είναι αποτέλεσμα της πεποίθησής του ότι με τέτοιες ενέργειες θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον ισχύει, πρόκειται για απόφαση που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον. Και του κόμματος και του προέδρου.
Η διαχείριση του θέματος της λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ένα Βατερλώ.
Δεν είναι μόνο ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι του προοδευτικού χώρου, όπως ο Ευ. Βενιζέλος ή ο Νίκος Αλιβιζάτος, ακύρωσαν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις από το «ναι» στο «όχι».
Είναι ότι σε κανένα σημείο του διαλόγου για ένα μείζον ζήτημα δεν μπόρεσε να πείσει για το όχι ή για το ναι, εκείνους που κοίταζαν προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για να καταλάβουν τι (τους) λέει για ένα θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία.
Και το τελευταίο πράγμα που είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να υπερασπιστεί το σλάλομ που έκανε ήταν ότι είχε πει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη λειτουργία τους, αλλά εννοούσε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.
Χάθηκε η ευκαιρία…
Διακηρυγμένος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και εφόσον το επιτρέπει και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνος που θα απευθύνει πρόσκληση για συσπείρωση και ανάταξη της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει έτσι κατά το διάστημα που απομένει έως τις ευρωεκλογές, αυτή η ευκαιρία θα χαθεί.
Αντί επιλόγου, μία φράση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που δεν έβγαλε προς τα έξω ούτε τη διαφωνία του για την καταψήφιση ούτε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς που έγιναν: «Το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ ήταν για εμάς ευκαιρία. Αλλά αντί να τελειώσει την κουβέντα περί της ικανότητας Ανδρουλάκη, την επιβεβαίωσε…».