Για κάθε ενδεχόμενο πάντως η Ν.Δ. φρόντισε να στείλει το μήνυμα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε: «Ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες».
«Εχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα που πάντοτε εκφράζεται, αλλά στηρίζει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν νοείται βουλευτής της Ν.Δ. να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης». Διευκρίνισε, πάντως, για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «προφανώς ένας πολιτικός που έχει αυτό το διαμέτρημα και ιστορία έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας από κάθε άλλον βουλευτή».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.
Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε μετανάστες που αποδεδειγμένα έχουν ζήσει και εργάζονται στη χώρα μας την τελευταία 3ετία να πάρουν άδεια διαμονής.
Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ρύθμιση οδήγησαν τον κ. Βελόπουλο να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κ. Γεωργιάδη, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τόσο τη δική του όσο και συνολικά της Ν.Δ., και τον υπουργό να σηκώνει το γάντι και να απαντά κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και δημοκόπους.
«Ομολογώ ότι ως ασχολούμενος με τη ρητορική έχω ένα διαστροφικό θαυμασμό στους ικανούς δημαγωγούς, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η μεγαλύτερη ασθένεια της Δημοκρατίας», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ο κ. Βελόπουλος ανησυχεί συνεχώς για το παρελθόν το δικό μου, αν είμαι δεξιός, αν εκφράζει ο Μητσοτάκης τη Δεξιά. Τι σχέση έχει ή είχε ο Βελόπουλος με τη Δεξιά και τη Ν.Δ.; Ηταν ΠΑΣΟΚ και έλεγε ότι είναι φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Με τη Ν.Δ. δεν είχε σχέση, ούτε με τη Δεξιά. Ενας πασόκος εκείνης της εποχής ήταν. Να μην κάνετε έλεγχο του παρελθόντος ως πασόκος. Εγώ δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, δεξιός ήμουν, ο Βελόπουλος δεν ήταν ποτέ δεξιός, έγινε τώρα μήπως πάρει καμιά ψήφο. Εγώ τον πήγα στον Καρατζαφέρη ως πασόκο».
Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που έχει φέρει τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρόκειται να πετύχουμε ανάπτυξη 3%, εάν δεν κάνουμε κάτι με το μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών». Ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για βουλευτές της Ν.Δ. από την επαρχία που κάνουν ουρά στο γραφείο του και «έχουν μεγάλη αγωνία για τους εργάτες γης».
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε: «H ρύθμιση αυτή βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εργάζονται, και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Αλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας τη διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες.
Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και αποδεδειγμένα, στη συνέχεια εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα,
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει επταετία.