Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στα σημαντικά επιτεύγματα που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά και αναγνώριση των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να δώσει το στίγμα των προκλήσεων που αφορούν στην επόμενη ημέρα και να επισημάνει εκ νέου ότι επόμενος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
Ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής αναμένεται να είναι σημαντικός για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και για προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επισημάνει ότι προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
H οικονομία συνιστά βασικό πεδίο σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο πλαίσιο και της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, που από την προσεχή εβδομάδα θα αποκτήσει εντατικούς ρυθμούς με συσκέψεις και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ληφθούν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις και για το περιεχόμενο των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την άμεση στήριξη της κοινωνίας, για τη φορολογική πολιτική και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, για την κοινωνική συνοχή και για την περαιτέρω μεταρρυθμιστική ατζέντα. Πριν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα έχει και τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ έντονη αναμένεται να είναι η δραστηριότητα και της Ν.Δ. με περιοδείες κλιμακίων στελεχών του κόμματος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές προετοιμασίες αφορούν και στο πολιτικό επίπεδο, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει την επόμενη εβδομάδα το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης της τηλεφωνικής γραμμής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, με αποκορύφωμα την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει και την επάνοδο της πολιτικής ζωής σε ρυθμούς «σκληρού ροκ»!
Το περιεχόμενο των δηλώσεων στις οποίες προβαίνουν σε καθημερινή βάση τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει πολιτικά σε ένα κλίμα όξυνσης με επίκεντρο την υπόθεση αυτή, για την οποία στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως η διερεύνηση και διαλεύκανσή της έχει δρομολογηθεί με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, που ως επόμενο βήμα έχει τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πάντως ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απολογούμενος στη Βουλή μπροστά στα ερωτήματα κάθε δημοκρατικού πολίτη στα οποία τόσες μέρες αρνείται να απαντήσει».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως «πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει», σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε στο Open πως «για κάποιους στη Ν.Δ. η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακρίβειας, είναι εισαγόμενη και υπάρχει μία επίμονη προσπάθεια, μέσα από μια αυθαίρετη γενίκευση, να θολώσει η εικόνα από ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος».
Τόνισε παράλληλα ότι «η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να συγκροτηθεί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με το που ανοίξει η Βουλή, ώστε η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος».
Ειδήσεις σήμερα