Η Αθήνα θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρόταση που αποσκοπεί στην άσκηση περαιτέρω οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία δεν επιλύει το γενικότερο πρόβλημα της στρέβλωσης που παρατηρείται στην αγορά του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζοντας και τη διαμόρφωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που η Ελλάδα ζητά την αποσύνδεσή τους υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες από το φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας θα επιμείνει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (TTF), θεωρώντας ότι αυτό είναι το κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της τιμής.
Επισημάνσεις Μητσοτάκη
Η πρόταση αυτή βρίσκεται στον πυρήνα και του σχεδίου ευρωπαϊκής παρέμβασης που έχει προτείνει εδώ και επτά μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που είχε απευθύνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας από τότε πως οι ακραίες συνθήκες επιτάσσουν να σκεφτόμαστε έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο. Ηδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και ουσιαστικά δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.
Αρνητικό σενάριο
Η πρόταση της Κομισιόν, πέραν της αμφιβόλου αποτελεσματικότητάς της όσον αφορά την συνολική αγορά ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον αγωγό Turkstream που δεν έχει σταματήσει και μέσω αυτού προμηθεύεται αέριο η χώρα μας. Το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμάται εξάλλου ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά και σε αυξήσεις σε άλλες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Η επισήμανση του Μεγάρου Μαξίμου ότι στα μέτρα που εισηγείται η ελληνική πλευρά από την αρχή αυτής της κρίσης βάζει και τον παράγοντα ότι αυτά «θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σ’ εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε» είναι χαρακτηριστική της ελληνικής διαφωνίας με τη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν, την οποία επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο protothema.gr και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Κι άλλες χώρες
Η Ελλάδα δεν είναι πάντως η μοναδική χώρα που διαφοροποιείται καθώς η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να αντιμετωπίζεται είτε αρνητικά είτε με σοβαρές επιφυλάξεις από σειρά κρατών-μελών όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ακόμη και η Γερμανία, ενώ μέχρι στιγμής θετικός επί της αρχής εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.
Το πολιτικό μήνυμα της χώρας μας μπροστά στην εντεινόμενη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Αμεσα μέτρα
«Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Εχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μία ημέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινώσει τόσο τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας όσο και τις μόνιμες παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομίας, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε διά του Γιάννη Οικονόμου ότι όσο διαρκεί η κρίση στην ενέργεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια.
Επαναβεβαίωσε εξάλλου την κυβερνητική πρόθεση για αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω ενός πολύ γενναιόδωρου προγράμματος που θα επιδοτήσει τη θέρμανση να παρέχει στήριξη στους πολίτες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μεγαλύτερη περίμετρο.