Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός όμως της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απείλησε ευθέως με φυλάκιση όσους συνεχίζουν να σέβονται το απόρρητο, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να μη δίνει καμία απάντηση για τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν επί των ημερών του. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε γραπτή δήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία πιέζει την κυβέρνηση να αποκαλύψει το λόγο της παρακολούθησής του, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι δεσμεύεται από το απόρρητο. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν εξηγεί στη γραπτή του δήλωση στους ευρωβουλευτές γιατί αρνείται την ενημέρωση που του παρέχεται από την ΕΥΠ, ώστε κατόπιν ο ίδιος να αποκαλύψει το λόγο της παρακολούθησής του.
Για τα στοιχεία
Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να επιφέρουν χάος το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι έχουν καταστραφεί τα στοιχεία για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, όταν ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ έχει διαβεβαιώσει την Ολγα Γεροβασίλη και τον Χρήστο Σπίρτζη ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ είναι σχεδόν… εντυπωσιακή η σιωπή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν πριν την Εξεταστική έλεγαν ότι είναι ανοικτοί στην έρευνα για κάθε υπόθεση παρακολούθησης, ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος.
Ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δήθεν αποκλείει τους κρίσιμους μάρτυρες από την Εξεταστική, εννοώντας βεβαίως τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που κάθε Ελληνας έχει αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. τον καλούν να καταθέσει. «Καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια, αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν. Και αυτοί που σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία», απείλησε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, για να πάρει την απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου:
«Ο κ. Τσίπρας, ύστερα και από τα όσα αποκαλύπτονται για τις παρακολουθήσεις στελεχών των κυβερνήσεών του στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αντί να κινηθεί με θεσμική υπευθυνότητα, επέλεξε για άλλη μια φορά ανεύθυνες κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Επιπλέον, σε μια επίδειξη πολιτικού τραμπουκισμού, με το γνωστό από την περίοδο των “αγανακτισμένων” επιτηδευμένα οργίλο ύφος του, απειλεί ευθέως όσους και όσες σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες και επιδιώκουν τη σοβαρή, ουσιαστική και με κανόνες διερεύνηση και διαλεύκανση όλων των ζητημάτων. Οση σκόνη κι αν προσπαθεί να σηκώσει ο κ. Τσίπρας, όσες απειλές και αν εκτοξεύσει, το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία. Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που ορίζονται με νόμους και επιβάλλεται να τηρούνται μέχρι κεραίας. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα».
«Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια», αναφέρει για την κυβέρνηση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που όπως και οι Πράσινοι δεν τον κάλεσε στην πρώτη συνεδρίασή του, στη γραπτή του δήλωση ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατηγορεί τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ότι παραπλάνησαν την ελληνική Βουλή, ενώ αμφισβητεί και τη νομιμότητα της παρακολούθησής του, γράφοντας στην επιστολή του: «Οσον αφορά στη νομιμότητα της παρακολούθησης, το σύνολο των συνταγματολόγων, με δημόσια αρθρογραφία, έχει υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική διαφορά μεταξύ του νομότυπου και του νόμιμου».
Ερωτήματα
Στη δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στη γραμμή της «θυματοποίησής» του και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα που έχει θέσει και εντός Ελλάδας:
– Γιατί ενώ επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σταμάτησα να είμαι με την εκλογή μου;
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
– Ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησής μου;
– Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι;
– Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό «υπερόπλο», κόστους εκατομμυρίων ευρώ, Predator, το οποίο μπορεί να βιντεοσκοπεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσω του κινητού του 24 ώρες το 24ωρο;
Εχει πάντως αξία, ως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. το τελευταίο διάστημα, το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που μέχρι πρότινος διακρίνονταν για την αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση τους, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όχι απλά έχουν «στρογγυλέψει» το λόγο τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πολλά σημεία συμφωνούν και μαζί του. Οπως χθες, που είπε πως συμφωνεί με τη φράση του κ. Γιαννούλη, «δεν θα βγουν και οι δεινόσαυροι αν μετά τις εκλογές δεν κυβερνήσει ο Μητσοτάκης». Για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα…
Εξεταστική: Μικροπολιτικά παιχνίδια με αίτημα για κλήτευση του πρωθυπουργού
Διά των λιστών… επιχείρησε το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσει νέο σκηνικό όξυνσης, να εξυφάνει σενάρια περί συσκότισης και στο τέλος να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνεδρίαση. Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., που αμέσως και με σπουδή αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κλήτευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έριξε τις μάσκες για τις από κοινού μεθοδεύσεις και στοχεύσεις που έχουν τα δύο κόμματα και απλά η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί πρόσχημα και «ευκαιρία» που αξιοποιείται. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να στρώσει το χαλί «της αποχώρησης με καταγγελίες περί συσκότισης αφού δεν καλούν τα πρόσωπα που ζητάμε» είναι η ίδια η λίστα που κατέθεσε, καθώς αυτή περιλάμβανε, εκτός του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τέσσερις υπουργούς (Π. Πικραμμένο, Γ. Γεραπετρίτη, Κ. Πιερρακάκη, Κ. Τσιάρα), τρεις νυν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ και των νυν υποδιοικητές της ΕΥΠ, όλους τους προϊσταμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους της ΕΥΠ και όσους υπαλλήλους υπέγραψαν το αίτημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, οκτώ εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, τους νυν και πρώην συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, τους εκπροσώπους αλλά και εργαζομένους της INTELEXA A.Ε. και της KRIKELΜ.ΙΚΕ, δέκα δημοσιογράφους, Ολα τα μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, τον πρώην διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελο Μπίνη, κατοίκους εξωτερικού, μέχρι και τον διευθυντή της Ομάδας Ανάλυσης Απειλών της Google Security!
Πιο «μετρημένα», αλλά στην ίδια κατεύθυνση και προσθετικά με όσα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τη δική του πρόταση ζήτησε να κληθούν 16 πρόσωπα. Το ΚΚΕ μπορεί να συμφώνησε στις κλητεύσεις ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά με τις προτάσεις του «κάρφωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο κάδρο τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Σταύρο Κοντονή, Μιχάλη Καλογήρου, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΑΕ (2015-19), Χρήστο Ζαμπίρα.
Στο παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων με τη στόχευση υπουργών και κυβερνητικών στελεχών και συνεργατών του πρωθυπουργού, ασχέτως εάν δεν διαφαίνεται καμία απολύτως εμπλοκή τους με την υπόθεση, συμμετείχε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Οικονόμου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, και ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. στην Εξεταστική, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατήγγειλε την υποκριτική στάση του μετώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και την κίνηση εντυπωσιασμού της προσωρινής αποχώρησης, λέγοντας πως «άλλο είναι να φωνάζεις για διαφάνεια και άλλο να την επιζητάς στα αλήθεια. Η Ν.Δ. κινήθηκε με απόλυτα θεσμικό τρόπο καλώντας νυν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ, τους αρμοδίους από τις Ανεξάρτητες Αρχές που ελέγχουν κάθε έννοια του απορρήτου και ταυτόχρονα έχει καλέσει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, που προτάθηκε από το κόμμα του και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι επιδιώκουν από προχθές, σταθερά, να στήσουν ένα σόου, ένα πολιτικό ροντέο. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό».
Η λίστα του πρώτου καταλόγου μαρτύρων που κατέθεσε η Ν.Δ. και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία είχε τα ονόματα του νυν και του πρώην διοικητών της ΕΥΠ (Θ. Δεμίρη, Π. Κοντελέοντα, Γιάννη Ρουμπάτη και Θ. Δαραβίλλα), τους επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου, Χρ. Ράμμο, και της Αρχής Προστασίας, τη διοικήτρια της Αρχή Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, τους εκπροσώπους των εταιριών INTELEXA A.Ε. και KRIKELΜ.ΙΚΕ, καθώς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, αφού τον προτείνει το ίδιο του κόμμα του. Πρόταση, όπως έλεγαν γαλάζιοι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, που δεν αποβλέπει σε εντυπώσεις, αλλά εξυπηρετεί και την ουσία διερεύνησης του τι έγινε αλλά και πως θεσμικά θα υπάρξουν προτάσεις βελτίωσης στη λειτουργία της ΕΥΠ.
Την ερχόμενη Τρίτη, στην Επιτροπή αποφασίστηκε να κληθούν για κατάθεση οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Θ. Δαραβίλλας και Γ. Ροιυμπάτης.
Στη Ευρωβουλή οι καταγγελίες δύο δημοσιογράφων
«Η έρευνα για την υπόθεση με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στον εισαγγελέα και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, όπου συζητήθηκαν οι καταγγελίες των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, ότι έγιναν στόχοι τηλεφωνικής παρακολούθησης από κακόβουλα λογισμικά, όπως το Predator.
Ο κ. Ράμμος ξεκαθάρισε ότι δεν είπε ποτέ ο ίδιος πως έχουν χαθεί δεδομένα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, χαρακτηρίζοντας επινοήσεις του Τύπου σχετικά δημοσιεύματα. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποκάλυψε ότι μέσα στο 2021 υπήρξαν 15.000 εντολές παρακολούθησης, οι οποίες δεν προήλθαν μόνο από την ΕΥΠ, αλλά και από υπηρεσίες της Αστυνομίας, εκτιμώντας μάλλον ως υπερβολικό τον αριθμό. «Δεν είναι σωστό». είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη ότι «από τις αρχές Αυγούστου κάνουμε εξονυχιστικούς ελέγχους»: «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να ερευνήσουμε ζητήματα διαφθοράς, αλλά μόνο ζητήματα εμπιστευτικότητας και μυστικότητας στις τηλεπικοινωνίες».
Διάψευση
Διέψευσε επίσης τη δήλωση του Σ. Μαλιχούδη ότι η ΑΔΑΕ αποφεύγει να απαντά γραπτώς στους ενδιαφερομένους που απευθύνονται στην Αρχή. «Ποτέ δεν απαντάμε σε κανέναν που κάνει γραπτή καταγγελία ότι αρνούμαστε να σας απαντήσουμε με γραπτή δήλωση. Απαντάμε σε όλους».
Κατά την ακρόαση, οι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μαλιχούδης παρουσίασαν τις καταγγελίες τους για το πώς επιχειρήθηκε ή και έγινε η παρακολούθηση των κινητών τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός πως οι υποθέσεις τους είναι μεταξύ ιδιωτών και δεν εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες. Με τις επισημάνσεις τους ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με τα ατομικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου διαφώνησαν ευρωβουλευτές όπως ο Ισπανός Ζόιντο Αλβάρες, ο οποίος χαρακτήρισε γελοιότητες τους ισχυρισμούς ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε ένα αυταρχικό κράτος και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις σε αυτά τα θέματα.