Στην Κουμουνδούρου οι μισοί πιστεύουν τον πρωθυπουργό και τον κατηγορούν ότι ετοιμάζει αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό και οι άλλοι μισοί δεν τον πιστεύουν, εκτιμώντας ότι έχει αποφασίσει να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αλλά προσπαθεί να τους αιφνιδιάσει. Το αστείο είναι ότι ενώ ήταν οι ίδιοι που ζητούν πρόωρες εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβριο και εμφανίζονταν στις συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους να κομπάζουν λέγοντας «σέρνουμε τον Μητσοτάκη σε πρόωρες», τώρα προσπαθούν να του χρεώσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήθεν «παίζει» με τους θεσμούς, δεν τους σέβεται και διάφορα τέτοια.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αρκαδίας και εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνομιλία με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής σημείωνε ότι θέλει να πιστέψει τον πρωθυπουργό όταν δημοσίως μιλά για τις εκλογές και λέει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ελπίζει ο κ. Μητσοτάκης να μη γίνει… Τσίπρας που το καλοκαίρι του 2015, για να υφαρπάξει την ψήφο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές και μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, προανήγγειλε εκλογές για τον Σεπτέμβριο!
«Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται» είπε ωστόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Παύλος Γερουλάνος, δηλώνοντας ότι δεν έχει πειστεί ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές την άνοιξη του 2023, δηλαδή να εξαντλήσει την τετραετία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ότι προσπαθούν να χρεώσουν στον πρωθυπουργό παιχνίδια με τους θεσμούς κ.λπ., αποκαλύπτοντας την αδυναμία τους να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, μεταφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα την ανησυχία τους ότι στους τόνους και στους ρυθμούς που κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αντέξει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο οκτώ, εννέα μηνών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση βουλευτή της επαρχίας που ενημέρωσε την Κουμουνδούρου ότι είχε τυπώσει μέχρι και προεκλογικά φυλλάδια για τις πρόωρες εκλογές που θα γίνονταν το φθινόπωρο, επειδή πίστεψε κάποιους στην πόλη του που του είπαν ότι ο επίσης βουλευτής της Ν.Δ. στην ίδια πόλη, ετοίμαζε σε κάποιο τυπογραφείο τα δικά του προεκλογικά φυλλάδια…
Εκλογικός νόμος
Από την άλλη πλευρά, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και δηλώνουν ότι πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας, την ίδια στιγμή υπολογίζουν ότι ο πρωθυπουργός μαζί με το θέμα του ανασχηματισμού, θα ανοίξει ξανά ζήτημα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου. Και υποστηρίζουν ότι για αυτό το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανεβάσει τους τόνους κατά της απλής αναλογικής. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο επιτελείο του κ. Τσίπρα για το ποιες αναπροσαρμογές πρέπει να κάνουν στην προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην «κλατάρουν» σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Για την ώρα υιοθετούν γραμμή δύο σημείων, αναγνωρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για αντίδραση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα:
» Πρώτον, επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης εκείνος που είναι αναποφάσιστος και δήθεν ήταν εκείνος που ενώ είχε αποφασίσει πρόωρες εκλογές τώρα δηλώνει αποφασισμένος για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απαξιώνοντας τους θεσμούς. Αυτό, δηλαδή, που θέλησε να πει ο κ. Τσίπρας με τη φράση «και ποιος σας πιστεύει;» προς τον κ. Μητσοτάκη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθούσε να κάνει ήταν ο αιφνιδιασμός του, καθώς ήταν από εκείνους που το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν στους συνομιλητές του απολύτως βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
» Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει απόφαση για εκλογές το φθινόπωρο, αλλά έκανε πίσω, επειδή φοβήθηκε ότι μπορεί τη δεύτερη Κυριακή να μη φτάσει στον στόχο της αυτοδυναμίας. Βλέπει, δηλαδή, λένε στην Κουμουνδούρου, ότι δεν του βγαίνουν τα… κουκιά για αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή. Και επειδή πρέπει κάπως να στηρίξουν αυτό το σημείο επειδή είναι αδύναμο, καταφεύγουν στις δημοσκοπήσεις που καταγγέλλουν. Και παρά το γεγονός ότι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. έχει επιστρέψει στην περιοχή των 7 με 9 ποσοστιαίων μονάδων, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. πέφτει αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει, καταγράφεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται στις μετρήσεις και το πραγματικό του ποσοστό θα φανεί στην κάλπη. Δείχνουν μάλιστα τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB για να τονίσουν ότι η Ν.Δ. είναι σε συνεχή πτώση από μέτρηση σε μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει στάσιμος. Και λένε ακόμα πως στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων ανεβαίνει το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό είναι σημαντικό, ανεξαρτήτως αν είναι ή δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν κρύβουν ότι ποντάρουν στην ακρίβεια, λέγοντας ότι αυτός θα αποδειχθεί ο παράγοντας που θα πείσει κάποιους που σήμερα στέκονται απέναντι στη Ν.Δ., αύριο να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να «καίγεται» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όλο το σκεπτικό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βάσιζε την προεκλογική του ρητορική ακυρώθηκε και ακυρώθηκε με θόρυβο. Τι έλεγε η Κουμουνδούρου; Οτι δήθεν ο πρωθυπουργός ήθελε να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά τον φόβιζε ο επόμενος χειμώνας και γι’ αυτό αποφάσισε να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο για να γλιτώσει τον χειμώνα. «Θέλει να δραπετεύσει από όσα έρχονται τον χειμώνα» έλεγαν οι… φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα όμως πρέπει να βρουν νέο αφήγημα γιατί αυτό τελείωσε και με τα περί «εκλογικών παιχνιδιών» που έλεγε ο κ. Τσίπρας μπροστά σε ξένους και Ελληνες επιχειρηματίες στο συνέδριο του Economist για να κρύψει τον αιφνιδιασμό του, απλώς εκτέθηκε.
Πάντως, όλη αυτή η ιστορία έχει και ένα θετικό για τον κ. Τσίπρα. Του δίνει περισσότερο χρόνο για να πείσει τα στελέχη του νέου πολιτικού συμβουλίου και να κάμψει τις αντιδράσεις τους να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, πέραν του εκπροσώπου Τύπου που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος και στην προεκλογική περίοδο, οι καθηγητές Γρ. Γεροτζιάφας, Αιμίλιος Αυγουλέας και Νίκος Φαραντούρης να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να βγουν μπροστά ως «κυβερνήσιμοι» το επόμενο διάστημα.
Είναι δε άγνωστο αν θα ισχύσει ο προγραμματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα ψηφοδέλτια και αν είναι ακόμα σε ισχύ η διαβεβαίωση ότι θα ανακοινώσουν εντός του Ιουλίου τουλάχιστον την πλειονότητα των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Διπλή μάχη προσεχώς για την απλή αναλογική
Το βέβαιο είναι πως όταν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πειστούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, θα αρχίσουν τη μάχη για την υπεράσπιση της απλής αναλογικής. Μία μάχη διπλή και κατά της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να την καταργήσει, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει πολύ έντονη πίεση ώστε να αποσπάσει καθαρή θέση από τον Ν. Ανδρουλάκη υπέρ της απλής αναλογικής. Και αν δεν την αποσπάσει, τότε να επιτεθεί στη Χαριλάου Τρικούπη και για αυτό.
Στη Χαριλάου Τρικούπη την ώρα που οι μισοί λένε ότι πιστεύουν τον Κυριάκο και οι άλλοι μισοί επιμένουν πως «όλα είναι ανοιχτά και ο Κυριάκος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», αναμένουν σκληρή επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα και για το θέμα της απλής αναλογικής. Μέχρι προσφάτως, η θέση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς και τη σημερινή πολιτική κουλτούρα, η απλή αναλογική είναι παράγοντας αστάθειας και ανασφάλειας. Θέση πολύ κοντά σε αυτήν που εκφράζει το Μαξίμου. Θα την επαναλάβουν; Και αν την επαναλάβουν, τι θα κάνουν σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή;
Υψηλοί τόνοι
Γενικότερα, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι με την Κουμουνδούρου, τώρα που θα επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος έως την εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι στρατηγικοί στόχοι των δύο κομμάτων τους φέρνουν σε θέση σύγκρουσης.
Με βάση το κυρίαρχο σενάριο όπου η Ν.Δ. παραμένει πρώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, ο κ. Ανδρουλάκης για να αμφισβητήσει την ηγεμονική θέση του κ. Τσίπρας στην Κεντροαριστερά χρειάζεται ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και ο κ. Τσίπρας, για να μείνει σε θέση βολής και μετά τις εκλογές, όταν φέρεται να πιστεύει ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τη νέα κυβέρνηση και θα φέρει νέες πολιτικές εξελίξεις, έχει ανάγκη, αν και δεύτερος, να πάρει πολύ μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.