Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πλούσιο νομοθετικό έργο για τις επόμενες εβδομάδες, περίπου 10 νομοσχέδια. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος απευθυνόμενους στους υπουργούς ζήτησε να απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Νομοθετικού Εργου έτσι ώστε να υπάρξει προτεραιοποίηση των νομοσχεδίων.
Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε -άδοξα- το σχέδιο για κάλπες στις 9 Απριλίου. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, εκτός από την επίθεση στο… βαθύ κράτος και στις συντεχνίες, χτύπησε και το καμπανάκι σε υπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στα δύσκολα που προέκυψαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη εξαφανίστηκαν από τα κανάλια και τους πολίτες.
Για αυτό και τους κάλεσε να είναι παρόντες στον δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εισήγησή του ζήτησε για άλλη μία φορά συγγνώμη από τους πολίτες για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη επιμένοντας στην αλλαγή τακτικής του και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων».
Οπως ανέφερε, «αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Το γεγονός ότι το ψηφιακό αυτό σύστημα ελέγχου θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες από τώρα δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνει και τον προσωπικό μου πόνο μεγαλύτερο, καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό».
«Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Ολοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο “γιοφύρι της Αρτας” μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να ανατρέψουν το «προβληματικό κράτος» παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν λέγοντας ότι το «ποτέ ξανά» για την τραγωδία των Τεμπών θα πρέπει να μετατραπεί σε «τώρα ή ποτέ» και δίνοντας το σύνθημα ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τώρα.
Ζήτησε, μάλιστα, η μάχη «με τις “νησίδες” της καθυστέρησης που αντιστέκονται» να ενταθεί, ενθυμούμενος ότι και ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή μάχη: «Το έμαθα καλά όταν ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με “εργατοπατέρες” της δικής μας παράταξης ή όταν ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάλευα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν μέσω πάρα πολλών αντιδράσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα κινήσω γη και ουρανό» για να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, προσθέτοντας ότι «θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού». Τέλος, αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν, εάν αυτή η οργή ελλοχεύει τον κίνδυνο ενός νέου διχασμού, που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά.
ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Από εβδομάδα ο κατώτατος μισθός
Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Η πρώτη αφορά στις αποζημιώσεις και τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη. Μάλιστα, αυτές οι ενέργειες θα είναι άσχετες με το τι θα κάνει η Hellenic Train.
Η δεύτερη αφορά στον κατώτατο μισθό. Φαίνεται ότι σήμερα θα κατατεθεί η τελική πρόταση από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα εγκρίνει ένα ποσό κατώτατου μισθού από 770-800 ευρώ. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα μπορούσαν να γίνεουν νωρίτερα, ωστόσο το Μαξίμου εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί σε καμία περίπτωση η αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα ή ότι επιχειρεί να… εξαγοράσει την κοινή γνώμη.