Γράφει ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
(ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ PALMOS ANALYSIS – [email protected])
Πιο συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συσπειρώνει, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, πάνω από 3 στους 4 ψηφοφόρους της, ενώ οι συνολικές διαρροές της προς άλλα κόμματα αθροίζουν οριακά πάνω από 10%, χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική «ροή» ψηφοφόρων προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Ταυτόχρονα, το 12% των ψηφοφόρων της δεν τοποθετούνται σήμερα, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση της συσπείρωσης.
Αντιθέτως, η συσπείρωση της ήδη συμπιεσμένης εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 βρίσκεται μόλις στο 44% και οι συνολικές διαρροές προς άλλα κόμματα φτάνουν στο 31%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν σήμερα -σε δημοσκοπική πάντα βάση- κάποιο άλλο κόμμα. Οι διαρροές αυτές κατευθύνονται κατά βάση προς τρεις κύριους «υποδοχείς»: το ΚΚΕ (10%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. (9%) και τη Νέα Αριστερά (6%). Απόθεμα ελπίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 24% των ψηφοφόρων του που σήμερα δεν τοποθετείται υπέρ του κόμματος αλλά και δεν μετακινείται σε κάποιο άλλο, παραμένοντας προς το παρόν μετέωρο.
Η δημοκοπική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του Ιουνίου 2023, αφετέρου στις εισροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ (9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου 2023). Ωστόσο, οι εισροές αυτές αφορούν λιγότερους από 1 στους 3 ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και οι εισροές από άλλα κόμματα είναι περιορισμένες, εξ ου και τα σεμνά κέρδη σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, που φέρνουν μεν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη δεύτερη θέση, απέχουν δε σημαντικά από το να το καταστήσουν, έστω και δυνητικά, απειλητικό για τη Ν.Δ.
Στους κερδισμένους της περιόδου και το ΚΚΕ, που εισπράττει το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου 2023 και συσπειρώνει τους δικούς του ψηφοφόρους σε υψηλό βαθμό (73%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της πρόθεσης ψήφου με βάση την τοποθέτηση των ερωτηθέντων στον άξονα Αριστερά – Δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στο χώρο της Κεντροδεξιάς (76%) και της Δεξιάς (65%) και προηγείται με 29% στο χώρο των ψηφοφόρων που αυτοχαρακτηρίζονται Κεντρώοι, ενώ εισδύει με διψήφιο ποσοστό και στο χώρο της Κεντροαριστεράς (10%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πλέον την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Αριστεράς από το ΚΚΕ (20% έναντι 35% αντίστοιχα), ενώ διψήφιο ποσοστό στον συγκεκριμένο χώρο διατηρεί και το ΜέΡΑ25, και η Νέα Αριστερά προς το παρόν κινείται στα ρηχά στην… Αριστερά (5%). Στο χώρο της Κεντροαριστεράς η μάχη για την επικράτηση είναι σκληρή, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκονται στήθος με στήθος με 22% ο καθένας σε ένα χώρο που, εκτός από τη Ν.Δ., διψήφιο ποσοστό διεκδικεί και το ΚΚΕ (9%). Στο χώρο του Κέντρου -που είναι και ο μεγαλύτερος από πλευράς μεγέθους χώρος στον άξονα Αριστερά – Δεξιά-, την προπορευόμενη Ν.Δ. (29%) ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με 20%, έχοντας αφήσει πλέον καθαρά στην 3η θέση τον ΣΥΡΙΖΑ (11%).
Ιδιαιτέρα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά τους η Ελληνική Λύση, οι «Σπαρτιάτες», η Νίκη αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας τα εμφανίζουν στην κατηγορία εκείνη των πολιτών που δεν αυτοτοποθετούνται στο άξονα Αριστερά – Δεξιά, με 14%, 10%, 7% και 5% αντίστοιχα.
Χάσμα γενεών… για μη κρατικά ΑΕΙ και γάμο ομοφύλων
Πλήρης διάσταση απόψεων σε σχέση τόσο με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας όσο και με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από αυτά καταγράφεται στην έρευνα μεταξύ των νέων ηλικίας 17-34 ετών και των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι ηλικίας 17-34 ετών εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, καθώς υπέρ τάσσεται μόλις το 38%, ενώ το 43% τάσσεται κατά και το 19% δεν διατυπώνει γνώμη για το θέμα. Στον αντίποδα, στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων (59%) και το χαμηλότερο ποσοστό κατά (26%).
Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι νέοι 17-34 ετών εμφανίζονται θετικοί (52% υπέρ), και, μάλιστα, στην ηλικιακή αυτή ομάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό εναντίον της σχετικής ρύθμισης (33%). Αντιθέτως, στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω καταγράφονται το υψηλότερο ποσοστό εναντίον της ρύθμισης (56%) και το χαμηλότερο ποσοστό υπέρ της ρύθμισης (34%). Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι και η μοναδική ηλικιακή ομάδα που τοποθετείται ξεκάθαρα εναντίον της σχετικής ρύθμισης.
Τέλος, σχετικά με το θέμα της δυνατότητας τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, η διαφορά στάσης των δύο ηλικιακών ομάδων είναι εντυπωσιακή: οι νέοι ηλικίας 17-34 ετών είναι η μοναδική ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται διχασμένη, καθώς το 43% τίθεται υπέρ έναντι του 45% που αντιτίθεται σε σχετική ρύθμιση. Ολες οι άλλες ηλικιακές ομάδες είναι ξεκάθαρα αντίθετες σε μια τέτοια ρύθμιση, με το υψηλότερο ποσοστό εναντίον της να καταγράφεται στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (82%, με μόλις το 12% να είναι υπέρ).