Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα διάστημα μικρής ανάκαμψης, δείχνει στασιμότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ μετά από ένα διάστημα πτώσης δείχνει μεν να σταθεροποιείται, αλλά να μην μπορεί να αποκτήσει δυναμική κατάληψης της δεύτερης θέσης.
Το μεγάλο πρόβλημα και για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης -εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην ευρωκάλπη, έστω και με κάποιες αποκλίσεις- είναι ότι δεν δείχνουν ικανά να απειλήσουν την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή, δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν τον στρατηγικό τους στόχο, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για το μέλλον τους.
Και ίσως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει και χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών για το τι μπορούν να πετύχουν στις ευρωεκλογές, ώστε να μπορέσουν μετά να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ολοι θυμούνται ότι ο κ. Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην αρχή μιλούσε για πρωτιά στις ευρωεκλογές, μετά έλεγε για 20% και τώρα λέει ότι «οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν σε μια μέρα» όπως έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Στο επιτελείο του καταλαβαίνουν ότι αν κινηθεί κάτω από το 17,8% που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, τότε θα έχει πρόβλημα. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 15%-17%.
«Θεωρούμε ότι ο στόχος του 17%, το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, είναι απολύτως εφικτός, χωρίς να αποκλείουμε και την πιθανότητα να πιάσουμε και το “δυάρι” στις ευρωεκλογές», είπε πρόσφατα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, αλλά την «αναγκαστική» αισιοδοξία της λόγω θέσης λίγοι συμμερίζονται στο κόμμα.
Από εκεί που η δεύτερη θέση ήταν βέβαιη και ο στόχος του να καταστήσουν οι ευρωεκλογές άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου το ΠΑΣΟΚ, τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών μας. Οταν οι άλλοι πέφτουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του».
Τι σημαίνει αυτό και ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης; Λογικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, που πήρε 7,62. Ισως, σε σύγκριση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα που θα παρουσιάσει άνοδο στα ποσοστά του και σε σχέση με τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Και σίγουρα, αν δεν καταλάβει τη δεύτερη θέση, δεν θα είναι στους νικητές των ευρωεκλογών, αλλά στους χαμένους. Και τότε, αν μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει δυναμική και έχει αδυνατίσει ο ρόλος του στο πολιτικό σκηνικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιμετωπίσει οργανωμένη αμφισβήτηση και αντιδράσεις.