Εισήγηση
Πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αναφέρουν ότι οι «σκληροί» της Κουμουνδούρου, που θεωρούν και την επικοινωνία αντικείμενό τους (Παππάς, Κρέτσος, Καρτερός, Πολάκης αλλά και Ηλιόπουλος), και πρόσωπα των ΜΜΕ ταγμένα στον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στην εξουσία εισηγούνται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει σκληρή, προειδοποιητική ως και απειλητική επιστολή στον ΣΕΔΕΑ, με την οποία να καταγγέλλει συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και εμπέδωση εικόνας αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει δημοσκοπικά, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λένε ότι η επιστολή αυτή είναι έτοιμη και αναμένεται μόνο η απόφαση Τσίπρα.
Λένε και άλλα πολλά οι υποστηρικτές αυτής της κίνησης. Λένε ότι αντίστοιχη επιστολή του κ. Τσίπρα πρέπει να σταλεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, για τους οποίους επίσης θεωρούν ότι στηρίζουν Μητσοτάκη, αν και άλλοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν την ίδια άποψη και λένε ξεκάθαρα ότι ΑΝΤ1, STAR και ALPHA «παίζουν» τον ΣΥΡΙΖΑ 50-50, το OPEN «παίζει» Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΣΚΑΪ και MEGA στηρίζουν Μητσοτάκη.
Γκάλοπ
Ας επιστρέψουμε όμως στις δημοσκοπήσεις.
Αυτοί που αντιδρούν είναι κυρίως εκείνοι που διαβεβαίωναν τον Αλέξη Τσίπρα ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα άλλαζε τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δημοσκοπήσεις μετά τον Φεβρουάριο του 2016. Ανάμεσα στην αποτυχία τη δική τους και τη μετάθεση ευθυνών στους δημοσκόπους επέλεξαν το δεύτερο.
Περιγράφουν μία εικόνα ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο κέντρο της διεθνούς και εγχώριας κατακραυγής για τις παρακολουθήσεις, κατηγορείται από τις μάζες για αδιαφάνεια, διαφθορά, σήψη, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των ολίγων, αλλά οι δημοσκόποι τον «σώνουν» εμφανίζοντάς τον ως καταλληλότερο να κυβερνά και απόλυτο φαβορί για να νικήσει στις επόμενες εκλογές.
Λένε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι δημοσκοπήσεις αλλά είναι αυτό που θέλουν οι δημοσκόποι να εμφανίσουν ως δημοσκοπήσεις, αλλοιώνοντας τη βούληση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τι κάνουμε; Θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να τους βλέπουμε να μας εμφανίζουν ως ανίκανους και ηττοπαθείς;» είναι μόνο κάποια από τα όσα λένε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το ότι κάηκε το 2019 που έλεγε πράγματα που διαψεύστηκαν με οδυνηρό για τον ίδιο τρόπο, τους ακούει. Στη ΔΕΘ είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις και προχθές στον ΑΝΤ1 είπε πως ούτε ο Μητσοτάκης δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, αλλιώς θα έκανε εκλογές. Τους ακούει, αλλά δεν υιοθετεί -ακόμα τουλάχιστον- τις εισηγήσεις τους για «πόλεμο στους δημοσκόπους». Φοβάται ότι μία τέτοια αντίδραση θα γυρίσει εναντίον του. Λόγω του ότι η κοινή γνώμη θυμάται τι έλεγε το 2019, τι έγινε και πώς με την ουρά στα σκέλια ζήτησε, όσο πιο χαμηλόφωνα γινόταν, με ένα SMS για την ακρίβεια, συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρο για όσα έλεγε εναντίον του και εναντίον των συναδέλφων του.
Και αν ο πρώτος λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διστάζει να αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις ευθέως και δημόσια είναι τι συνέβη το 2019, ο δεύτερος λόγος λέγεται Δανάη Κολτσίδα.
Είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετήσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και η βασική δουλειά της είναι η ανάλυση των δημοσκοπήσεων και των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Η κ. Κολτσίδα έχει σκληρές και ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις, αλλά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε καταφέρει να συλλέξει, δεν θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μία ψεύτικη εικόνα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις σε γενικές γραμμές και με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν στα ποσοτικά και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιγράφουν με πιστότητα τη σημερινή κατάσταση.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Πάλι στο τραπέζι… πρόταση μομφής
Με την επιστροφή από τις διακοπές και την υπόθεση των υποκλοπών ακόμα στο ξεκίνημά της, είχε… ωριμάσει η ιδέα στο επιτελείο του κ. Τσίπρα να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση νέα πρόταση μομφής -είχε καταθέσει την πρώτη κατά της κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο-, αυτή τη φορά κατά του πρωθυπουργού για το θέμα των υποκλοπών.
Στα υπέρ ήταν η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής του αντικυβερνητικού μπλοκ, πολύ περισσότερο που τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζονταν (σ.σ.: και ήταν) πιο κοντά από ποτέ.
Στα υπέρ, τότε, ήταν και η άποψη που είχαν αρκετά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο επιτελείο του αρχηγού, ότι η πλειοψηφία θα είχε διαρροές από βουλευτές όπως ο Κώστας Τζαβάρας ή ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ θεωρούσαν πιθανό οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς να επέλεγαν την αποχή για να στείλουν ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τότε όμως, σε αυτές τις πρώτες συσκέψεις μετά τις διακοπές, επικράτησε μία άλλη άποψη, την οποία στήριξαν πολλοί μεγαλόσχημοι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας. Να αφήσουν τη χρήση του «κορυφαίου κοινοβουλευτικού όπλου» για μετά, καθώς ανέμεναν ότι οι αποκαλύψεις που… έρχονταν στην υπόθεση των υποκλοπών θα διέλυαν την κυβέρνηση και τότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο κτύπημα.
Τα πράγματα δεν εξελίσσονται, όμως, όπως υπολόγιζαν στην Κουμουνδούρου. Οταν -μέσα στη Βουλή- ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η πρόκληση έμεινε αναπάντητη από τον κ. Τσίπρα. Οι υποκλοπές, παρότι είναι σημαντικό ζήτημα, δεν αποτέλεσαν ποτέ προτεραιότητα της κοινής γνώμης που παλεύει με την ακρίβεια και ανησυχεί κυρίως για την πορεία της οικονομίας και των εθνικών μας θεμάτων. Ο Μητσοτάκης αντέχει δημοσκοπικά και συνεχίζει να προηγείται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των μετρήσεων, η κυβέρνηση δεν διαλύθηκε και οι υποκλοπές δεν είχαν τις αποκαλύψεις που θα άλλαζαν τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, όπως υπολόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν φαίνεται να προχωρά, αλλά τα δύο κόμματα εισέρχονται σε νέα φάση έντασης.
Αλλοι στόχοι
Σε αυτό το νέο σκηνικό, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ξανασκέπτονται την πρόταση δυσπιστίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά όμως με άλλους στόχους και άλλο πολιτικό σκεπτικό.
» Πρώτον, για να δώσουν ένα πολιτικό και επικοινωνιακό «σπρώξιμο» στην υπόθεση των υποκλοπών που βλέπουν ότι χάνει τον… σφυγμό της. Ο κ. Τσίπρας δεν συνάντησε στις δύο συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες τίποτε πέραν της συγκατάβασης και της δέσμευσης ότι θα ασχοληθούν με το θέμα για να δουν τις διαστάσεις του, μιλώντας φυσικά και με την κυβέρνηση. Ούτε ανησυχία για τη δημοκρατία ούτε ζόρι για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών ούτε επίσπευση κινήσεων ούτε έκτακτο ή σοβαρό ενδιαφέρον.
» Δεύτερον, για να προσπαθήσουν να εκθέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπει κάτω από την… αγκαλιά του Τσίπρα, σε αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, τότε θα καταγγελθεί ως φιλοκυβερνητικό στους ψηφοφόρους του και στους ψηφοφόρους του λεγόμενου κεντρώου χώρου. Αν εμφανιστεί και πάλι στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει καταφέρει να δείξει στο λεγόμενο προοδευτικό ακροατήριο ποιος είναι ο επικεφαλής.
Ούτε για φωτογραφία
Στη Χαριλάου Τρικούπη θορυβήθηκαν επίσης από τον τελευταίο κύκλο δημοσκοπήσεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε κράτησε δυνάμεις είτε έχασε ένα μικρό μέρος, αλλά δεν κέρδισε, παρά το ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο και το «θύμα» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Με τη μελέτη των μετρήσεων, ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν κινήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα τους στην κοινή γνώμη.
» Πρώτον, προσπαθούν να ξαναπάρουν τις αποστάσεις τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές στις Βρυξέλλες, αν και Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννηση του Μανόλη Γλέζου, δεν συνομίλησαν ούτε καν χαιρετήθηκαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκεπτόταν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην παραστεί, με τη δικαιολογία ότι κινείται με πατερίτσες μετά το σοβαρό ατύχημα στο γόνατό του. Αποφάσισε όμως να πάει, φροντίζοντας να μη βρεθεί κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να μην υπάρξει ούτε φωτογραφία με τους δύο μαζί, που στο εσωτερικό σκηνικό ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και της Ν.Δ.) θα αξιοποιούσε κατά το δοκούν.
» Δεύτερον, επιχειρούν να βάλουν στην ατζέντα τους και άλλα ζητήματα, πλην των υποκλοπών, τις οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να παρατήσουν και θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρούν, για παράδειγμα, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα εθνικά θέματα και δη για την τουρκική επιθετικότητα. Μία πρώτη κίνηση ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη φιλοτουρκική του στάση. Και θα ακολουθήσουν και άλλες, αν και υπάρχει κενό στον προγραμματισμό μετά την παραίτηση του καθηγητή κ. Σέρμπου από τη θέση του συμβούλου του προέδρου για διεθνείς σχέσεις και εξωτερική πολιτική.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βροχές την Κυριακή