Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ και θα αναφερθεί στα 36 οικονομικά μέτρα που θα συμπληρώσουν ένα πακέτο στήριξης που αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κεντρικός πολιτικός του στόχος είναι να δείξει, με συγκεκριμένα μέτρα, ότι η επανεκκίνηση της κυβέρνησης δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά κάτι μετρήσιμο με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Δηλαδή, το πώς οι δείκτες που καταγράφονται και αφορούν τις κυβερνητικές επιτυχίες στο θέμα της οικονομίας να γίνουν αισθητοί στην τσέπη αλλά και τη ζωή των πολιτών.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη εισοδηματικών ενισχύσεων, μεταρρυθμίσεων της καθημερινότητας και θεσμικών παρεμβάσεων με ορίζοντα το 2027.
Μετά την ανακοίνωση που έγινε την Πέμπτη για τα επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, που κυμαίνονται από 200 ως 600 ευρώ μηνιαίως, για την προσέλκυση ή την παραμονή ιατρών σε ακριτικές περιοχές, αναμένεται να υπάρξει και νέα εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με πιθανότερο σενάριο μια νέα αύξηση στις αμοιβές των εφημεριών.
Εκτός των γιατρών, ξεχωριστή αύξηση θα δοθεί και στους αστυνομικούς και σε άλλους ένστολους. Εκτακτο επίδομα, φέτος τα Χριστούγεννα, θα δοθεί όχι μόνο σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αλλά και σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε άτομα που ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σε γονείς που δικαιούνται επίδομα τέκνων, αλλά και σε όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει και νέα αύξηση στις συντάξεις, τουλάχιστον 2,5%.
Για τους αγρότες έχει προαναγγελθεί η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης ενώ θα υπάρξουν και ειδικές πρόνοιες για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλαγούν οριστικά από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στα τεκμήρια που δεν θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία του νόμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025, διορθώσεις στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Επίσης θα υπάρξει ένας πλήρης ανασχεδιασμός των προνοιακών επιδομάτων, με αύξηση του επιδόματος τέκνων, του στεγαστικού επιδόματος και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.Το επίδομα για το πρώτο παιδί, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 70 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί ξεπερνώντας τα 100 ευρώ. Ανάλογη αύξηση θα υπάρξει -κατά πληροφορίες- και στα επιδόματα για το δεύτερο παιδί, το τρίτο και ούτω καθ’ εξής.
Παράλληλα, ευνοϊκές πρόνοιες, αν και όχι πλήρης εξίσωση με τους πολύτεκνους, θα υπάρξει και για τους τριτέκνους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του χθες εξήγησε ότι θα γίνει μερική εξομοίωση και όχι πλήρης στους τρίτεκνους ως προς κάποιες παροχές που έχουν οι πολύτεκνοι.
Αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τριετή φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν σε ενοικιαστές ως κύρια κατοικία για μια τριετία, ακίνητα που ήταν κενά όλο το 2023 ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση. Επίσης, θα ενισχυθεί και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με περισσότερα χρήματα, ενώ «κλειδώνει» και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», που θα αφορά χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για πάνω από 20.000 δικαιούχους, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στις εξαγγελίες για την Παιδεία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα για την σχολική στέγη, ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για την ανακαίνιση των σχολείων της χώρας, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων.
Η ανάρτηση με νόημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο». «Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ανάρτηση που δείχνει τις διαθέσεις του ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων.
Reuters για Μητσοτάκη: Αυτές τις παροχές θα εξαγγείλει- Ποια τα ευεργετικά μέτρα- Αλλαγές στα επιδόματα
Στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναφέρεται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποκαλύψει το Σάββατο τα σχέδια για αύξηση των συντάξεων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του.
Στην ετήσια ομιλία του για την οικονομία, ο Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και στην αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, ανέφεραν στο Reuters τρεις κυβερνητικές πηγές, καθώς δίνει μια εικόνα μιας χώρας που αναδύεται από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Αναμένεται επίσης να αποκαλύψει μέτρα για την αύξηση της στέγασης και την ανάσχεση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω της μείωσης των κεφαλαίων για επιδόματα ανεργίας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για τα μέτρα μόνο το 2025, που ανέρχονται σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
“Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την… αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες επενδύσεις και την αποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής κοινωνικής και μακροπρόθεσμης οικονομικής σημασίας όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία”, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξισορροπήσει τον κατευνασμό των ψηφοφόρων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης. Η Ελλάδα έχει επιτύχει υψηλότερα από τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας χώρο για πρόσθετες δαπάνες χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική της υγεία.
Η χώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από την κρίση χρέους 2009-2018 που εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και την είδε σχεδόν να βγαίνει από την ευρωζώνη. Χρόνια λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ενώ η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια σταθερή ανάκαμψη -η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό και αύξησε τις συντάξεις- πολλοί απλοί πολίτες εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση.
Η ανεργία είναι κοντά στο 10%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών και των πλημμυρών, έχουν επίσης συμπιέσει τα δημόσια οικονομικά.
«Ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Η Ελλάδα θα βασιστεί στη σημαντική οικονομική της πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ειδήσεις σήμερα
Εφορία: Μπόνους έως 36% σε εισοδήματα από ενοίκια [πίνακας]
Πρίγκιπας Ουίλιαμ- Κέιτ Μίντλετον: Προσλαμβάνουν στο παλάτι- Αυτά είναι τα προσόντα που χρειάζονται