Σε μία συζήτηση δύο ωρών και ενός τετάρτου, κυριάρχησε η παρελθοντολογία και δεν ειπώθηκε τίποτε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ή της χώρας.
Χωρίς καμία υπερβολή, με τις παρεμβάσεις τους, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να αναδείξουν ως πρωταγωνιστή τον απόντα Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίον και επιτέθηκαν συντονισμένα.
Στις περισσότερες απαντήσεις δεν ήξερες αν έπρεπε να θυμώσεις ή απλώς να προσπεράσεις και να μην ασχοληθείς.
Να θυμώσεις με την επιμονή Πολάκη να υπερασπίζεται τα όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι την τραγική εκείνη νύχτα, προσπαθώντας να παραπλανήσει ολόκληρη την κοινή γνώμη, ή απλώς να μην ασχοληθείς με την αοριστολογία του Νικόλα Φαραντούρη ή την άγνοια του Απόστολου Γκλέτσου, που είπε ότι από τις ανεμογεννήτριες η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται το ρεύμα.
Το καλύτερο προσωπικό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροί του, έδωσαν ρεσιτάλ λαϊκισμού, ημιμάθειας και κυρίως άγνοιας της σημερινής πραγματικότητας. Και για το πού βρίσκεται το κόμμα τους και για το πού βρίσκεται η χώρα.
Ο Παύλος Πολάκης έδειξε να βρίσκεται στο 2015, κηρύσσοντας για άλλη μία φορά τον πόλεμο κατά της διαπλοκής, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της Εθνικής Τράπεζας, και ανακοινώνοντας «με έναν νόμο» τον διπλασιασμό των αμοιβών του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να απαντήσει στην κατηγορία ότι ήταν εκείνος που επέβαλε τον Στέφανο Κασσελάκη όταν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έπεισε με το επιχείρημά του «τελικάν εγώ τον ξεψάχνισα», αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του για τις «τρύπες» στο «πόθεν έσχες» του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Μνημόνιο Σαμαρά – Βενιζέλου κόστισε 65 δις ενώ το δικό μας 6 δις» είπε κάποια στιγμή χωρίς καμία ντροπή για το τρίτο αχρείαστο και πιο ακριβό μνημόνιο. Όταν η Τράπεζα της Ελλάδας το έχει κοστολογήσει τα 86 δισ ευρώ και ο ESM στα 100 δις ευρώ.
Στα περισσότερα sites διάβαζες «Ξέσπασμα Πολάκη κατά Κασσελάκη για το Μάτι» αλλά στην πραγματικότητα αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ο αμετανόητος Πολάκης να επιμένει στην απαράδεκτη και σκοπίμως ψευδή θέση ότι την μέρα της τραγωδίας όσοι κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό ότι στο όνομα μίας απαράδεκτης, κυνικής και προκλητικής επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας έκρυβαν ότι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί από τις 19:37 όταν σύμφωνα με τη δικογραφία επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι νεκροί και το παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια της σικέ κυβερνητικής σύσκεψης σε ζωντανή σύνδεση, στις 23:00 πια, όπου ο ‘συντετριμμένος’ πρωθυπουργός ενημερωνόταν από τους αξιωματούχους και συνεργάτες του για την πραγματική κατάσταση.
Ο Νικόλας Φαραντούρης προσπάθησε να φέρει τον αέρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο στούντιο της ΕΡΤ, αλλά σε καμία απάντηση ή παρέμβασή του δεν κατάφερε να αρθρώσει μία συγκεκριμένη θέση ή πρόταση. «Είμαι ενωτικός για αυτό και μπορώ να αποτελέσω τη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να αποκαταστήσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από μένα» είπε, ενώ δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα των αντιπάλων του, πως θα μπορέσει να είναι και ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί. «Κατέθεσα ένα αναλυτικό πλάνο για την διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου που περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πως μπορούν να διασωθούν τα κομματικά ΜΜΕ.
Ο Απόστολος Γκλέτσος προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος του απλού και φτωχού πολίτη, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς εξέπεμψε κυρίως άγνοια για τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία. Επέμεινε στην πρότασή του για την υποδομή για σεξουαλική ικανοποίηση των μεταναστών, ενώ υποστήριξε ότι από τις ανεμογεννήτριες η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται το ρεύμα που παράγουν. «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους» ήταν η πιο χαρακτηριστική θέση του για την οικονομία. Δεν επανέλαβε πάντως τη δήλωσή του ότι αν περάσει στο δεύτερο γύρο θα παραιτηθεί υπέρ του πρώτου.
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο «θεσμικός» της παρέας. Δεν ανέβασε τους τόνους σε κανένα σημείο, ούτε καν απέναντι στον απόντα Κασσελάκη και δεν πρωταγωνίστησε σε καμία αντιπαράθεση με συνυποψήφιό του. Σε ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη γιατί δεν έθεσε το θέμα των τραπεζών όσο ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. απάντησε: «Ως πρόεδρος επέλεξα να ανεβάσω το θέμα των κερδών των τραπεζών που δεν φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός από την φορολόγηση των τραπεζών θα πρότεινα ταμείο εγγυοδοσίας για την στέγη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει φόρους θέλει να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα».
Όλοι πάντως, αναγνωρίζοντας τον υπαρκτό κίνδυνο της μικρής συμμετοχής την Κυριακή, στο τελικό τους μήνυμα κάλεσαν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στην κάλπη. Ο Πολάκης για να ψηφίσουν τον ίδιο, ο Φάμελλος για να στηρίξουν το κόμμα, ο Γκλέτσος «όποιον και να ψηφίσουν» και ο Φαραντούρης «για τον μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ».
Ετοιμοι να φύγουν οι κασσελακικοί βουλευτές
Και ενώ αυτά συνέβησαν στο debate-παρωδία των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και οι φήμες για νέες αποχωρήσεις βουλευτών οργιάζουν, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κόμμα Κασσελάκη.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη και θα ανακοινώσει το όνομα του νέου κόμματος, όπως αυτό θα προκύψει από την ψηφοφορία μεταξύ των υποστηρικτών του, η οποία θα «τρέχει» ως την Παρασκευή.
Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε σε ανάρτησή του σε 15 πιθανά ονόματα, δηλαδή Αλμα Δημοκρατίας, Αύριο, Δημοκρατικό Κόμμα, Δύναμη Δημοκρατίας, Ελληνικό Ονειρο, Εμείς, Κίνημα Δημοκρατίας, Μπορούμε, Μπροστά, Ορίζοντας, Προοδευτικό Κίνημα, Προοδευτικοί Πολίτες, Πρόοδος, Σύγχρονη Αριστερά, Απάντηση Κουμουνδούρου.
Ψηφίζει ο Τσίπρας
Εν τω μεταξύ είναι πλέον βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει την Κυριακή για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνει δήλωση. Από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, εκφράστηκε η θέση ότι αν ο κ. Τσίπρας ψηφίσει τότε θα νομιμοποιεί με την ψήφο του το πραξικόπημα εναντίον του.
Μετά τις καταγγελίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μαύρα ταμεία επί Τσίπρα και γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι αλλά το έκρυβε εκείνη την τραγική ημέρα, ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης χθες ότι αν ήταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα έκανε το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας «τρύπα» για την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα και τα capital controls.
Η Κουμουνδούρου απάντησε: «Μετά τις χυδαιότητες που εξαπέλυσε πρόσφατα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι, στη σημερινή τηλεοπτική εμφάνισή του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακύκλωσε τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας: «Τόσο μπαγιάτικο είναι το “νέο” και το “καινοτόμο” που πουλάει, από κανάλι σε κανάλι».
Σε αυτό το κλίμα, φουντώνουν οι φήμες ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι φήμες αφορούν τρεις βουλευτές. Τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Γιώτα Πούλου και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος σε δήλωσή του είχε πει ότι περιμένει να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα πριν πάρει τις αποφάσεις του. Φήμες θέλουν να τους ακολουθεί και ο Γιώργος Γαβρήλος, ενώ η Κουμουνδούρου «τρέμει» το ενδεχόμενο λίγο πριν τον α’ γύρο για την εκλογή νέου αρχηγού το κόμμα να χάσει και επισήμως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Ειδήσεις σήμερα
Μία άλλη Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Η συνέντευξη που έγινε viral
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου