Υπενθυμίζεται ότι μερικά 24ωρα πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηλιτεύσει τη στάση του Προξενείου και την ανάμιξή του στην πολιτική σκηνή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ξεφύγει» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους συμπεριφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήμερα του 15Αύγουστου, οι ελληνικές Αρχές στους Κήπους Εβρου αρνήθηκαν την είσοδο στον πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής» Θράκης, Χασάν Κιουτσούκ, με την επεξήγηση ότι είναι ανεπιθύμητος! Μάλιστα, η απαγόρευση έχει ισχύ έως τις 14 Ιουνίου 2026! Ο σύλλογος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο πρόεδρός του είναι υπήκοος Τουρκίας και γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του.
Μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να διέρχονται τους τελευταίους μήνες από ήρεμα νερά, ωστόσο η Αθήνα στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Αγκυρα, την κοιτάει κατάματα, της τρίζει τα δόντια και ακολουθώντας την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, της διαμηνύει: «Τέλος τα παιχνίδια στη Θράκη»!
Η Ελληνική Πολιτεία χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον Χασάν Κιουτσούκ διότι είχε εμπλοκή στις διπλές εθνικές εκλογές καθοδηγώντας -για λογαριασμό του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής- την ψήφο της μειονότητας. Το Προξενείο γνωρίζει ότι ως διπλωματική Αρχή δεν μπορεί ευθέως να ανακατεύεται στις ελληνικές υποθέσεις, για αυτό χρησιμοποιεί φορείς-«πιόνια», τα οποία ελέγχει απόλυτα και αποτελούν το σύνδεσμό της με τη μειονότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήθηκε η άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας “Δυτικής” Θράκης», αποτελούμενη από τους ψευτομουφτήδες, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής» Θράκης και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής» Θράκης. Οι επικεφαλής των παραπάνω φορέων μιλούν και πράττουν για λογαριασμό του Προξενείου και ξεκαθαρίζουν πως αν κάποιος μουσουλμάνος της Θράκης δεν δηλώσει υποταγή, τότε δεν πρόκειται να κάνει καριέρα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Στις εθνικές εκλογές, ο 56χρονος Χασάν Κιουτσούκ είχε πάθει παροξυσμό. Oπως δημοσίευσε στις 20/6 και ο «Ε.Τ.», είχε καλέσει τη μειονότητα να πάει… κόντρα στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο. Με ανακοίνωση που έφερε τον τίτλο: «Ούτε πράσινο ούτε μπλε, κόκκινο με πείσμα» -κείμενο βγαλμένο από τα συρτάρια του πιο βαθέος τουρκικού μηχανισμού της Αγκυρας με γλώσσα επιεικώς πεζοδρομίου- προσπάθησε να χειραγωγήσει τη μειονοτική ψήφο, ενώ, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε, συκοφάντησε και στοχοποίησε τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Ιλχάν (ο οποίος… τόλμησε να σηκώσει ανάστημα στο Προξενείο), χαρακτηρίζοντας φασίστες όσους δημοσιογράφους ασκούν κριτική στους παρακρατικούς μηχανισμούς της Τουρκίας στη Θράκη! Είχε προηγηθεί (18/5) άλλη ανακοίνωση με την οποία έδινε γραμμή τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προειδοποιώντας και εκφοβίζοντας ανερυθρίαστα τη μειονότητα, καλώντας τα μέλη της «να δείχνουν σεβασμό και να μη μιλούν άσχημα (!) στους εκπροσώπους της μητέρας πατρίδας που έρχονται στη “Δυτική” Θράκη για να παρατηρήσουν επιτόπου την κατάσταση της μειονότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «βουλευτής πρέπει να εκλεγεί μόνο αυτός που αποφασίζει από κοινού με τη Συμβουλευτική Επιτροπή»! Σε ανακοίνωση εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ανέφερε ότι «η ψήφος του Τούρκου πρέπει να πάει σε Τούρκο»!
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ!
Μετά το «χαστούκι» της απαγόρευσης εισόδου, ο 56χρονος Τούρκος εργολάβος δημοσίων έργων κάλεσε τα ΜΜΕ της χώρας του έξω από το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπου έστησε γραφικό μονόπρακτο απαιτώντας μία «συγγνώμη» (!) από την Ελλάδα και ζητώντας από τους υπαλλήλους να πάρουν πίσω το «έγγραφο της ντροπής»! Οταν οι υπάλληλοι του Προξενείου δεν του άνοιξαν καν την πόρτα, έγινε ακόμη περισσότερο… Τούρκος και με υπέρμετρο «εγώ» εξίσωσε τον εαυτό του με την… Παναγία Σουμελά (!), λέγοντας ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα την ίδια μέρα που η Τουρκία επέτρεψε τη χρήση του ιστορικού μοναστηριού! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απείλησε την Ελλάδα ότι αν δεν εγκαταλείψει τέτοιου είδους πρακτικές, η Τουρκία θα απαντήσει κατάλληλα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 16 Αυγούστου ο βουλευτής Νικομήδειας με το κόμμα IYI, Λουτφού Τουρκάν, κατέθεσε επερώτηση στο Τουρκικό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση εισόδου και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί σχετικά με το θέμα.