«Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια. Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης» αναφέρει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, αναρτώντας στο Facebook τη συνέντευξη με τα σχετικά της λεγόμενα.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε ανακοίνωση αντίδρασης στην στήριξη που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηνά Λινού, μετά τις δηλώσεις της περί «ταλαιπωρίας», όσον αφορά τη διατήρηση σοβαρά ασθενών στη ζωή.
«Θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων. Γι’ αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού. Ήρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του.
Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Άραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε «σημαία» τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στηρίζει την κυρία Λινού, αναφέροντας:
«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
Η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και στις οικογένειες τους που είναι αντιμέτωπες με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Αυτό επιβάλλει η ιατρική, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη ηθική.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απολογηθεί. Γιατί μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».
Αθηνά Λινού: Είναι ταλαιπωρία να προσπαθείς να κρατήσεις “ζωντανό”, έναν άνθρωπο χωρίς αισθήσεις, επικοινωνία και ποιότητα ζωής
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, είχε μιλήσει στη diaNEOsis και στη Νίκη Λυμπεράκη, όπου είχε δεχτεί την εξής ερώτηση: «Ο καρκίνος παραμένει μια από τις βασικές αιτίες θανάτου και για τη χώρα μας. Έχουμε στοιχεία αν έχει επιδεινωθεί η κατάσταση μεσούσης της κρίσης ή θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια;».
Τότε, είχε πει πως «χρειάζεται μια αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους.
Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δυνατότητα θεραπείας», ανέφερε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια είχε αποκαλύψει τον καρκίνο που είχε ο πατέρας της και τη στάση που επέδειξε η ίδια. «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει για όλη του τη ζωή. Είναι πολύ προσωπικό, αλλά θυμάμαι όταν ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για να το αποδεχτώ. Ήμουν γιατρός, ο άντρας μου ήταν γιατρός, υποτίθεται ότι όπως είπε ο οικογενειακός γιατρός, τα είχε όλα, αλλά δεν μπορούσε να σωθεί. Πήραμε συμβουλή από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου, γιατί είχαμε θητεύσει, εγώ και ο άντρας μου σε αυτά τα κέντρα. Και αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα, καμία παρέμβαση. Πέθανε στο σπίτι. Έζησε τελικά πάνω από το αναμενόμενο. Η μέση επιβίωση ήταν οκτώ μήνες. Έζησε περίπου 20 μήνες με ποιότητα ζωής και κοντά στους δικούς του», είχε δηλώσει η Αθηνά Λινού.
Επίσης, είχε αναφέρει ότι «είναι ταλαιπωρία να προσπαθείς να κρατήσεις “ζωντανό”, αλλά χωρίς αισθήσεις, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ποιότητα ζωής έναν άνθρωπο για τρεις ακόμα μήνες».
Ωστόσο, είχε σημείωσε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση με τον ίδιο τρόπο. Συγκεκριμένα, είχε φέρει ως παράδειγμα μια νέα μητέρα, τονίζοντας πως εκεί πρέπει να παραταθεί όσο γίνεται η ζωή της, αν έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο.
«Αν αυτός ο άνθρωπος είναι μια νέα μητέρα και έχει ένα παιδάκι πέντε χρονών που στο στάδιο αυτό του παιδιού που να ξέρει ότι μπορεί να υπάρχει η μητέρα του για άλλους τρεις μήνες, ότι μπορεί έστω να του χαμογελάσει ή να την αγκαλιάσει και να την φιλήσει, εκεί είναι σημαντικό. Αλλά για έναν άνθρωπο που είναι πολύ κοντά στο θάνατο, που έχει ολοκληρώσει τη δική του ζωή, που είναι ικανοποιημένος, που είναι χαρούμενος, είναι καλύτερο νομίζω -τουλάχιστον αυτό έχω επιλέξει για τον εαυτό μου- είναι καλύτερα να είναι με την οικογένεια του. Με τα παιδιά του, τα εγγόνια του, την τρυφεράδα στο σπίτι, παρά σε ένα κέντρο υψηλών προδιαγραφών, που μπορεί να είναι εκεί 15 μέρες ή ένα μήνα», είχε πει η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Κοινωνικός Τουρισμός: Τελευταία ευκαιρία – Πότε και πώς θα κάνετε αίτηση
Ερευνα ΕΤ: Αυτά είναι τα «κόλπα» με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ